Test: integrálka iXS Xact - mladší a levnější brácha Xultu

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 10.3.2017

iXSko si z hlediska přileb vybralo poměrně odvážnou cestu inovací ve všech ohledech, po extrémně odvětrané a přitom extrémně bezpečné přilbě Xult (a relativně extrémně drahé), přišli v loňském roce s její levnější variantou, modelem Xact.
No a my ji vyzkoušeli a víme víc!

iXS už u Xultu přišli s ideou tzv. Cross-over helmy, tedy přilby, kterou si můžete vzít na sjezdovou trať, enduro závod, lítání za barákem nebo skákání na dirťáku. Jo, můžete namítnou, že pokud máte doma jednu přilbu, je každá helma „krosouvr“. Nicméně myšlenka iXS helem je taková, že tahle univerzální helma nabídne co nejlepší vlastnosti ve všech ohledech. Tzn spoustu bezpečí na sjezďáka, spoustu větrání na enduro a trailování a spoustu…toho, co potřebuje na dirtování.

Zatímco Xult byla prostě top vyladěná a taky top naceněná helma (Test: iXS Xult – extrémně odvětraná integrálka), Xact se profiluje spíš jako její levnější brácha, který postrádá některé její vychytávky. Chybí třeba exkluzivní XMatter pěna v bradové části nebo vyztužená skořepina.

Po nějakém čase, co jsme spolu strávili, mi ale označení „levný Xult“ přijde trochu mimo a vlastně dost přezíravé (a nejenom protože cenovka se pořád pohybuje okolo 4000 Kč). Podle toho co jsem zjistil já, je Xact spíš mladší brácha.

Zatímco velký ISXko má všechny ty drahý a hustý fičury, co vám zachrání život, když se řítíte po trati minimálně Evropskýho DH poháru, nebo EWSka, Xact má rozměry i vychytávky, který se hodí, když přesně když tyhle ambice nemáte.

V první řadě je Xact doopravdy maličká přilba, celá myšlenka udělat co nejprťavější fullface helmu tkví v tom, aby vytvářela v případě pádu co nejmenší páky na hlavu, proto krátký kšilt i bradová část. Je to prostě takovej Mopsík mezi helmama. Samozřejmě, malé rozměry mají svoje plus, když se v vyndáte a blembák vám neukroutí hlavu nebo když se balíte do třídveřového italského vozu, kde není prostoru nazbyt. Při jízdě mi ale nebylo úplně příjemné mít spodní část helmy tak blízko u obličeje, když jsem se delší dobu neholil, škrtaly mi o ni vousy. Jinak je to ale asi o zvyku a o častějším holení.

Co se týká pohodlí, je iXS skvělá. I přes malé vnější rozměry je pěkně velikostně odstupňovaná (velikosti XS 49–52cm, SM 53–56cm, ML 57–59cm, LXL 60–62cm), místa je v ní habakuk a každá velikost jde doladit ještě druhou sadou vycpávek.

A když jsme u vycpávek, jsme u dalšího specifika Xact. Tvářové vycpávky jsou nasazené jenom na suchém zipu a zespodu mají poutka. Říká se tomu EPR, používá to v různých obměnách spousta helem a cílem je, aby se v případě pádu a bezvědomí daly vycpávky vytáhnout a doktor vám mohl lehko sundat přilbu, aniž by hrozilo poškození páteře. Jenže díky tomu, jak maličké a skladné jsou tyhle vycpávky, jde tahle sranda využít i když nejste v limbu.

My všichni, kdo závodíme v Enduru víme, že jsme povinní mít na hlavě helmu po celou dobu závodu. A jelikož z kopce jezdíme v integrálce a za batoh je v #enduru trest smrti, nezbývá než vymýšlet fligny jak přežít výšlap nahoru s velkou helmou na hlavě. Jednou z těch fligen je i jízda právě bez vycpávek tváří, víc vzduchu, víc dýchání, víc místa. Na tohle je Xact super, maličké a lehko vyndatelné vycpávky, co se vejdou do kapsy, dostávají 10 z deseti bludišťáků!

Během jízdy dolů je ale větrání na jedničku, iXS všem těm dírám, co na svoje přilby dělá, říká Vortex ventilace a dost to funguje. Samozřejmě to není na celodenní výlet po vrcholcích Hrubého Jeseníku, ve srovnání s většinou ostatních full face helem ale Xact vládne.

Abych jenom nechválil, Xact je menší brácha Xultu se vším všudy, tedy i negativy. Helma je sice lehká a splnila všechny certifikáty, hardkór dánhyl přilba to vyloženě není a na sjezdovou trať bych si ji asi nebral (můj pohled je ale možná zkreslený tím, že jinak na DH vozím extrémně bezpečnou POC Coron, test už brzo). Jedná se o klasickou In-mouldovanou přilbu, tedy absorbční ABS pěna stříkaná do plastové formy, chránič brady je ale obyč skořepina a navíc je pekelně blízko obličeje. Ale to jsou možná jenom moje soukromé zkreslené obavy, na všechno ostatní ježdění mi Xact přišel super, vlastně jsem ho bral jako takovou bezpečnější „kokosku“, prostě pohodlí malé helmy zabalené do o kus vyšší úrovně ochrany.

Určitě bych ji doporučil nejenom těm, kdo má ambice závodit v enduru, ale každému, kdo si rád zaskáče na lokálních trailech nebo zajede do bikeparku a hledá komfort i skladnost malé přilby ale ocení ochranu obličeje. Malá, pohodlná, extrémně vzdušná a za snesitelnou cenu, vzhledem k tomu co všechno nabízí.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel shimajs (shimajs (a) seznam.cz) 10.3.2017 v 9:46

    Čerte vole ,,co ta vana jako ??

  • anonymní uživatel Pipi 10.3.2017 v 14:31

    Aaaa vidim DUSI !!! Jak to? :D

  • anonymní uživatel vale 46 10.3.2017 v 20:18

    šak jsem psal už minule že čertík "roste"......do šířky. I ta přilba je mu malá.

  • anonymní uživatel Jara 11.3.2017 v 16:14

    zajímala by mě ta vana těch, co si toho všimli:) tak místo kol jsem dávejte foto svejch van, umyvadel, sprcháčů, jak je jen libo:)

  • anonymní uživatel Tomas 12.3.2017 v 7:09

    Jara: No ty už hlavně přestaň jíst tu vtipnou kaši.

  • anonymní uživatel Jara 12.3.2017 v 9:55

    Tomas: ja vim, po tý se tloustne...:)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí