Test: dlouhé kalhoty a nepromokavé kraťasy od Alpinestars

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 7.3.2017

Odpověď na otázku, co na sebe na jaře na bajka, není jednoduchá. Počasí se mění jako na houpačce, ráno jsou ještě mrazíky a odpoledne je už docela dost teplo. Ale dráhy či traily jsou ještě dost mokré a být v suchu je o hodně lepší než mít celou vyjížďku zadek jako v bazénu. Podívali jsme se na dvě možnosti pro allmountain-enduro jezdce od italského Alpinestars, které se dají použít – dlouhé kalhoty a nebo kraťáky spolu s elasťáky.

Alpinestars Allmountain 2 Pants

První kouskem na který se podrobněji podíváme jsou dlouhé kalhoty Alpinestars Allmountain 2 Pants. Ty jsou na první pohled určeny do chladnějšího počasí, zateplená podšívka v oblasti rozkroku a kyčlí napovídá, že se nejedná o kalhoty, co vytáhneš v létě. Na jaře, na podzim a nebo i v zimě zateplení jako když najdeš. Kalhoty jsou ušity z několika druhů materiálu, přičemž exponované oblasti jako je třeba oblast zadku je z odolnějšího a tužšího, a zbytek je z poddajnějšího. I přesto, že jsou kalhoty určeny pro delší šlapání, tak jejich odolnost je dobrá, nějaký ten pád přežijí, ale je třeba si uvědomit, že nejedná se o sjezdové kalhoty z neprůstřelné Cordury ve kterých bývá delší šlapání utrpením. Odvětrání lze hodnotit jako velmi slušné, stejně tak i jejich prodyšnost, i při intenzivním šlapání se netopíš ve vlastním potu.

Střih je takříkajíc italský, pokud jsi zvyklý na plandavé volné kalhoty, tak si na Allmountain kaťata budeš muset prvních pár vyjížděk zvykat. Kalhoty mají hodně až nezvykle nízký pas a k tomu také hodně vysoký rozkrok, podobný styl se jel v motokrose před mnoha lety. Podobné kalhoty si na sebe žádný hiphoper nevezme, ale já se v nich nechystám sypat ze sebe rýmy, ale jezdit na bajku. A k tomu je střih uzpůsoben, při přesouvání za sedlo a zpátky ti nic nebrání, nic se ti nezachytává – zde nejde než pochválit, je to prostě praktické. U dlouhých kalhot hodně záleží na střihu v oblasti kolen, tyto Astary jsou absolutně dokonalé, dovolím si tvrdit, že mají nejlépe realizovaná kolena ze všech kalhot na bajka, co jsem kdy jezdil. A místa je dostatek i při použití s kolenními chrániči.

Šikovné jsou i skryté zipy na přední straně stehen, které ukrývají síťovinou překryté odvětrání, když se oteplí proudící vzduch tě příjemně ochladí. A není to jen jediná vychytávka, mezi další bych mohl jmenovat například rozepínání spodních částí nohavic pro snadnější oblékání, stahovací pásky na spodním lemu nohavic a nebo šikovně umístěné suché zipy na úrovni kolena, takže z volné nohavice snadno stáhneš, tak aby se ti nepletly do převodníku nebo řetězu.

Cena kalhot Alpinestars Allmountain 2 Pants je 3799 Kč a jsou k mání u českého dovozce značky Alpinestars firmy Katmar.

Outrider Water Resistant Shorts

Druhým vyzkoušeným kouskem od Astaru byly nepromokavé kraťasy Outrider Water Resistant Shorts. Libovolné kraťasy ti dopřejí více volnosti pohybu než jakékoliv i sebelépe ušité dlouhé kalhoty a i zde to platí. U XXXX to platí možná dvoj násobně, protože jsou velmi lehké, nepromokavý membránový materiál je lehký jako pírko. Je to v podstatě jen tenká šlupička, která ti chrání spodní partie před vodou a blátem, dokáži si představit jezdit v těchto kraťasech celoročně vyjma největších paren.

Oproti výše popsaným dlouhým Allmountain pants je střih kraťáků Outrider o poznání volnější, a to se jedná o zcela stejnou velikost (XL). Délka přesahuje kolena, takže při použití s chrániči jsou tyto překryty a kraťasy se ti nekasají na stehně nad koleňáky.

Jak je z fotek patrné materiál přední a zadní části je odlišný, stejně tak i voděodolnost. Na zadní část stehen a zadek ti cáká bláto a voda o poznání více než dopředu. Takže pozadí je téměř vodoodpudivé, neprodyšné a hlavně nenasákavé a u přední část je to spíše naopak. Přední část je i o hodně víc pružnější než zadní, na zadku pružnost dodává černý panel.

Kraťasy jsou vybaveny trojicí kapes, které jsou až zbytečně hluboké a umístění kapsy na pravém stehně by jako optimální označil asi málokdo, i sebemenší věcička v ní ti o sobě dá vědět při každém šlápnutí.

Zda-li zvolit do chladnějších dnů dlouhé kalhoty nebo kombinaci kraťasy a pod ně elasťáky ti neporadím. Osobně jsem byl vždy fanda spíše druhé varianty, ale po vyzkoušení a najetí relativně velkého množství kilometrů v dlouhých už budu spíše tíhnout k dlouhým. Drobnou nevýhody ve volnost pohybu pro mě vyvažuje jedna velká výhoda, při ježdění si místo dvou věcí zašpiníš jen jednu…

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí