Test: kraťasy Maňana Wear Up and Down Shorts 3.0

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 25.4.2017

Už pár let jezdím převážně v kraťasech od Maňány (Maňana Wear pozn. red.). Jednak protože je to náš dvorní dodavatel kraťáků, taky protože s nima teď máme sladěný i DK dresy a hlavně proto, že nejsou vůbec blbý. No a tyhle kraťáky už mají svou třetí inkarnaci a já už v nich mám odježděnou jednu sezónu. A tady jsou moje objevy.

V první řadě se sluší říct co je pro třetí generaci nového. Jako prvního si určitě všimnete červené bary. Co jde na obrázku vidět hůř je trochu změněný střih a co nejde vidět vůbec, je úplně nový materiál. Tak popořadě. Červená je nejrychlejší, to víme všichni, pokud chcete teda zrychlit, je logické, že nahodíte červenou barvu (mají i černou a modrou variantu, ale červená, ta je prostě nejrychlejší).

Co se týká změny střihu, nohavice se v poslední generaci mírně prodloužily, cílem tvůrců bylo samozřejmě v první řadě zabránit nejtrapnější věci na celém bikování, tj. aby na fotkách nebyla mezera mezi kolenním chráničem a kraťasema. Už Exupéry věděl, že co je opravdu důležité, je očím neviditelné. A tím se dostáváme k novému materiálu. Starší kraťasy byly v pohodě, pevný materiál chránil proti prodření a pružné panely v rozkroku a na zadku zachraňovaly pohodlí. Novinka je naladěná úplně jinak, celé kraťasy jsou spíchnuté z pružného, ale přitom poměrně silného materiálu, takže se natahuje všude. To se hodí hlavně pokud máte, asi jako každý člověk, co jezdí na kole, velký stehna, prdel ale zase nemá kilometr v pase. Takže dřív vám byly kraťáky (i přes případné stahování v pase) volné v pase a akorát přes nohy, nebo akorát v pase a obří přes nohy, takže jezdíte v plachtě. A už odpadá aerodynamika. A pokud všechno pruží, můžou se kraťáky přizpůsobit nejenom postavě, ale i pohybům. A navíc, kdyby to bylo fakt mega z kopce, máte ještě pružnější kus materiálu na zadku, aby šlo jít víc za sedlo.

Ježdění v Maňánách 3.0 je v pohodě. Vlastně víc než to, na hadrech asi není moc co testovat, nejlíp totiž fungují pokud o nich prostě nevíte. Tím že jsou pružné všude, kraťasy fakt parádně sednou a nijak neomezují při jakémkoli pohybu. Látka není ani vyloženě superlehká, to že mi v nich v +35 bylo trochu horko se ale asi dá odpustit ve chvíli, kdy se ve stejný den smotáte v rockgarden a kraťáky to přežijou. Baví mě i čtyři kapsy, dvě zapínací na nohavicích, dvě klasické otevřené. Překvapivě totiž ne všechny moderní bikové kraťáky mají dost kapes. Takže není kam dát hrst drobných po cestě od baru k autu s pivem v ruce, když už máte po kapsách multiklíč a mobil.

Jediná věc, co mi docela vadí, je nový střih. Jelikož mám extrémně krátký nohy, prodloužení nohavic o cca 2cm mi úplně nevyhovuje, protože mi kraťasy překrývají velkou část kolenního chrániče. Při jízdě to neva, jenom moje estetické srdce pláče.
To je ale asi k negativům všecko, jo, bacha, při prvních dvou, třech praních pouští prý kraťasy barvu, já to neřešil, protože moje první dvě praní proběhly v umyvadle hotelovém pokoji kdesi na prezentacích u nás a v Rakousku, takže přebytečná barva si dala výlet čtyřhvězdičkovým odpadem a už mi nikdy nezasvinila nic dalšího.

Poslední Maňány jsou na můj vkus možná trochu zbytečně dlouhé, nicméně parádní a funkční kraťasy. Nejsou to ani superlehké XC kraťasy, ale mají jejich pružnost a nejsou to ani DH trencle, ale přesto mají velkou část jejich odolnosti. A za tuhle parádu včetně elasťákových vnitřních nohaviček včetně Coolmaxové vložky dáte 1190 korun českých (na stránkách výrobce Maňana Wear). Vzhledem k ceně a funkci těžko na trhu najdete soupeře.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Roman 25.4.2017 v 9:15

    Vozím 1. i 2. generaci a asi pořídím i 3. Naprostá spokojenost. Vložka sice není top(nemám srovnání), ale pokud se nenakrabatí a netlačí na prostatu, tak prdelce uleví.

  • anonymní uživatel suicidemon (suicidemon (a) gmail.com) 26.4.2017 v 14:52

    Čistě teoreticky: dalo by se říct, že by se tyhle kraťáky hodily pro jezdce somatického typu "hajzlový pavouk"? Su dlouhej a hubenej, na dýlku potřebuju tak 36, ale v pase mi sedí 32, takže většinou nosím 34, který mi jsou krátký (enduro gap!) a zároveň mi padaj...

  • profilová fotka rudyshy 27.4.2017 v 14:03

    jen ty barvy! osobne bych uprednostnit trosku i barevne kombinace nebo aspon neco meme zariveho. (ano je tam cerna ale to je fakt nuda)

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 27.4.2017 v 14:26

    mě přijdou super, protože maji kapsy! :-D teď už je to asi standard, ale když jsem před 12 - 3 lety řešil nákupy bikovejch kraťasů,
    tak sem vždycky vyplázl 2 - 3 000 za TLD, FOX a O´Neill a ty zkurvený kraťasy nikdy neměly ani jednu jedinou debilní kapsu :-D......debilní
    móda to před lety byla se sjezdovejma kraťasama - kdy sis i kvůli hodinový projížďce 5 km od domova musel brát batoh, aby si měl kam dát
    peněženku a mobil. Starší ročníky pamatujou tu ironii.....kdy sme brali 12 000 měsíčně, 3 tisíce vyplázli za kraťasy a ony byly kromě
    líbivého loga úplně k hovnu. A pak nám maminky našívaly kapsičky, aby z toho udělaly alespoň trochu užitkové oblečení :-)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí