Mozartt HRX - karbonové vodítko z Polska

Autor: Keli, vydáno: 25.4.2017

Karbon v současné chvíli vládne světu kol, rámy, řídítka, ráfky a kdoví co ještě. Jsou však komponenty, které se z karbonu příliš vyrábět nevyplatí, jedním takovým je i třeba vodítko. Podobný názor ale nesdílí polská firma Mozartt, která představila karbonové vodítko s nárazníkem. Mozartt ale není jediná firma, která vyrábí karbonová vodítka, za všechny uveďme domácí firmu Manobike, jejichž karbonové vodítko, které jsem dříve testoval váží jen 17 gramů.

Mozartt HRX je postaveno na karbonové základně s plastovým vodítkem a nárazníkem, výhoda karbonu je nepopiratelná, důkazem je váha celého kompletu, pouhých 53 gramů.

Je v dnešní době nutné vodítko, když je na trhu celá řada nepadacích narrow-wide převodníků? Ano, i ze sebe lepšího nepadacího převodníku řetěz spadnout může a většinou se to děje v ten nejméně vhodný okamžik, zákon schválnosti prostě funguje dokonale. Vodítko je jednoduché a stoprocentně spolehlivé a v kombinaci s nárazníkem je to i neprůstřelné řešení.

Karbonová vlákna použitá na Mozartt HRX mají v průměru 5–10 mikrometrů a 3000 takových je spojeno do jednoho kusu a následně z nich utkána tkanina. Pak jen již zbývá spojit 50 vrstev této tkaniny s pryskyřicí, následně slisovat, tak aby se dosáhlo maximální tuhosti, vysoké pevnosti v tahu a nízké hmotnosti. Takto připravený plát o tloušťce 5mm putuje na CNC stroj, který jej opracuje do finálního tvaru.
Vodítko máme slíbeno do testu a opravdu se na tento designový kousek těšíme.

Parametry vodítka Mozartt HRX:

  • kompatibilita s ISCG 05
  • určeno pro převodníky 28 – 34z
  • tloušťka základny: 5 mm
  • váha 53 gramů
  • předobjednávková cena 119 Euro
  • k dispozici od května

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Roman 25.4.2017 v 12:07

    Vyřezáno z desky, takže tomu nevěřím. Jako vodítku budíš, jako chránič ee

  • anonymní uživatel odrazka 25.4.2017 v 13:04

    119 eček? Cha! :-D né dík...

  • anonymní uživatel michal 25.4.2017 v 15:45

    designový kousek?

  • anonymní uživatel ksfhiw 25.4.2017 v 21:15

    nepatrně odbočím od tématu.... Chápe někdo, proč jsou ta vodítka a napínáky tak směšně drahý? vždyť i za 50% ceny je to stále moc drahý... Tady se přeci za žádný výzkum, či mimo karbon drahou výrobu nejedná... - shaman vodítko za 375,- WTF????!! a cena celího napínáku tak akorád na 2 prsty do krku

  • anonymní uživatel stofan 25.4.2017 v 21:38

    ksfhiw: neviem jak moc je rozsireny shaman, ale rob to doma na kolene za 500czk kus... maloseriovka proste na vstrekovanie plastu potrebujes lis/formu to tiez nestoji 500czk.. a ked si to das niekde vyrobit, tak ti to tiez za 500czk nevyrobia. hold mala firma male serie.

  • anonymní uživatel Roman 26.4.2017 v 7:19

    Ceny forem jsou obrovské - obzvláště pokud v tom chceš jet xxx serii, tak se bavíme o ceně v řádech stovek tisíc i milionu kč.
    U tohoto napínáku bych byl ochoten akceptovat i vyšší cenu, ale to by to nesmělo být udělané z desek a vyřezané, ale pěkně namotané do požadovaného tvaru z vláken. Pevnost by byla jinde.
    Nechával jsem si dělat karbonouvou desku o cca 350x80x3mm a vyšlo to na pár korun. Vyřezat z toho tenhle tvar by už nebyl problém, jen si někde vytisknout vodítka a nárazník.

  • anonymní uživatel Mirra (m.krizek (a) email.cz) 27.4.2017 v 18:25

    Nechával jsem si dělat karbonouvou desku o cca 350x80x3mm a vyšlo to na pár korun - čemu říkáš pár korun? 500,-?
    Vyřezat z toho tenhle tvar by už nebyl problém - a čím by jsi to řezal? Řezal jsi už někdy 5mm uhlíkovou desku?

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí