Author 2017 - levněji, napřímo a také na Foxu

Autor: Čert, vydáno: 21.6.2017

Pro letošní rok si tradiční český výrobce Author připravil drobné inovace v sérii AGlab (zahrnující primárně osazení kol), ovšem zásadní novinky jsou v cenovkách a taky jak se k těmhle kolům dá dostat.

Author Direct

Podobně jako to řeší v USA třeba Trek, Author u svých vyšších modelů přešel na variaci přímého prodeje. Na rozdíl od německých firem, které vám prostě pošlou kolo v krabici, je ale péče o zákazníka při této variantě trochu jinde. Vybrané kolo si sice objednáte na internetu, (na stránce https://www.authordirect.cz) ovšem pošlete si je do nejbližší prodejny, která podporuje systém Author Direct. Tam vám nejenom dají kolo dohromady a připraví k použití, ale máte taky kamennou prodejnu, kam se můžete obrátit v případě reklamací. To znamená, vyberete kolo, objednáte, vyzvednete a kdyby něco, máte se kam obrátit. A navíc je díky tomu, že prodejci nemusí držet kola skladem, možné výrazně snížit cenu. Podrobnosti o Author Direct najdete na stejnojmenném webu authordirect.cz.

Patriot – stálice enduro a allmountain kategorie

Pokud začneme u enduro kol, nejvyšší model Patriot Evo Team, kompletně na nejvyšším vzduchovém Foxu (Factory série, vidlice 36 Float, tlumič Float X, Kashima, spousta kroutítek) s doplňky od Spanku a jinak komplet na XTčku, vás vyjde na 89 990 Kč. Což je za kolo v tomhle olepu velice zajímavá nabídka.

Levnější varianta, Patriot Evo naopak balancuje na hranici ceny a výbavy, za 50 990 korun českých dostanete sice levnější vidlici RST Rogue a sedlovku od stejného výrobce, jinak je ale kolo osazeno velice důstojně, kompletní 11rychlostní sada Sram NX, tlumič Monarch, ráfky a řídítka Spank a dokonce čtyřpístkové brzdy TRP Slate.

Pokud se podíváme na nižší zdvihy, oblíbený model Patriot Trail už zbyl v nabídce jenom jeden. Kolo s hravou a přitom relativně jezdivou geometrií je postaveno spíše ekonomicky. Vidlice i sedlovka opět RST, tlumič X Fusion, sada je mixem Shimana XT a Deore na 2×10 a levnějších brzd M395. Zbytek komponentů si dělá Author sám a proto je možné držet cenu na 45 990,–

Pokud vás chytly plusková kola, stále je v nabídce i varianta Patriot AM – 140mm zdvihu, pláště Maxxis Rekon 2,8 palců, osazení mix sramového NXka a shimaňáckého SLXka a cena 49 990 Kč.

Downhill a freeride, to je Ninja

V neposlední řadě si samozřejmě zmínku zaslouží i sjezďáky, i u nich se změny odehrály pouze v osazení a nacenění. Nižší model Ninja DH vyjde na necelých 67 tisíc korun, což je za kolo kompletně na Shimano Zee a tlumení RockShox (Kage RC a Boxxer RC) podle mě adekvátní cena. Kolo, které je osazené tak, že je vezmete a můžete jet závodit.

Za 115 990,– můžete pořád závodit, ale uděláte výrazně víc parády. Ninja DH Team má opět to nejlepší, co může DH svět nabídnout, vzduchové pružení od FOX, (Float 40 vepředu, X2 vzadu), jinak kompletně na Saintu od Shimano.

Naopak striktně funkčně je zaměřen legendární model, Ninja FR. Ta je pořád na šetadvacítkách, osazená tak, aby když se něco zničí, to moc nebolelo a hlavně, můžete pořídit kolo, které zvládne bikepark za necelých 37 tisíc.

Versus – zábavné plusko

Poslední kolo spadající do kategorie AGlab už sice v Directu nenajdete, pevná plusková novinka pro rok 2017, jménem Versus si ale pozornost zaslouží. Nízký dlouhý rám s 425mm dlouhou zadní stavbou a 66° hlavy osazení 1×11 NX, teleskopem a 140mm vidlicí je naceněný na 36 990,– a podle papíru by se mělo jednat o jedno z nejzábavnějších pevných plusek. No uvidíme v testu.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Petr 21.6.2017 v 22:19

    Vypadá to konečně na rozumný retail model. Krabici u domovních dveří nechci, chci seřízené kolo. A chci někoho, kdo mi ho bude servisovat. Ale nechci mezi tím ten milion různých distributorů a přeprodejců, kteří na tom tyjí. Výrobce a lokální bike shop mi přijde jako ideální team.

  • anonymní uživatel mates2502 (mates2502 (a) gmail.com) 22.6.2017 v 6:31

    Nápad dobrý.Jen se ptám proč to nejsou schopni dotáhnout do detailu...kvalita fotek detailů na webu je tristní. Jednoho by napadla otázka... Když jsou schopni pustit na svém webu mezi lidi takový sh.t, co ti asi přijde za tvé peníze?

  • anonymní uživatel greg minářů 22.6.2017 v 14:45

    na ofiko stránkách je ten jpeg ostřejší ale i tak černé pozaní už není in....

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí