Test: Alpinestars Paragon Vest - chráničová vesta s možností vodního vaku

Autor: Kule, kategorie: Test, vydáno: 23.6.2017

Vesta Alpinestars Paragon Vest, věc, po které sem pokukoval už delší dobu. Vlastně od chvíle, kdy sem zabrzdil ramenem o strom a zbouraly se mě záda, čímž se jízda s batohem stala dost nepříjemnou záležitostí. Navíc spoustu věcí, který sem v něm vozil, byly spíš do foroty, případně abych je půjčoval ostatním. Na letošní sezónu tedy padlo rozhodnutí spoléhat výhradně na cizí pomoc a zásadně ulehčit zádům. Telefon, multiklíč a další drobnosti do kapes, místo batohu páteřák a camelbag přimašlenej duct tapem. Ne zrovna elegantní, ale funkční řešení.

Pro ty, kteří hledají něco trošku sofistikovanějšího nabízí Alpine právě vestu Paragon. Jedná se o opravdu hodně lehkej kus oblečení, primárně určený jako první vrstva, u mě okamžitě nahradila termotriko. Výborně odvětraná a skvěle padnoucí záležitost, která nabízí dvě kapsy po stranách a jednu dole na zádech na zip, kterou sem používal na telefon, případně nějakou tu hotovost. Všechny kapsy sou zevnitř polstrované, takže nemusíš mít strach, že si pří pádu vytetuješ jejich obsah na tělo.

Na zádech je ještě jedna velká kapsa, do které se volně vkládá „CE Level 1“ certifikovaný chránič páteře. Tahle certifikace mluví něco o testech při 18kN, co to znamená v praxi netuším, neměl sem díky bohu možnost vyzkoušet, ale vpodstatě se jedná a tři vrstvy materiálu, ze kterého se dnes dělá většína chráničů, takže paráda pokud se člověk vyndá někam rozumně, pokud se ale rozhodneš ustlat si zádama na šutrech, budeš možná litovat, že tam není vrstva plastu. Na druhou stranu je ale chránič děrovanej, takže nehrozí žádný extra pocení. Za zmínku ještě stojí, že se vkládá volně, takže má tahle hmota tendenci se trošku srolovat dole nad kapsičkou. V podstatě to ale znamená, že nasadíš vestu, narovnáš páteřák a pak na to zapomeneš. Nevím o jediné vyjížďce, kdy by to vadilo.

Další věc, kterou najdeš v téhle kapse je poutko se suchým zipem, na který se připne vak na vodu. Pak už se jenom stačí rozhodnout, kudy potáhneš hadičku. Buďto spodem nebo vrchem přes rameno. V obou případech najdeš dostatek oček a poutek, aby ti hadice nikde neplandala.

Vesta se obléká přes hlavu, což s plným vakem vyžaduje trochu akrobacie. Mě se osvědčilo ji zvednout nad hlavu a rukama napřed se do ní nasunout. Sama o sobě je vesta na manipulaci jednoduchá, problém je pouze pokud sou v ní 2kg vody. Co je ale trochu horší, je se z propocené vesty vysléct, jak dokazuje například Šímova záchodová historka z loňské Endurosérie na Klínech.

Zipu, který vede šikmo od krku a končí pár čísel pod levou bradavkou je dobré věnovat trochu pozornosti při jeho zapínání, tohle opravdu nechceš uspěchat. Na druhou stranu pokud s rozeplým zipem obejdeš parkoviště před závodem, je pravděpodobný, že rozhodíš větší část startovního pole. Výrobce udává, že se dá vesta nosit pod dres i na něj. Její výrazné děrování na mě působí trošku lascivním dojmem, takže doporučuji schovat pod, pokud se ovšem nechystáš podráždit Čertovu otevřenou sexualitu, vyjednat nový Demo na příští sezónu nebo se zúčastnit východoněmeckého večírku alá 90. léta.

Tohle všechno můžeš mít za necelý 3 tisíce. Není to moc? Přece jenom pořád existuje varianta s duct tapem, případně pro zručnější jedince našít kapsu na obyč páteřák. Tak kde je nějaká přidaná hodnota, přemýšlel sem během prvních vyjížděk. Až asi po týdnu mi došlo, že je právě v té jednoduchosti, nasadíš vestu a nevíš o ní. Vejde se do ní uplně všechno co potřebuješ a je jedno, jestli jedeš závod nebo si dáš celodeňák s kámošema. Co nedáš do kapes můžeš #endurospecific natejpovat na rám a za odměnu se nemusíš tahat s batohem. A to je konkrétně pro mě velký plus. Navíc díky tomu vozím páteřák i na takové to domácí trailování, což sem doteď nikdy nedělal. A všichni víme, že ty nejblbější pády se stávají zrovna, když to nejmíň čekáš, třeba na vyjížďce s kámošema po práci, když ti umře tlumák na dopadu (že Kafíčko) a tak podobně. A já už teď budu mít na sobě vždycky chránič páteře.

Jasně, na dánhyl si asi vezmeš něco jinýho, případně šáhneš po Evolution Jacket, která už má ochráněný i ramena a hrudník, ale na všechno ostatní je tahle vesta top a za to je necelá trojka podle mě adekvátní cena.



Modelka: Keli

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel tcq 23.6.2017 v 9:28

    Si nejakej hubenej ne? Na druhou stranu soucet hmotnosti redaktoru diky Certovi zustava na stejnem cisle :-)

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 23.6.2017 v 10:08

    jeden za všechny! všichni za jednoho!

  • anonymní uživatel Šiškin (flidr.michal (a) seznam.cz) 23.6.2017 v 15:39

    Kapsa na páteřák, kapsa na vodní vak, kapsy na boku.. A není to už vlastně batoh? :)

  • anonymní uživatel Mates 24.6.2017 v 18:19

    Hledal jsem něco podobného. Nakonec vyhrál Dainese PRO Pack, což je ve své podstatě páteřák, na který se dá připnout tenký batoh a rozšířit úložný prostor. Podle mě mnohem lepší varianta, než Camelbacky. A nevypadáš jak brouk pytlík s hrbem na zádech.

  • anonymní uživatel bok 28.6.2017 v 23:13

    hurá, konečně nemusim a páteřák našívat kapsy na pumpičku, nářadí a karbanátek

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí