Test: kamera Niceboy Vega 5 - 4K rozlišení a stabilizace

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 25.9.2017

Akční kamery už dávno nejsou jenom jedno „pro“ ale spousta a spousta krabiček, které vám umožní si natočit vaše jezdecké úspěchy ale hlavně, to co všechny zajímá, vaše neúspěchy! A proto pro vás máme test jedné z „dostupnějších“ kamer, Niceboy Vega 5.

Pokud chcete v dnešní době v tomhle odvětví prorazit, chce to nabídnout něco, co nikdo jiný. A přesně to je Niceboy Vega 5. Nejvyšší model kamer Niceboy je na první pohled poměrně neprůstřelná nabídka.

Maličká a skladná kamera (6,3 × 4,1 × 3,3 cm s vahou cca 65g) s výkonným procesorem Ambarella A12, snímači Sony IMX117, úhlem záběru 170°, stabilizací obrazu EIS. Toliko k technické hamtatilce, důležité pro mě ale je, že kamera dokáže nahrávat videa v kvalitě až 4K s 30 FPS! Mě ale víc baví hlavně ostatní módy a to 2,7K 60 FPS, 2K 60 FPS, 1080p 120 FPS, 720p 240FPS, které díky vyššímu počtu FPS umožní nahrávat i opravdu zpomalené záběry. Samozřejmostí je i timelapse už od 1 vteřiny a fotografie s až 16Mpx. Aby toho nebylo málo, Vega 5 lze ovládat jednak pomocí mobilu, ale také přibalenými „hodinkami“.

Když jsme u přibalených věcí, je to další věc, ve které Vega docela vyniká. Za 5 990 Kč totiž dostanete nejenom kameru, co umí všechny výše vybrané fičury, ale také krabičku nacpanou doplňky jako jsou výše zmíněné dálkové ovládání, úchyt na řídítka (trubky) otevřený držák (připojitelný k dalšímu příslušenství a výborný na nošení kamery třeba na popruhu od batohu), nalepovací úchyty na helmu a 4 další popruhy na přichycení. Ke štěstí mi chybí už jenom hrudní držák.

Co se týče testování kamery, nejsem v tomhle oboru tak zkušený, jako v kecání o kolech… ale Vega 5 je poměrně příjemná na ovládání, díky tomu že má celkem 4 knoflíky (nahoře OK, zepředu volba módu a zboku nahoru/dolu) a ovládání usnadní i 2 palcová obrazovka. Pokud vás ale nebaví cvakat na kameru, stačí stáhnout aplikaci do chytrého telefonu s názvem HDKcam. Tam už je nabídka nastavení trochu divočejší, ale po chvilce zvládne i cvičená opička… tedy i já.

Při nastavování je ale brát ohled na to, jakou máte v kameře vraženou microSD kartu. Jelikož paměťovka není součástí balení, musíme dodat svoji. A jelikož nejsme zrovna video magnáti, doporučenou microSD UHS-I U3 nedisponujeme. Disponujeme jakousi Sd kartou, která nám dovolí maximálně nahrávat 1080 na 60FPS. Jelkož ale nehoníme kvalitu, ale kvantitu a hlavně jednoduchost ovládání, nastavuju nejvyšší možné nastavení a jezdím.

Baví mě rychlé zapnutí kamery (i při použití dálkového ovladače), poměrně slušná stabilizace obrazu a nízká váha. Ano, signalizace zapínání by mohla být hlasitější, ale nestalo se mi, že bych někdy zmáčknul ovladač a kamera se nezapla.

Vzhledem k našemu použití mi jako nejzásadnější nedostatek přijde nemožnost otočit video o 180°. V kameře můžu nastavit expozici, iso a tisíc dalších věcí. Ale otočit video už musíte v PC. Škoda, jelikož většinou vozím kameru pod kšiltem nebo na hrudním pásu. Na druhou stranu, díky rozměrům se mi kamera na kšiltu výborně vozí, nezaclání ve výhledu a nepřeklápí helmu dopředu. Bohužel, nízká váha se ale nejvíc projevila na baterce. Výdrž je někde okolo hodiny natáčení. To je sice dost na natočení pár trailů v bikeparku, pokud bych si ale chtěl natočit enduro tratě před závodem, budu si muset přibalit powerbanku. Naštěstí se kamera nabije do plna za cca dvě hodinky.

Jinak ale nemám k Niceboy Vega 5 výtky. Snadné ovládání, mraky nastavení videa i fotek a skvělá kvalita, vzhledem k ceně i slušná stabilizace. S počítačem se kamera páruje bez problémů a nikde nic „nedrhne“. Baví mě spousta doplňků, dálkový ovladač a hlavně velice příjemná cena, vzhledem k rozlišení, v jakém umí kamera natáčet.

Pokud rádi natáčíte a nechcete nechat za kameru majlant, baví vás hrát si se spoustou fičur které kamera nabízí, určitě bych se Niceboye nebál.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Franta 25.9.2017 v 9:30

    Ahoj, to video jste točili na Kronplatzu? Dík.

  • profilová fotka Keli 25.9.2017 v 13:01

    Ano, natáčeno v Kronplatzu

  • anonymní uživatel mike 25.9.2017 v 14:14

    Konečně je doba Gopro pryč ???? Dneska stačí i kamera za pár šušňů hlavně když bude mít dostatek snímku za sekundu. 4k je k ničemu ještě teda aspoň pro mě by bylo. ( to by se v tomhle primitvním státě muselo hodně změnit)

  • anonymní uživatel mike 25.9.2017 v 14:16

    no a už udělejte něco stím webem .. napsal jsem tam kravin až to pěkný není a upravit to nejde

  • profilová fotka Honza 26.9.2017 v 11:11

    Ten zvuk je katastrofa, jak kdyby jel v tornádu...GoPro je pořád někde jinde, bohužel i cenově..

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí