Test: Continental Der Baron a Der Kaiser - špičkové pláště nejen pro enduro

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 29.8.2017

Od českého dovozce firmy Schindler jsme do testu dostali dva špičkové modely enduro plášťů Continental, Der Kaiser a Der Baron. V tom nejlepším co lze jen u Continentalu získat, skvělá směs a ochrana a výztuha boku.

Nároky na endurové a poslední dobou i sjezdové pláště jsou extrémní a trochu schizofrenní, na jedné straně je vyžadována skvělá přilnavost, k tomu výtečné odvalování, také odolnost proti defektům a průrazům a na straně druhé je to nízká váha. Najít mezi těmito miskami vah rovnováhu a vybalancovat jednotlivé požadavky není jednoduché, podařilo se to Continentalu u těchto modelů? Na to se pokusí odpovědět následující test.

Oba pláště jak Kaiser, tak Baron jsme testovali v nejlepším možném provedení pro enduro i DH, šířka 2,4", měkká Black Chili směs, výztuha a ochrana boků Apex. Prostě nic lepšího od Continentalu neseženeš.

Jako zadní plášť jsem zvolil Der Kaiser – na první pohled velmi rychlý pláště, středové figury pláště jsou „do rychla“ a k tomu výrazné boční výstupky, do testu byl zvolen jako zadní plášť, na přední kolo byl nasazen Der Baron, přední plášť hrubý, který podrží v každé šlamastice a dodá jistotu – obojí podle hesla „přední vede, zadní jede“ a nebo chcete-li „vpředu byznys, vzadu párty“.

Nasazení na ráfky WTB i25 s vnitřní šířkou 25 milimetrů bylo snadné, žádné bojování s montpákami, pěkně holýma rukama a vytvoření bezduší pomocí „bezdušové“ pumpy Kellys (Test: Kellys Airtank Tubeless – pumpa pro nasazování bezdušových plášťů).

Křest ohněm, jako ostrý test jsem zvolil rovnou závody ve francouzském Samoens, Francouzský pohár je líheň závodníků EWS a dráhy si s nejlepší světovou enduro sérií nezadají (mimochodem, v Samoens se před dvěma lety EWS jelo), více v reportu Samoens – tvrdá realita francouzského enduro poháru. Počasí suché, dráhy taktéž, povrch od lesní hrabanky až po tvrdý kamenný podklad, tedy ideální podmínky pro oba testované pláště. Již první metry napověděly, že grip, který Black Chili Compound nabízí je ultimátní, pláště držely všude jako přibité. Odvalování by mohlo být lepší, ale naštěstí během závodu bylo jen pár výjezdů, jinak dopravu na kopec obstarala lanovka – já takovou daň za skvělou přilnavost beru, na kopec se nějak vždy vyškrábu, ale dolů, dolů se to počítá.

Již po první dnu byly na plášti patrné drobné stopy opotřebení, špičkový plášť navíc v měkké směsi není na celou sezónu, prostě ostrá závodní guma, kterou dáš na závod a přes týden na trénování si dáš něco tvrdšího. Opotřebení však bylo v normě, když jej srovnám s podobně měkkými směsmi ostatních výrobců, prostě pokud chceš měkkou gumu musíš počítat s tím, že ti mizí před očima.

K přednímu Baronu nemohu mít žádnou výtku, guma, která drží a vede a brzdí jako skoro žádná jiná. Za to zadní Kaiser malinko ztrácel při brždění, relativně hustý středový běhoun měl tendence jít do smyku při agresivním brždění, množství brzdných hran a jejich velikost je limitem. Brzdy ale brzdí závod, takže to chtělo jen trochu změnu stylu, tedy váhu více na předek, více brzdné síly do přední brzdy a vyřešeno.
U obou plášťů jsem si vyloženě liboval v bočním vedení, francouzské dráhy jsou plné odkloněných traverzů, šikmin a zde ti bez pořádných bočních štuplíků zůstanou oči pro pláč, toto se ale v podání testovaných plášťů Continental nekonalo.

Během testu jsem se bohužel neustále potýkal se ztrátou tlaku vzduchu v obou pláštích, kombinace ráfků WTB a těchto plášťů nebyla ideální, Conti se s WTB nemá rádo. U předního Baronu byly ztráty tak nějak v snesitelné normě, ale u zadního Kaiseru tlak mizel doslova před očima. Prolínání bezdušového tmelu, mlíka, v takové míře kolem patky pláště jsem se na těchto ráfcích ještě nesetkal. Na ráfcích Sram Roam 60 však pláště držely tlak stoprocentně, takže se jedná o problém jen s WTB ráfky a možná jen s konkrétním modelem i25.

Pokud hledáš odolné závodní pláště do suchých podmínek rozhodně by v tvém hledáčku neměly pláště Continental Der Kaiser a Der Baron chybět. Nejsou to pláště na každodenní najíždění kilometrů, jsou to pláště, které nevydrží dlouho, ale to mají společné všechny špičkové pryže. Cenovka Continentalu je spíše vyšší, ale nijak zásadně nevybočuje z průměru podobných plášťů.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 29.8.2017 v 7:55

    článek jsem jen proletěl, tak je to v něm možná zmíněné, ale nebyl kdysi (cca 10-8let) Kaiser a Baron ostrej DH plášť? měl jsem je na sjezďáku v měkké směsi black chili....ale to byla disciplina enduro teprve na vzestupu

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 29.8.2017 v 7:56

    sorry - to byly 2.5 v DH specifikaci

  • anonymní uživatel MP 29.8.2017 v 9:42

    Miluju měkkou směs! Akorát se člověk musí smířit s tím, že skoro co závod, to sada pneumatik.

  • anonymní uživatel pulDag 29.8.2017 v 10:07

    Der Baron Project vozím vepředu už rok, odjel jsem s ním skoro celou endurosérii a celkově mám na něm najeto přes 3000km všudy všeho hlavně kolem Prahy. Překvapivě je běhoun pláště stále ve výborné kondinci včetně bočních výstupků, které se netrhají jako u Schwalbe. Co je však nevýhodou je náročnost na spotřebu mlíka, kdy zhruba po půl roce ježdění začnou pláště protékat a postupně tak mizí tlak i mlíko (notubes race). Rozhodně by stálo za vyzkoušení mlíko přímo od Continetálu. Jinak je Baron 2,4" trochu užší než třeba HR II 2,4" a nemá tak kulatý profil jako Mountain King či Trail King, tudíž je zde i menší šance na procvaknutí patky při nižších tlacích. Za mě skvělý allrounder na trailové/enduro kolo.

  • anonymní uživatel BIKEZONE.cz (office (a) bikezone.cz) 29.8.2017 v 13:25

    jaká šířka pásky byla použitá? Popsaný problém se stává, když je použitá páska stejné šířky jakoje vnitřní šířka ráfku. Doporučená šířka pásky je uvedená u každého ráfku zde: bikezone.cz/...
    Možné řešení problému .. .
    Druhý důvod může být volnost pláště v patkách, pak by mohlo pomoci natočit ještě jednu rundu pásky .. .

  • profilová fotka Keli 30.8.2017 v 6:33

    Šířka pásky je mi neznámá, ale jednalo se o tovární wheelset montovaný na GT Sanction. Takže to zřejmě bude správná šířka, u žádného jiného pláště se toto neprojevilo ( na těchto ráfcích jsem zkoušel gumy Wtb, Maxxis, Michelin, Schwalbe).

  • anonymní uživatel Koli 30.8.2017 v 9:17

    S čím je srovnatelná boční výztuha Apex? Exo nebo DoubleDown? Aby se to netrhalo jak papír, s EXO mám nemilé zkušenosti, hehe :)

  • profilová fotka Keli 30.8.2017 v 14:45

    Koli: boční výztuha má určitě blíže DoubleDown než Exo.

  • anonymní uživatel Roman Vacek (Vacan222 (a) gmail.com) 1.9.2017 v 10:32

    Barony vozíme jako univerzální pneu na sucho, grip super a vzorek vydrží mnohem déle než klasická měkká směs. Ze 6 gum jsme 4 svakli ráfkem u patky, mlíko to neurží, museli jsme podlepovat. U ostatních (Onza Ibex DHI, Maxxis HR) se nic takovýho nestalo. Kola Sram Rail 50, nasazování šílený.

  • anonymní uživatel bok 23.9.2017 v 20:19

    Kaiser mi přišel fajn co se týče rychlosti, gripu v náklonu a v přechodech ze strany na stranu. Naopak co se týče gripu na kořenech a šutrech, i black chilly mi přijde, že měkčí směsi od Onza a Maxxis drží mnohem líp. Navíc mi přišlo, že i když jsem do nich foukal fakt málo, pořád to nebylo ono (asi vyšší TPI?) Co ale stojí za to, vzít si od Schindlera do testu nářadí a pumpy Birzman

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí