MojeKolo

Test: oblečení FOOG - kraťasy Just Ride a dres Explorer

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 19.9.2017

V Kopřivné na festivalu na začátku sezóny se představila spousta značek, známých, ale i neznámých. Do druhé kategorie patří, tedy alespoň pro mne, polský výrobce oblečení na kolo FOOG. Všichni angličtináři si začínají lámat hlavu, co znamená FOOG, vypadá to povědomě jako angličtina. Anglicky mluvím, ale co toto slovo znamená nevím, ptám se tedy a odpověď je nečekaná. FOOG has no meaning. FOOG nemá žádný význam, zní odpověď majitele Macieje Klimka. Nevadí, koukám na produkty a vypadají velmi pěkně. A ty ceny, ty ti kapsu neutrhnou.

Na vyzkoušení jsem dostal kraťasy Just Ride a dres Explorer. Obojí v bleděmodro-černé barevné kombinaci, pěkně barevně sladěné, s výraznými logy značky. Kraťasy Just Ride nejsou novinkou, jedná se o inovovaný model z loňského roku. Materiál kraťasů je třívrstvá tkanina – lehká, voděodolná i prodyšná a přitom odolná a trochu i pružná – tolik tvrdí výrobce. Na omak je jasné, že s voděodolností lze souhlasit, za prodyšnost bych ruku do ohně nedal a pružnost je spíše zbožné přání než realita. Pocitově mi materiál připomíná jednu moji starší zimní snowboardovou bundu, která fungovala jako i jako kvalitní parní sauna.

Na kraťasech nechybí v místech kontaktu sedinky se sedátkem odolný panel (to jako na zadku), stahování v pase a také pružný panel na bedrech. Střihově jsou kraťáky pohodlné, nohavice spíše delší, ale tak akorát delší; velikostně odpovídají – 185cm vysoký a 90kg těžký člobrda nosí XL velikost. Praktické jsou dvě légou kryté, zipem uzavřené přední kapsy – na mobil, klíče, kapesníky – velikost ideální. V jedné pak najdete látku, kterou kromě čištění brýlí může třeba použít na otírání potu.

První metry na kole a co to šustí? Nejvíc šustí šusťáky! A hned po nich kraťasy FOOG Just Ride! Materiál je sice lehký, na tělo příjemný, kraťasy dobře ušité, nikde netlačící, skvěle sedící, ale zvukový projev při každém šlápnutí je otravný. Slibovaná prodyšnost se úplně nekoná, v parných, ale i méně teplých dnech jsem byl pod kraťasami hodně zpocený, zde jednoznačně z mé strany bod dolů, ale na obranu FOOGu musím přiznat, že se opravdu hodně potím.

FOOG vyrábí svoje výrobky v Polsku a tam, stejně jako ve zbytku Evropy je cena práce vyšší než v Asii a tak potěší i poměrně snesitelná cena, 83 Euro (cca 2100 Kč).

Abych ke Just Ride kraťákům ladil, tak jsem nafasoval i novinku na letošní sezónu dres Explorer. Jedná se o lehký, prodyšný dres s dlouhým rukávem ušitý z DryClim materiálu. Na rozdíl od kraťasů, u dresu prodyšnost funguje naprosto na jedničku a nebál bych se materiál DryClim srovnat s mnohem známějším CoolMaxem. A to ve všech ohledech – lehkost, pružnost, odvod potu, rychleschnoucnost i příjemnost na dotyk.

Střihově lze dres jednoznačně označit jako užší a to jak na trupu, tak rukách – ty jsou pocitově docela upnuté, já to raději volnější a to moje bicepsy rozhodně žádného kulturistu neohromí. Raglánový střih je osvědčený, stejně tak i barevná kombinace tmavých rukávů a světlejšího trupu – tady to byla sázka na jistotu (stejně tak jsme sázeli na jistotu i my při designu d:key dresů). Cenovka 39 Euro, tedy okolo tisíce korun je v pohodě.

Jooo a zapomněl jsem na jednu vychytávku, na vnitřní straně dresu je našit kousek mikrovláknové látky – žádný šudlení a rozmatlavání si šmouh na brýlích dresem, ale pěkně touto hadýrkou, funguje to skvěle. Malý detail, ale potěší. Dalším příjemným detailem je nenápadná zipem uzavřená velmi praktická kapsička na pravém boku.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí