Test: brýle 3F Vision - vyzkoušeli jsme Arrow, Evolution a Assassin

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 30.10.2017

3F Vision je firma sídlící nedaleko Vrchlabí a zaměřuje se na výrobu a vývoj brýlí. V jejím portfoliu najdeme jak letní, tak zimní brýle na rozličné sporty, nás samozřejmě zaujaly motokrosové brýle, které lze používat i na kole.

Do redakční testu jsme dostali tři novinky, modely Arrow, Assasin a Evolution. Všechny měli společný materiál, polykarbonát, ochranu zraku UV filtrem 400, který odruší jak UVA, UVB, tak i UVC záření. Také trojitou výstelku okolo obličejové části, v balení látkový pytlík na uchovávání a modely Evolution a Assasin pak měly i náhradní čirá skla.

Brýle 3F Vision Arrow

Jak první se podíváme na model Arrow, výrobce jej promuje jako „absolutně se nepotící model“, uvidíme jak si poradí se mnou jakožto absolutně se potícím modelem, který se opravdu, ale opravdu hodně potí.

Na první pohled zaujme obrovský zorník, který je přes celou přední část brýlí, rámeček lemující dvojité sklo je opravdu minimalistický, jeho tloušťka je necelé dva milimetry. Souvisí to s uchycením skla do základního těla brýlí. Přední rámeček okolo skel je totiž celý nacvakávací. Prý se dá sklo vyměnit do pěti sekund, já bych to tak rychle nezvládl, ale jde to opravdu snadno a lehce.

Brýle jsou vybaveny dvojitými skly, prostor mezi nimi je vyplněn vakuem, vyplněn asi není ten správný výraz, ale prostě tam nic není. Díky tomuto řešení jsou obě skla od sebe izolovaná a neprobíhá mezi nimi skoro žádný přenos tepla. Tím pádem se brýle nezamlžují. Nikdy! Alespoň mě se to nepodařilo.

Nevýhodou je opravdu velká velikost brýlí, sice máš „velké“ zorné pole, ale nacpat je do integrálky, není jen tak. Do mnoha je prostě i přes velkou snahu nedostaneš. Všechny integrálky, které jsme měli k dispozici nebyly s modelem Arrow zcela kompatibilní, brýle se opřeli o helmu a k obličeji se výstelka skoro nedostala. Co zamrzelo, byla absence silikonových proužků na stahovacím pásku, pásek je sice velmi široký, cca o centimetr širší než bývá zvykem, ale i přesto na hladkém povrchu helmy má tendence sjíždět.

Vraťme se ještě k velkému zorníku, ono na první pohled vypadá obří, ale po nasazení zarazí, jak hodně omezuje periferní vidění. Není to kvůli rámečku brýlí, ale především kvůli pěnové izolaci mezi jednotlivými skly. Vidění do boků je omezené opravdu silně a navíc i výstupky pro zachycení strhávaček jsou masivní a ve výhledu velmi zavazí, za toto dávám určitě body dolů.

Cena modelu Arrow je nejvyšší ze všech dnes představených modelů a hranici 1750 Kč.

Brýle 3F Vision Evolution

3F Vision Evolution jsou brýle klasického MX tvaru, kulatější, sedící do jakékoliv helmy. V balení, jak již bylo zmíněno, stejně jako u modelu Assasin jsou dvě skla, jedno zrcadlové šedě zbarvené a druhé čiré. Další s Assasinem společná vlastnost je rozepínací přezka na stahovacím pásku a také, u zrcadlového skla trochu zamrzí slabší ochrana proti poškrávání i při sebevětší snaze se ti při běžném používá nepodaří ubránit škrábancům, stačí lehký kontakt s větvičkou na dráze a máš na zrcadle nechtěnou památku. Prémiový výrobci mají ochranu proti poškrábání lepší.

Zrcadlová skla nejsou rozsvěcující, na použití v lese jsou na stinných místech už hodně tmavá, když do nich vjedeš, cítíš se jako by ti někdo zhasnul světlo. Zkreslení, u zrcadlových skel je znatelné drobné zkreslení obrazu, není nijak zásadní, ale je znát.

Obě skla jsou vybavena anti fogem – vrstvičkou zabraňující mlžení, funguje dobře, ale jakmile zaprší, zvýší se vlhkost, tak zapomeň na, že by jsi brýle do kopce nesundával. Zamlží se, ale to asi všechny jednoskla. I když 3F na skla píše Double Lens, pokud umím dostatečně anglicky, tak double znamená dvojitý – na brýlích jsem druhé sklo prostě nenašel. Že bych špatně hledal?
Sklo je v rámečku uchyceno tradičním způsobem, tedy nacvaknuto v drážce, vyzkoušený a ověřený systém, jen výměna skel je trochu pracnější.

Evolution, stejně i jako poslední vyzkoušený model model je vybaven rozepínací přezkou na pásku, její smysl mi zůstává utajen. Neznám nikoho, kdo by ji použil pro nasazení na přilbu a navíc, plastová přezka ráda odírá helmu.

Brýle 3F Vision Assasin

Na konec jsem si nechal model Assassin, ten jsem nosil nejraději. Provedením je velmi podobný jako model Evolution. Zaujal mne nejen svým vzhledem, ale i odvětráním, ze všech tří testovaných kousků prostě větral nejlépe.
Horní část odvětrání je vyrobena z prodyšné síťoviny s většími dírkami a rozdíl prostupu vzduchu oproti klasickému molitanu je znatelný po prvních pár metrech. Hodně podobné to je jako u brýlí s vytrhanými molitany, tedy klasické řešení pro snížení mlžení. Když máš vytrháno, tak se neubráníš tomu, že ti občas vlítne pod brýle bláto, u Assasinu větráš stejně, ale pod brýle ti nic nevlítne. Super.

Sklo je na rámečku jen nasazeno a zajištěno několika „packami“, drží bezvadně, ale na pár místech najdeš skulinku mezi sklem a rámečkem, ta samozřejmě ničemu nevadí, ale hlásit se to musí.
Brýle jsou velikostí spíše menší, ale výhled z nich mi přišel nejlepší. Ostatně tvar jako mají právě Assassiny má velká řada další brýlí rozličných značek.

Na tyto brýle je také jako na jediné z testovaných možné nasadit chránič nosu, na kole to asi nevyužiješ, ale na motorce se může hodit.



Brýle 3F Vision

Všechny vyzkoušené brýle 3F Vision překvapily a potěšily zároveň, Arrow pro svoji super odolnost proti zamlžení, Evolution pro svoji praktičnost a Assasin zase pro bezkonkurenční odvětrání, navíc jsou za velmi příjemnou cenu. A jestli bych měl z těchto tří představených vybrat ty nejlepší, tak zcela jednoznačně je to model Assasin.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí