Test: přilba Bell 4Forty Mips - novinka za příjemnou cenu

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 9.4.2018

Bell pro letošek přišel s řadou novinek na trail a enduro ježdění. Ty jsme vám ukázali před nějakou dobou (Novinky Bell – jaké přilby připravil pro sezónu 2018) a pro první test jsme si vybrali tu nejlevnější novinku, helmu 4Forty.

Oukej, testovaná verze není ta nejlevnější, protože má Mips. Chytrá ochrana před rotačními silami při pádu zvedne cenu této přilby na 2 499 Kč, jinak neMipsová přijde na 1999 Kč.

Oproti dražší verzi Sixxer je na první pohled míň odvětraná a na ten druhý postrádá možnost integrace držáku na kameru a hlavně technologii dvojité tvrdosti pěny, kdy blíž hlavě je měkčí, připravená na menší nárazy, vnější tvrdší, připravená na velké nárazy.
Jinak má 15 větracích otvorů, vychytávku Sweat Guide a polohovatelný štítek. Vzadu samozřejmě klasické stahování kolečkem.

Na první nasazení mi přišlo že je 4Forty mega pohodlná, tuhle informaci jsem se vydal ověřit i ke kámošům do bikeshopu, jestli nemám jenom divnou hlavu a ne. Většina lidí co prý 4Forty nasadí jsou z ní nadšení. Takže „kopyto“ se asi povedlo. Můžu potvrdit. Na hlavně drží výborně, zátylek by asi mohl být klidně delší, ale když jste zvyklí na POC, bude vám asi každý zátylek připadat dost krátký. Stahování lze výškově nastavit, takže kolečkem budete kroutit přesně tam, kde se vám to bude líbit a přijde mi fajn i metoda posuvného štítku. Ten drží na dvou šroubcích, které se dotahují čtyřkou inbusem. A podle všeho se nepovolují, tzn. jednou nastavím jak lehko má jít kšilt nahoru a už jenom jezdím.

A při ježdění a s tím spojeným pocením musím vyzdvihout výše zmíněnou Sweat Guide. Vlastně jde jenom o protažení kousku vycpávek až „ven“ v prostřední části přilby. Všechen pot z přední části přilby tím pádem zteče dolů. Dolů a ven. Vůbec jsem si téhle fičury nevšiml, respektive její funkce, dokud jsem neviděl jak mi cosi kape z helmy. Všechen pot na jedno místo a ani kapka do brýlí a ani kapka na plastovou část helmy a vlastně ani kapka na čele. Boží!

Pohodlná, relativně lehká přilba se super vychytávkou v podobě Sweat Guide, použitelná s malými i velkými brýlemi. V letních měsících může být trochu míň větrací, ve srovnání s některými jejími konkurenty. Ovšem za takhle parádní cenu je Bell 4Forty rozhodně varianta, se kterou by se při pořízení malé trail/enduro přilby, počítat.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Bill 9.4.2018 v 7:55

    Kde jsou časy, kdy se mezi sebou srovnalo pět věcí, dalo k nim komentář od lidí z vesnice a z toho byl super přehled a vypovídací hodnota. Těmahle recenzema se snad říděj jen ty co váhaj při nákupu, ostatní to vyzkoušej, koupěj nebo ne. Ale chápu, že o Bellu je třeba se zmínit, fotky pěkný, jen nevim proč se to sešlo na třech webech během jednoho tejdne :D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí