MojeKolo

Rozhovor: Michal Prokop končí s MTB a bude se věnovat gravelu! Nebo možná ne.

Autor: Shotek Tiskarz, kategorie: Rozhovor, vydáno: 20.3.2018

Michal Prokop si letos ke dvěma Blindurům přihodil ještě dvě Gravel Blindura. Prý Blinduro na gravel biku. Silnici a elesťákům se nevěnujeme, tak jsem to neřešili a nějakou dobu odolávali jeho pokusům protlačit berany na d:key. Jenže ten chlap je fakt zarputilý. Tak jak se nedal zlomit činkou (až mu málem zlomila záda), tak se nedá jen tak snadno odpálkovat ani teď jako pořadatel. Tak jsme mu holt dali šanci. Bude se chlapec muset hodně snažit, abysme mu zbaštili, že gravel není jen další trik emerických marketérů, jak vytáhnout chudáku bikerovi další love z kešeně, jak praví vševědoucí fejsbajkeři!



d:key: Michale, co teď všichni mají s tím gravelem? Kdo na tom vůbec jezdí?
MP: Tak to ti řeknu asi až v červnu po závodech. Tři čtvrtě roku se na to snažíme přijít a ještě pořád v tom nemáme jasno. Někdo říká, že je to dobré leda pro páprdy na ježdění do práce, někdo v tom vidí hipstery se spacákem na řidítkách. Pro ortodoxní cyklokrosaře je to zase jenom nový název pro starou věc.

d:key: A co že už jsi do toho skočil i ty? Není to jen pro starší kusy co už nedávají manuály?
MP: No možná, ale i veteráni se musí nějak bavit. Měl bys to zkusit! Dostal jsem po sezóně krosku od Ghostu, dal na ni širší gravel pláště, a zjistil, že můžu i v tom našem hnusném počasí něco najet a ještě se vyblbnout. Dá se na tom jet skoro totéž co na xc biku a ještě to celkem letí. Baví mě to!

d:key: No fajn, ale proč rovnou vlastní závod?
MP: Protože jsem závodník :) To vzniklo tak, že jak se o gravelu začalo víc mluvit, napadlo mě, že to je vlastně takové enduro s beranama. Ještě dneska dneska ti občas lidi řeknou, že enduro není ani sjezďák, ani xc bike. A jak se enduru vede! No a gravel zase není ani silnička, ani bike. Má to něco z obojího. Tak jsme si řekli, že by na to pasoval formát Blindura. Takový závod nezávod, kde si každý najde to svoje. Když jsme rozjížděli první Blinduro na Lipně, také nikdo moc nevěděl, o co půjde. O rok později nestačilo pět set míst pro všechny zájemce, přitom hodně z nich nikdy žádný závod nejelo.

d:key: Pro koho to teda je?
MP: Pro všechny, koho baví odbočit dle libosti ze silnice na polňačku nebo do terénu. Gravel grinders. Štěrkoletce. S nohama oholenýma i řádně chlupatýma :) Občas se někdo zmíní, že závody pro něj nejsou. O výsledky ale v Gravel Blinduru až tak moc nejde, natož o nějaký stres. Naopak! Spíš to berte jako víkend s podobně postiženými kámoši, na krásném místě a s možností se hecnout v rychlostních zkouškách. Ať je co řešit cestou domů :) Můžeš se kochat, můžeš klábosit, můžeš do toho šlápnout. Jak kdo chce. Jen v erzetách si to každý dává za své.

d:key: Nebude to nuda?
MP: Je Blinduro nuda? Pro pár nabušených zabijáků možná i jo. Pro většinu, co prostě jen baví jezdit po lese na kole, snad není. Teda doufám.

d:key: Proč prostě neuděláte palbu od startu do cíle, jako se to jelo při KPŽ na Vysočině?
MP: Protože přesně to by mě nebavilo. Jo, my jsme národ poblázněných „závoďáků“, ale každý to tak nemá. Naštěstí. Když už podobný koncept dobře funguje venku, bude fungovat i tady. Tomu věřím. Bude to chvíli trvat. Však my jsme také s Blindurem přišli pět let potom, co už tu kluci makali na Enduro Serii. S gravelem jsme úplně na začátku a už teď je přihlášených přes 120 lidí.

d:key: Jezdím enduro, tak proč bych měl jet silniční závod?
MP: Protože jezdíš enduro! Gravel Blinduro má v našem pojetí rozhodně blíž k enduru, než k závodům na silnici. Naložíš kolo, kámoše nebo rodinku, a strávíš parádní víkend v přírodě. Bez závodního stresu. Přitom se můžeš hecnout, když chceš. Nebo nech auto doma a doraz rovnou na kole! Třeba workshop s frajerem co vyrábí ocelové rámy asi na jiných závodech často také neuvidíš.

d:key: Jak to bude dlouhý? Ujedu to? Jak moc těžký to bude?
MP: Něco přes šedesát kiláků každý den, z toho asi třetina erzet. Něco nahoru, něco dolů, lesní cesty, polňačky, nějaký ten trail. V neděli to samé, ale obráceně. Co v sobotu musíš vyšlápnout, to si dáš v neděli dolů. Nic těžkého pro závoďáka, dost náročné, aby hobík nezapomněl :) Kategorie pro všechny od patnácti let.

d:key: Co potřebuju?
MP: Kolo s berany, přilbu a dobrou náladu.

d:key: Stačí mi tátův Favorit z garáže?
MP: Můžeš to zkusit, akorát asi budeš někde asi hrabat, často píchat ty zpuchřelé gumy a občas nedobrdzdíš. Gravel nebo cyklokrosové kolo bude lepší.

d:key: A mám tě! Gravel ani krosku nemám.
MP: Proto přemlouváme všechny možné firmy, aby nám půjčily co nejvíc tesťáků a nikdo neměl tyhle výmluvy. Vedeme si pořadník, ale tobě určitě někdo test bike půjčí. A nebudeš to chtít vrátit! Je to univerzální kolo. Potřebuješ najet kiláky? Po silnici bez problému. Nebaví tě loktovačky s kamióny? Odboč na polňačku. Zhoupnul by ses na trailu? Berany protáhneš i tam, kam se s bikem nevejdeš. Nevěříš? A viděl jsi videa od Roba z Chorvatska?

d:key: To nevypadá jako úplná blbost?
MP: Fajn, tady máš odkaz na registraci. Pro ty co zaspali v zimě, to dneska znovu spouštíme!

d:key: A kde že se to teda jede?
MP: Staré Město pod Landštejnem, Česká Kanada. Gravel ráj!

d:key: Kde?
MP: To je jihovýchodní kout Čech na hranici s Moravou a Rakouskem. Nádhera. Zapomenutý kus republiky. Všude cesty a silničky s nejrůznějším povrchem. Mrkej na tu nádheru, jak to zdokumentovala Martina, když jsme tam byli na výletě!?

d:key: Kdy?
MP: 23–24. června.

d:key: Neslibujem, že pojedem. Ale pro jistotu, kde najdem další info?
MP: Aktuální informace najdete na Facebooku a Instagramu.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Tata 20.3.2018 v 12:13

    A pro ostatní už jenom krumpáč a lopata, jinak na těch cyklokroskách brzo skončíme taky ;)

  • anonymní uživatel Jiri 21.3.2018 v 9:46

    achjo, proc? napohodu si muzu dat i detskou na maratonu 20-40km, poklabosit u toho muzu taky, zastavit muzu taky (nic se nestane), kdyz si chci uzit jeden sjezd na trati muzu zrychlit, s kamarady se muzu hecovat tez, vysledek nemusim resit ani zde:D Trat takoveho zavodu nebude nijak zvlaste rozdilna proti trati gravel. Nemusim jet na kpz, kamaradskou atmosferu v mensim kruhu najdu na jakemkoliv lokalnim zavode a nemusim porizovat gravel ani nasazovat berany na xc bike.. Misto toho by tu mohla vzniknout podobna serie jako ma Sloenduro brasku Enduro for Fun, kde se jezdi jedna trat dle libosti cely den (ne bikepark), kolikrat chces a snazis se zalitnout co nejlepsi cas nebo si jen uzivas dobreho trailu co bavi stale a zas...a to po cely den, startovne za dvacku, cerstve nakopany trail, nove lokality..

  • anonymní uživatel Lubo 21.3.2018 v 13:44

    Škoda že se vtom termínu jedou Sušice...jinak bych jel

  • anonymní uživatel Zdeněk Pól (polzdenek (a) gmail.com) 21.3.2018 v 14:50

    Jirko, nač ten povzdech? Není spíš super, že si každý můžeš jezdit co chce? Ty nemusíš nasazovat berany, jiný zase nemusí shánět vlaštovky, a někoho by třeba nebavilo hoblovat celý den jeden kopec :) Startovné za dvacku myslíš v korunách?

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí