Test: Kärcher OC 3 Bike Box - extra kompaktní mobilní čistič

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 23.4.2018

Pokud nemáš to štěstí, že bydlíš v rodinném domě, ale pěkně v bytě a pokud možno ještě ve vyšším patře, tak následující výrobek, myčka Kärcher OC 3 Bike Box, může být zajímavým tipem jak vyřešit mytí kola a nejen jeho.

Není snad závodu, kde by nebyly. Stejně tak téměř v každém bikeparku či trail centru je najdeme. O čem je řeč. O žlutých strojích, tlakových myčkách německého výrobce Kärcher.

Tlakovka, ta správná myčka je žlutá, od Kärcheru. A tento výrobce specializující se na všemožné umývací nástroje, stroje přišel nedávno s kompaktním bateriovým čističem Kärcher OC 3 Bike Box. Ten v sobě spojuje zásobník vody, vlastní myčku s kompaktním pistolí s tryskou a prostor pro uschování mycích doplňků – vše dohromady v doslova mikro rozměrech 28 × 24 × 20 cm.
Pojďme si Kärcher OC3 Bike popsat odshora, horní třetina světle šedě zbarvená je zásobník na vodu i přes relativně malé rozměry do něj nalijete více jak čtyři litry vody.
Prostřední třetina, žlutá je vlastní myčka tedy čerpadlo, baterie a veškerá elektronika, ale také necelé tři metry dlouhá spirálová hadice a kompaktní pistole s vyměnitelnou tryskou s plochým paprskem; poslední černě zbarvená část pro vlastní funkci není třeba, ale skrývá se v ní praktická úschovna pro mycí prostředek, kartáč, hadru.

Ovládání je jednoduché, zapneš vypínačem na těle myčky a na pistoli spouštíš a vypínáš proud vody. Nic víc, nic míň. Žádné nastavování tlaku a podobně. Před samotným spuštěním je třeba nadzvednout horní část myčky (zásobník vody), což díky dvojitému madlu nejde zcela snadno, poté již jen vytáhnout pistoli z prostředního dílu, nasadit trysku, která je ukryta tamtéž a můžeš umývat. Bez nasazení trysky je proud slaboučký, tím nic neumyješ, takže na ni jistě nezapomeneš.

Provoz je na Li-Ion baterii, ta slibuje na jedno nabití až 15 minut provozu. Za patnáct minut si kolo umyješ dokonale, dokonce zvládneš i kola dvě, možná i víc. Baterie není limitem, limitem je objem nádrže na vodu, 4 litry není mnoho a voda ti dojde dřív než baterka. Chce to správný grif, musíš hodně šetřit vodou, jinak umyješ půlku kola a voda ti dojde. Doslova, voda ze zásobníku mizí před očima a to nijak nepřeháním. Jak tedy umýt více kol? Prostě si s sebou vezmeš další vodu například do pet láhve.
Na co dát pozor, na víčko zásobníku, ono totiž není zcela vodotěsné, logicky, jak čerpadlo odčerpává vodu vznikal by zde podtlak.

LED ukazatel stavu nabití baterie svítí za provozu zeleně a blikáním signalizuje málo nabitou baterii, což není zcela praktické, protože musíš koukat na myčku kolik času ti zbývá, takové zapípání by tě upozornilo mnohem líp. Ale jak jsem psal výše, výdrž baterie je více než dostatečná.
Nabití baterie do plné kapacity trvá 3 hodiny, nic moc čas, srovnej si to s nabíjením třeba mobilu, touto rychlostí nabíjení by jsi si moc nezavolal. Průběh nabíjení je signalizován blikáním diody. Můžeš si však dokoupit adaptér do auta, jako další zdroj energie.

Tlak vody, jaký tlak vody může nabídnout takový malý mobilní čistič, navíc na baterii? To je logická otázka, která vyvstane na mysli. Klasické myčky jsou vysokotlaké, tato bateriová je označovaná jako nízkotlaká – jak nízký tlak to je. Takže, tlak vody je nesrovnatelně nižší než u klasické tlakovky, ale přitom naprosto dostatečný pro umývání kola. Odstranit nalepené bláto zvládá úplně v pohodě. Nižší tlak spíše kvituji s povděkem, nemusíš mít obavy namířit trysku třeba na vidlici či ložiska. Malý čistič ti do nich špínu nenatlačí.

Ano, Kärcher OC 3 Bike Box je super, to chci říkáš si. Jaká je cena. Cena nevybočuje z průměru podobných bateriových myček, v testovaném kompletu vychází na 4690 Kč, ale můžeš koupit variantu bez úschovného prostoru na mycí doplňky a pak se cena logicky sníží na 4190 Kč. Kärcher je prostě značka a záruka kvality, k tomu skvělá praktičnost, navíc kompaktní rozměry a za to se vyplatí připlatit.

A vzít si myčku s nebo bez uložného prostoru? To nechám na zvážení každého z vás. Já v tom mám jasno.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel mates2502 (mates2502 (a) gmail.com) 25.4.2018 v 8:23

    Za ty peníze volím raději Aqua2go GD70...můžu doporučit

  • anonymní uživatel Martin (martinw33 (a) centrum.cz) 4.5.2018 v 11:11

    koupil jsem si za 350 Kč na Alze zahradní postřikovač Hecht na 8l a taky to funguje, i když tlak je nic moc... z toho nejhoršího bláta, nebo umytí kazety a řetězu po aplikaci EcoStaru to stačí... Kaercher je samozřejmě lepší, ale absence zdroje vody je naprosto limitující faktor...

  • anonymní uživatel chukko (diskusie (a) kundrat.sk) 23.5.2018 v 15:49

    Inak da sa kupit Outdoor verzia kde je aj pridavna hadica na vodu (asi sa da kupit aj zvlast).

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí