Test: Beast Bikes Hunter - karbonový all mountain s unikátním rámem

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 18.4.2018

Beast Bikes je nová značka na trhu, česká značka. Kde se vzala? Za značkou Beast Bikes stojí dva borci, dva borci z Blanska Honza Havelka a Lukáš Průcha, kteří odjakživa jezdí na kolech, a po letech strávených v byznyse na hony vzdáleném tomu bikovému, si prostě udělali radost a začali vyrábět kola. Možná jsou snílci a naivní, ale každopádně srdcaři. Za mne super přístup a klobouk dolů před odvahou pustit se do takového boje.

Tedy, buďme korektní, oni v současné době nejsou výrobci, sází na osvědčeného dodavatele z Asie a využívají jeho rámy. Nuda, řekneš si. Popravdě, takto začínalo spousta značek a i na československém trhu jich najdeme dost. Kluci si ale řekli, že na to půjdou jinak. Že nebudou konkurovat podstřelováním ceny, ale naopak, z nabídky producenta si vyberou kousky, které zaujmou a ty individuálně poskládají konkrétnímu zákazníkovi (jo, samozřejmě, nějaká „katalogová“ kola mít také budou). To ovšem jen začátek, postupně, časem by chtěli mít i vlastní kola, podílet se na geometriích, tvarech, výrobě… to je ovšem hudba budoucnosti.

Psal jsem, že „vyberou kousky, které zaujmou“, v nabídce aktuálně mají jen dvě kola, 29" enduro a 27,5" all-mountain. Více kol zatím neplánují, prostě dvě specialitky. Endurko Soul se připravuje spíše až na příští rok, ale all mountain Hunter je již k dispozici. Na enduru jsem jel a je fakt dobré, ale o tom někdy jindy.

Takže máme tu all mountain Beast Hunter. Karbonové kolo disponující zdvihem zadní stavby 140 milimetrů, která přitahuje oči svým netypickým řešením v oblasti přepákování. Něco podobné ho najdeme třeba na sjezďáku Specialized Demo, prostě v místě, kde by tlumič musel procházet dírou v sedlové trubce žádná díra není, rám je vybočený a ve volném prostoru je tlumič.
Toto řešení je spíše kosmetické, vliv na celkovou funkci rámu a odpružení nemá. Naskýtá se logická otázka je „bude to dost tuhé“. Odpověď ano, je to mega tuhé. O jakémkoliv kroucení nemůže být řeč. A přitom celý rám váží jen 2475 gramů.

Na rámu bych pochválil ještě použití závitového středu (nemám rád cvakání Pressfitu) a pěkně zpracované vstupy hadic a bowdenů do rámu. Co bych nepochválil, tak je to absence vnitřního vedení těchto hadic, takže to klepe o rám. To ale kluci asi ještě poladí, řekl bych.

Rám tvoří karbonový přední trojúhelník a zadní stavba, hliníkové díly tvoří pouze přepákování. Na přepáce u horního uchycení tlumiče nalezneme poměrně ostré hrany, neřízneš se o ně, to v žádném případě, ale větší rádius zaoblení by neškodil, několikrát jsem se nechtě s hrankou potkal a příjemné to úplně nebylo.

Zadní stavba se otáčí okolo virtuálního bodu a je zavěšena na dvojici čepů. Chod je příjemně citlivý z počátku s výrazným nárůstem progresivity. Lze bez problému vozit tlumič s 35% sagu a nebudeš chodit na doraz a to i s tlumičem bez zmenšené vzduchové komory.

Geometricky je to moderní kolo, s rozumnými hodnotami ve všech parametrech, výstřelky nečekej. Hlavový úhel 67 stupňů, zadní stavba má optimálních 430 mm a k tomu postavená sedlová trubka. Již letmý pohled na geometrii napovídá, že toto kolo není striktní enduro, ani šlapavý trail bike, toto je all mountain – hravé kolo na vše. Jako naprosto geniální bych označil výšku rámu, místa nad horní rámovkou je habaděj a k tomu nízký přední rámový trojúhelník – většinou vozím řídítka, co nejníže to jde, ale u Hunteru je to fakt tak nízko, že jsem nechal jednu podložku pod představcem a možná bych dal i dvě.

Na testovaném Hunteru bylo osazení nekompromisní, produkty Sram a RockShox, v podstatě to nej co si dokážeš pro kolo této kategorie představit. Nenajdeš zde jediné slabé místo, jestli něco vyměnit, tak pouze z důvodu osobní preference. K tomu karbonová kola Quai, není nahoda, že jsou osazeny. Evropská distribuce Quai Wheels patří komu? Honzovi a Lukášovi. Test těchto kol, která Čert trápil ve Finale Ligure si přečti zde.

Sám jsem byl zvědav jak se na Hunterovi pojede. Do kopce doslova letí, čím to? Aby bylo jasno, kompletní kolo jak je zde na fotkách i s pedály a ve velikosti L váží 13,08 kg. Třináctikilové kolo se 150 mm zdvihu, jojo, tohle prostě baví. K tomu přidej tuhý rám a brutálně tuhé karbonové výplety a není se co divit. Při šlapání je znatelné pohupování (vzpomeň si kolik mám sagu, 35%!), ale přecvaknutí páčky pomalé komprese do pozice trail či zamčeno řeší. Přiznám se, že jsem přepínal jen na asfaltu do kopce, jinak stále plně otevřeno, protože i přes zmíněné pohupování kolo hrozně jede.

A z kopce dolů? Baví to, geometrie je vhodně zvolená, hravá a přitom stabilní v rychlosti. Díky krátké zadní stavbě, „strmějšímu“ úhlu vidlice nebude pro tebe žádná zatáčka moc utažená. Hunter velmi ochotně mění směr, utažené vlásenky, rychlé klopenky i odkloněné zákruty, nikde nemáš problém. Fun faktor je obrovský. Tento fun faktor ještě umocní použité pláště Maxxis Ardent, které ti dokáží přinést nejeden vtipný moment. Na ně bacha, agresivnější jízdě a odkloněným šikminám Ardenty nefandí.

Přestože jsem s Beast Hunter strávil poměrně málo času, stačili jsme zvládnout jen čtyři testovací session, tak jsem byl nadšený. Hrozně mě bavilo na tomto kole skákat a skákal jsem neustále, každou bouli či muldičku si můžeš odpálit a s takhle lehkým a tuhým kolem letíš nesmyslně daleko. K tomu dobré rozložení váhy v předozadním směru, taky není co vytknout.

Přestože jsem psal, že kolo je řazeno do kategorie allmountain, tak na českých enduro kláních rozhodně ztrácet nebudeš. Třeba na Blinduro bych řekl, že je toto naprosto optimální stroj, soudě dle loňské dráhy. Kluci z Beastu letos na Blinduru budou se stánkem Quai Wheels, tak s nimi můžeš probrat jako výplety, tak Beast kola. A pokud si chceš kola osahat a vyzkoušet na vlastní kůži, tak můžeš na TestFestech na Monínci, v Jedovnicích a na spoustě dalších míst.

Na závěr se nezbývá než zmínit o cenách, Beast Bikes Hunter je k dispozici v několika rámových setech, samotný rám s tlumičem vyjde Rock Shox Super Deluxe na necelých 40 tisíc, rámový set s vidlicí RS Pike, teleskopem RS Reverb a karbonovými vypletenými koly Quai pak vyjde bez deseti korun na kilečko. Podrobnosti zde. A pokud se ptáte, na kolik vyjde u Beast Bikes právě tento konkrétní bajk, tak je to 125 tisíc, což vzhledem k osazení není vůbec špatná cenovka.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel pps 18.4.2018 v 17:34

    Hodně zdaru borcům z Blanska, bike vypadá pěkně!

  • anonymní uživatel mazy (citropunk (a) seznam.cz) 18.4.2018 v 17:56

    Joo, to je mondraker akorát se sedlovou trubkou provedenou podobně jako u spešlu . nelíbí

  • anonymní uživatel anonym :) 18.4.2018 v 18:10

    Při spojení slov "zajímavý rám" a "výroba v Asii" se mi vybaví Evil Undead, tam se krásně ukázalo, že složitější věci jim tam nejdou dělat moc kvalitně. Ale kolečko pěkné :)

  • anonymní uživatel M 18.4.2018 v 18:58

    Anonyme, rozepiš to trochu prosím.

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 18.4.2018 v 21:47

    Hezký kolo, zajímavý lakování.

  • anonymní uživatel Mike 19.4.2018 v 6:40

    Dobrej prasopes :D Za takový prachy se dá vybrat mnohem líp...

  • anonymní uživatel Tomáš (tssedlovky (a) gmail.com) 19.4.2018 v 8:26

    Mike, mně přijde 40 za rám s tlumičem jako dobrá cena.

  • profilová fotka Majkl 19.4.2018 v 22:45

    Rám z března 2016 původně od Astro. Před dvěma lety asi v pohodě geo...

  • profilová fotka Keli 20.4.2018 v 5:07

    Majkl: překvapivě je geo dobrá i teď.
    Domnívám se, že od původní proběhla nějaká její úprava, a nebo jsou v Asii kouzelníci a super vizionáři. K tomu se váže i jedno možné vysvětlení, nepamatuji si, zda-li měl původní model metrický tlumič, spíš asi ne, pak by se úprava geo úplně nabízela.

  • anonymní uživatel Eda 20.4.2018 v 8:47

    :)
    www.pinkbike.com/...

  • anonymní uživatel Martin (speedylt (a) esznam.cz) 22.4.2018 v 11:02

    moondraker a spešl :) ,před 2 lety v poho,prasopes. To jsou komenty :) :) . Jo a předem díky za komenty na mě.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí