Test: Whyte G170 Carbon RS - freeride, co umí šlapat

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 20.4.2018

Anglická značka Whyte byla v geometriích vždycky dost odvážná až extrémní, nový top model závodního sedmadvacítkového endura je ale geometricky trochu „ukázněnější“. Co umí karbonový 170mm závoďák?

Whyte G170 Carbon RS je nástupce dříve testované G160. Jak se dá asi z názvu vytušit, má o cenťák víc zdvihu. A to není vše, oproti poměrně ortodoxnímu předchůdci se délka reach o něco zkrátila, naopak se trochu prodloužila zadní stavba, prostě se tak různě pošachovalo s rozměrama. Cíl byl jasný, udělat nový Whyte tak, aby si poradil i s EWS a přitom nabídl příjemný pocit z jízdy i jezdcům, co mají ambice o poznání menší.

Jenom malá odbočka, o závodních ambicích nejenom tohohle kola, ale celé značky Whyte vypovídá i to, že se stal hlavním partnerem domácího UK šampionátu v enduru pro letošní rok ve skotském Tweddlove a je také sponzorem všech enduro závodů v rámci známého bike festivalu Tweedlove.

Zpět ke kolu.
Bez čísel, potažmo excelu by se svět samozřejmě netočil, proto si napřed projdeme Whyte G170 číselně. Testované Mko má reach 458 mm, hlavový úhel 65°, zadní stavbu 430 mm, sedlový úhel 75,5° a rozvor 1215,6 mm. Testovaná verze Carbon RS vyjde na 117 999 Kč a znamená: karbonový přední rámový trojúhelník, hliníkovou zadní stavbu, osazení víceméně komplet Sram. Dvanáctirychlostní GX Eagle, brzdy Guide R, vidlice Lyrik RC, tlumič Deluxe RT3, sedlovka Reverb. Kokpit, sedlo a drobnosti jsou brandované přímo Whytem, ráfky WTB jsou obuté do plášťů Maxxis, Minion SS vzadu a High Roller vepředu.

Abych nezapomněl, jelikož rám konstruují Angličani, tak má samozřejmě spoustu vychytávek vhodných pro ježdění v UK, jako je třeba obrovská průchodnost zadní stavby, kam se má vejít až 2,8 guma a s ní spousta bláta, dvouřadá kuličková ložiska u hlavního středu (které jsou poctivě schované a chráněné před blátem) či integrované upínání sedlovky v rámu.

V podstatě od prvního zaříznutí pneumatiky do hlíny je cítit závodní naladění nové G170. Zadní stavba je výrazně progresivnější než tomu bylo dřív a je naladěná víc na šlapání. Při šachování s geometrií se ve Whytu podařilo zachovat agresivní sjezdovou povahu staršího modelu, ovšem přidat pořádný kus zábavnosti. Když jsem na tohle kolo sedl poprvé a dal pár jízd na jednom z našich krátkých testovacích trailů, který je se skládá ze zavřených klopek, dropu, dvojáku, pár boulí, zkrátka hravá hopsací trať, okamžitě mi vyskočilo jak shrnout G170. Freeride, co umí šlapat.

Velmi zábavné kolo i na lehčím trailu. Ani nemusí být zas tak z kopce. Díky malinko tvrdšímu projevu zadní stavby kolo skvěle reaguje na povely jezdce, ať už je to šlápnutí do pedálu nebo odlepení se od skoku či zatlačení a následné vystřelení z klopenky. Vlastně mi dost připomíná kola s výrazně nižším zdvihem.

Tohle výborné naladění zadní stavby dává zapomenout i na rozměry kola, nikdy jsem nečekal, že o kole s reachem 458 mm a 65° hlavou řeknu, že je hravé. Ale, samozřejmě v rámci svojí kategorie, docela je.

Výše uvedené rozměry samozřejmě ukážou co u mí jakmile kolo nasměrujete z pořádného kopce. Dlouhé, nízké, položené kolo umí jet fakt rychle. Pozor, důležité je to slovo „umí“. Ne jede. G170 vzhledem ke svému charakteru potřebuje pro opravdu rychlou jízdu z kopce jezdce, co ví, co dělá. Tužší projev zadního kola vám ve vyšších rychlostech určitě nebude sedět, pokud od 170mm kola čekáte mini sjezďákovou žehličku. Pozor, nemyslím tím, že by kolo nebylo citlivé a nedrželo, grip je skvělý, ale celý projev se vzduchovým tlumičem je zkrátka „tužší“. Žádná žvýkačka, ale kolo, co dává jezdci přesně vědět kde a po čem jede a od jezdce chce, aby ho terénem správně provedl.

Whyte je rychlý, pokud si na to troufnete a dokážete ho udržet v rukách. A pokud jste takovýhle jezdec, bude se vám líbit jak skvěle umí kolo zrychlovat, protože vám kolo nezapadá do každé díry. Samozřejmě. Je možné dát nízký tlak vzduchu do tlumiče a užívat si žehlení, to čtyřčep umí. Ale zase se připravíte o tak specificky trailbikově-freeridový projev tohohle kola. Progresivita rámu by samozřejmě určitě seděla pružinovým tlumičům.

A hlavně pokud budete chtít být víc ve zdvihu, poměrně často pak můžete narazit, doslova, na největší specifikum tohohle kola. Whyte je známý opravdu nízkým středovým složením. Tady se samozřejmě výjimka nekoná, je potřeba si pořád, neustále, každou vteřinu, dávat pozor, kdy šlapete. Pokud si na kolo zvyknete a myslíte si na to, není problém. Pokud střídáte víc kol, nebo jste zvyklí dupat kde to jde, budete škrtat jako jsem škrtal já. Což není nic moc příjemného.

Nízký střed tohle kolo děla jedním z nejstabilnějších strojů na trhu, bohužel malinko omezuje jeho šlapací ambice. Zadní stavba a vaše poloha na kole přímé svádí k absolutnímu dupání a hamtání kdekoli to jenom trošku půjde. Ouha. Vzhledem k výšce středu se vaše představa kde jde šlapat a představa vašeho kola, kde jde šlapat, pořádně rozchází. A pokud se chcete vyhnout odření pedálů (v nejlepším případě) či katapultu přes řídítka (v tom horším případě), doporučuji být ze začátku s dupáním opatrný. Do chvíle, než se s kolem sžijete.

A o zvyku je vlastně celý život s tímhle kolem. Na první pohled a první nasednutí máte zábavný až skoro trailbike. Ale pokud si na tohle první nasednutí vyberete enduro závod nebo ostrý bikeparkový rychlý trail, asi budete nemile překvapení. Whyte G170 je totiž na jednu stranu zábavný a rychlý, na tu druhou ale tak docela náročný na jezdce, pokud z něj chce vymačkat maximum. Tohle kolo umí jet pekelně rychle z kopce a pekelně dobře řezat klopky. K těmhle extrémům ovšem potřebuje jezdce, co už ví co dělá a nebojí trochu tvrdšího projevu celého kola. Odměnou je pak nejenom skvělý čas na hodinkách nebo Stravě, ale hlavně mohutný rohlík na obličeji jezdce. Protože tohle kolo chce jezdit rychle.

Zkrátka a dobře, Whyte G170 je jedno z vzácných kol, co umí jezdit fakt rychle z kopce a přitom na něm není nuda i když to zrovna dvakrát z kopce není. Baví ho drtit náročný terén a přitom si užije legraci na houpavém singltrailu. Není to trialové kolo na hopsání po kamenech nebo superpohodlný sjezďák pro člověka, co chce zdrncat z kopce. Je to výborné jedno kolo do domu pro závodníka nebo člověka, co se nebojí narvat to tam v bikeparku, ale okolo domu má spíš zvlněnou krajinu.

Pokud vás tohle kolo zaujalo, ale neláká vás buď karbon, nebo cena, je možnost pořídit i nižší hliníkový model G170 S za 73 990 Kč.

A jelikož ve Whytu ví, že jsme kolo zrovna testovali, připravili nám i parádní produktové video k tomuhle kolu akorát včas.

A zajímavost na závěr, tenhle bike bude v nejvyšší verzi WORKS jezdit na českých a slovenských enduro závodech týmový jezdec Whyte Racing Teamu Martin Beťko.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Baba-Ji 20.4.2018 v 21:11

    Moc nechápu (krom tlaku na cenu), proč je na víceméně FR kole XC tlumič.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí