Test: Quai ISOS 27,5 Pro+ Boost - karbonové výplety s netradičním tvarem ráfků

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 16.4.2018

O kolech Quai a jejich nové české distribuci jste si mohli počíst před nějakou dobou. No a před zhruba stejnou dobou se na mém testovacím Orange objevily testovací kola Quai ISOS 27,5 Pro+ Boost této značky.

Speciální profil ráfků které zaručují větší pevnost výpletu, karbonové ráfky, 25mm vnitřní šířky, tubeless ready, 28 přímých drátů, náboje DT Swiss 350 v boostu. Váha pod 1500 gramů. Cena 28 761 Kč. To jsou hlavní čísla a informace co vyčtete z webu Quai Wheels.

Tak jsem kola vzal, obul a vyjel do Finale Ligure. Kdo tam byl ví, že traily jsou kde co, ale jenom ne hladké a málo z kopce.

Tady měl být výčet věcí, co se mi na kolech Quai nelíbilo… Blbě se na ně nahazují sjezdové gumy s drátovou patkou a testovaná verze byla na CenterLock, takže jsem nemohl nahodit svoje šestiděrové Hope kotouče. Toť vše. Ne, abych zas nebyl úplně za diletanta, ráfky jsou nejenom vysoké, ale mají i docela vysokou patku, proto je peklo na ně nahodit některé sjezdové gumy. Na druhou stranu je zase menší šance, že tuhle gumu vyzujete. S vyšším ráfkem přichází i velká zodpovědnost, je potřeba dávat si bacha na dvě věci, mít duši s delším ventilkem, případně delší bezdušový ventilek a dávat si bacha když jedete v silném bočním větru. Fakt! U biku se mi to stalo poprvé (na silnici docela běžný jev), ale vyšší ráfek prostě víc chytá vítr a pokud foukne, regulérně vám to občas casnuje s řídítkama. To samozřejmě platí při přejezdech po louce a tak. V lese se mi to fakt nestalo.

Zpět k pozitivním věcem. Úplně, kompletně jsem zapomněl že moje kola mají pod kilo a půl. Tím teda myslím ve sjezdu. Ráfky jsou pekelně tuhé, dostaly strašných ran, nějaké dorazy byly, nějaké kameny do výpletu by se taky našly. Quai bezchybně. Tuhé, neprůstřelné.

Když jsem měl obuté sjezdové gumy, docela to jelo. Když jsme nazul normální enduro plášt, kolo díky těmhle ráfkům do kopce fakt letí… nebo minimálně slušně jede. Perlička: Quai znamená v mandarínštině rychlost. Ostudu svému jménu tyhle kola tím pádem rozhodně nedělají.
Uvidíme jakou rychlost jednomu českému jezdci jehož jméno zatím nesmí být vysloveno a který je bude vozit na tratích jak českého endura, tak světové enduro série.

Normálně bych po deseti dnech ježdění takhle superlativama asi nesršel… nicméně pokud se bavíme o deseti dnech, kdy kolo dostalo víc za uši než za půl sezóny u nás, můžu Quai vřele doporučit určitě všem, co hledají lehká trail/allmountain kola. Abych je doporučil drsnému enduro závoďákovi, budu muset provést ještě pár testů (rozuměj projet pár závodů). Ale zatím to vypadá nadějně.

Výhrady bych měl při použití větších gum pouze k šířce ráfku, 25mm je v dnešní době spíš užší. Nicméně už brzo prý mají přijít 33mm široké ráfky. A pokud dokážou všechno co tehle model a nabídnou víc gripu, asi není o čem mluvit.

Další informace hledej na webu Quai Wheeels.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí