Test: kolenní chrániče Fox Launch Pro D3O Kneepad - chytrá pěna i plast

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 17.7.2018

Dolekop.com není jenom o enduru, je samozřejmě hlavně o dánhylování (i když je tato disciplína bohužel docela na ústupu, minimálně na českém území) a proto vám rádi přinášíme i testy nekompromisního DH vybavení.

Jedním z nich jsou i sjezdová „kolena“ od Foxu, Launch Pro D3O. Já vím, jakmile je v názvu D3O tak to určitě nebude na sjezd, protože pěna je k ničemu… I když jsem teda zatím nepotkal pěnové chrániče, které by fungovaly hůř než plastové, Fox v tomto myslí i na ty, kteří prostě víc věří plastu. A proto je na těchto chráničích navíc i odlepovací a dokonce vyměnitelný plastový „slider“ (ti, co jezdí na motorkách, ví).

Fox Launch Pro je, mimo „slideru“, pořádný kus materiálu. Pevná ale pružná nohavice z hypoalergenního Ariaprene neoprenu, dva protisměrné suché zipy na pevné stažení a hlavně obří kus D3O pěny, který vám zakryje půl nohy.

Při prvním nasazování si říkám, jestli jsem nezvolil špatnou velikost, protože i přes otevřené sucháče s natahováním nohavičky dost bojuju. Materiál je fakt tuhý a moc se mu natahovat nechce. Ovšem jakmile nohavička sedne, sedí jako ona příslovečná p*del na hrnci. I když nemáte zapnuté suché zipy, chránič se ani nehne. Po zapnutí sucháčů je pak spojení neprůstřelné.

Samozřejmě, spousta materiálu jde na noze dost cítit. A to jak v pozitivní, tak i v negativní rovině. Všem je asi jasné, že tohle „koleno“ není na celodenní trailový výlet, nebo jako super šlapací enduro varianta. Šlapat se v něm dá, nicméně dál něž k lanovce bych s ním asi šlapat nechtěl. Na druhou stranu, když se smotám do rockgarden nebo se rozhodnu kolenem vyrýt další drážku v klopence, asi není moc chráničů, které bych chtěl v takové chvíli mít na noze radši. Fox Launch Pro je doopravdy sjezdový chránič jak má být. Mimo dvojité ochrany kolene (D3O plus odepínací plastová destička) kryje i velkou část holeně. Opět, nic moc na opalování, super na padání.

Neříkám, že tenhle chránič nejde použít na enduro. Když si ho stáhnete ke kotníkům na kopec vyjedete. A pokud chcete pocit extra bezpečí, je to skvělá varianta. Lauch Pro ale patří primárně na sjezdovou trať (ostatně když se podíváte co prosvítá třeba Loicu Brunimu nebo Finnu Illesovi přes kalhoty, jsou to právě tyhle kolena).

Zkrátka a dobře, dlouhé a skvělé chrániče na sjezd. Maximální ochrana (protože pěna pohlcuje nárazy a pro nevěřící vám kryje záda, teda kolena, ještě plast), skvělý střih, díky kterému výborně sedí na noze a nikdy nesjede. Daní je samozřejmě horší odvětrání a malinko složitější zapínání. Což ale fakt nebudete řešit, když poletíte kolenem napřed do hromady kamenů…

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Martin Marek (martinmarek4 (a) gmail.com) 24.10.2019 v 11:08

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat na výšku jezdce a velikost chráničů.
    Děkuji.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí