Test: Acepac Lumbar Pack - nenápadná ledvinka, která se dá skrýt pod dres

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 26.9.2018

Když chci jet na krátkou vyjížďku, nechci s sebou brát batoh. Řešení jak si s sebou vzít vše nezbytné je několik, buď vše navěsím na kolo, nebo využiji kapes v kraťasech či spodních elasťácích a nebo sáhnu po ledvince. Na jednu ledvinku jsme se letos již dívali, "Kellys Dakota":[http://dolekop.com/clanek/7592-test-ledvinka-kellys-dakota-kdyz-kapsy-nestaci-a-batoh-je-moc] byla spíše velkoobjemová, dnes testovaná **Lumbar Pack** od českého výrobce Ace Pac je naopak docela minimalistická.

Celkové rozměry jsou 58x17x5 cm (šířka x výška x tloušťka), při nasazení ledvinka kryje jak oblast ledvin, tak slabin na bocích. Díky velmi tenké tloušťce je možné ledvinku nosit klidně i pod dresem (dostatečně volným, já sázím spíše na upnutější), je tak nenápadná, že si jí jen tak někdo nevšimne.

Oblast dotyku ledvinky s tělem je, cituji z webu výrobce *"3D síťovinou, která zaručuje optimální kompromis mezi prodyšností a pohodlnosti nošení. Ledvinka při správném umístění funguje také jako ledvinový pás, chrání tedy proti prochladnutí"*. Ano, toto mohu potvrdit, materiál se těla dotýká nikoliv celou plochou, ale jen jejím zlomkem, jen v oblasti vláken tvořící síťovinu. Díky tomu má tělo možnost "větrat", není to jako když ledvinku nemáš, ale větrání je velmi dobré. I proti prochladnutí funguje dobře, především kvůli minimální nasákavosti potu, díky tomu nemáš záda ve vlhku a neofoukne tě.

Objem je pouhý jeden litr, to opravdu není mnoho, zvláště když uvážíme, že lze do ledvinky umístit vodní vak (vodní vak avšak není součástí, je nutno jej dokoupit samostatně). Nicméně, jak už bývá u výrobků od Ace Pacu zvykem, ledvinka je velmi vychytaná a vnitřní objem šikovně rozšiřuje kapsami zvenčí, tak na přední straně nalezneme čtveřici síťovaných kapes jištěných suchým zipem, dvě na hlavním těle ledvinky a dvě na bocích na bederním pásu. Kapsy na těle ledviny jsou obdélníkového tvaru, snadno do nich umístíte tyčinku či gel, u kapes na bocích je využití složitější, protože mají téměř čtvercový tvar s hranou cca 9 cm.

Vnitřní objem je rozdělen na dvě části, ta blíže tělu je určena pro vodní vak (nechybí na každé straně průchodka pro hadici - je jen na uživateli, zda-li chce mít hadici zprava či zleva, Lumbar Pack nabízí obojí), druhá polovina je vybavena síťovým organizérem s dvěma kapsami a zbývá již poslední kapsa s "semišovým" povrchem určená pro spíše malé (sluneční) brýle nebo mobilní telefon.

Ledvinku jsem si velmi oblíbil, její minimalistické rozměry dostačují pro sbalení svačiny, náhradní duše, pumpičky, nářadí, telefonu, klíčů a drobností. Prostě vše, co na krátké vyjížďce potřebuji. Díky plochému tvaru lze ledvinku nosit i pod dresem a je tak téměř nepoznatelná. Výše zmíněné platí jen pokud v ledvince není vodní vak, pokud jej použiji, místa pro další věci bude zcela bez pochyb na hranici minima a v podstatě zbývají jen přední síťované kapsy. Výrobce evidentně sází spíše na použití bidonu v rámu kola než na umístění vodního vaku. Proč? Soudím, dle absence vaku v balení. A mimochodem, sehnat vak, který sedne do této ledvinky nebude snadné, ať jsem googlil jak googlil, žádný jsem nenašel. Náhradním řešením je použití tzv. soft flask láhve, měkké ploché láhve, kterou používají například běžci, v Decathlonu se dá pořídit za dvě stě káčé.

Spona na bederním pásu je dostatečně masivní a drží kvalitně. Avšak ze začátku můžete být překvapení jejím tlakem na břicho, je to otázkou zvyku na prvních pár kilometrů. Úprava velikosti délky obvodu pasu se provádí klasicky dvojicí plastových spon, pás se v nich nepovoluje. Šikovné a praktické řeší přebytečný pásek, ten lze prakticky smotat a zajistit suchým zipem, takže ti nic nikde nevlaje, ani nevisí - toto není novinka u Ace Pacu, stejné řešení najdeme i na jiných výrobcích např. dříve testovaném "Acepac Flux Protector - český batoh s certifikovaným páteřákem":[http://dolekop.com/clanek/6959-test-acepac-flux-protector-cesky-batoh-s-certifikovanym-paterakem]. Ledvinku Ace Pac Lumbar Pack pořídíte za příjemnou cenovku 890 Kč například "zde":[http://www.acepac.bike/batohy-2/lumbar-pack/].

Ledvinku měl při závodě "MTB Rally (report zde)":[http://dolekop.com/clanek/7802-report-mtb-rally-trasu-neznas-zavodis-podle-roadbooku] **Dan Klimeš**, který dodává: *"Do ledvinky jsem dal pumpičku o délce cca 20 cm, 29" duši a můj celkem velký servisní balíček (souprava s knotama, montpáky atd.). Ani délka pumpičky na zádech nijak nevadila. Vše se pohodlně vešlo. Do síťované venkovní kapsičky se mi vešla i smotaná šusťáková vesta. Díky pumpě se ledvinka tomu hůře otáčela na břicho pro vytažení nákladu, jednodušší bylo ji sundat, což bylo nejspíš způsobeno i materiálem, který dobře drží na místě a neklouže."*

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel hoffman 29.9.2018 v 22:01

    Ladvinkový rezervoár Camelbak Tahoe by tam mal vojsť ..

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí