Test: pláště Onza Ibex Visco - přilnavost v naprostým topu

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 22.8.2017

Onza je švýcarská značka, která dělá gumy. A dělá je dobře. Na jejich obutí jezdí třeba Aaron Gwin. A taky se nebojí experimentovat a inovovat a proto přišli s unikátní směsí sjezdových gum, které nejenom že drží, ale zároveň u tlumí.

Určitě jste viděli reklamy na paměťové polštáře z viskoelastické pěny. Jak se mačkají a vrátí zpátky a tak. A viskoelasticita znamená, že materiál dokáže pohlcovat vibrace a nárazy jak v tlaku, tak v tahu. A vracet se do původního stavu. Tohle se používá nejenom v polštářích pro důchodce, ale taky třeba v chráničích z chytré pěny. A odteď je Onza používá i v gumách.

Testovaná Onza Ibex je poměrně známá a populární guma, svým vzorkem je hodně podobná jako třeba DHRII nebo tisíci dalších DH gum, které používají kombinaci hranatých bočních výstupků a střídání užších a širších „štuplů“ na středu pláště. Jedny mají zajistit aby to jelo a ty druhé zase aby to brzdilo. Za ty roky už jsem seděl na spoustě Ibexů a všechny mi přišly super. A verzí je opravdu spousta, různé casingy, směsi, rozměry. Vždyť to znáte. My ale testovali to nejvíc sjezdové, co Ibex umí. Onza Ibex 2,4 DHC GRP40 Visco. Široký DH plášť s butylovou výztuhou, tvrdostí gumy 40a (nejměkčí co se snad vyrábí) a Visco fičurou.

Onza Ibex 2.4 DHC GRP40 Visco. Široký DH plášť s butylovou výztuhou, tvrdostí gumy 40a (nejměkčí co se snad vyrábí) a Visco fičurou.

Žvýkačka. Ve chvíli, kdy gumu chytnete do ruky, pochopíte, že na šlapání do kopce to asi není. Jednotlivé špunty jdou mačkat jak vyžvýkaná žvýkačka a plášť vám regulérně lepí ruce. Prostě když a ně sáhnete, cítíte, jako byste je polili něčím sladkým. Hůůůstě.
Nahodit na bezduše šly Ibexy bez problémů, lanovka nás na kopec vyvezla taky v pohodě a zahazovat se s tratěma, co nejsou z kopce je na těchdle gumách čirá zbytečnost.

Co tak asi můžete čekat od nejměkčího pláště, navíc s chytrou pěnu? Ibex v tomhle provedení je bezkonkurenční DH guma na rozbité, kamenité nebo mokré tratě. Jo, na tvrdém podkladu to vyloženě nejede, ale pokud se dostanete „do problémů“, Onza se postará abyste se nedostali do problémů. Výborně drží a skvěle brzdí ať už je sucho nebo mokro. Mokré kořeny nejsou problém, do hrabanky se přitom zakusuje jak má. U měkkých gum bývá občas zvykem, že se trochu bortí vzorek a pneumatika pak nepředvídatelně ztrácí trakci. Tady nene. Nevím jestli je to Viscem nebo něčím jiným, ale Onza Ibex je pořád stejně předvídatelná, pořád stejně skvělá.

Na sjezďáku samozřejmě úplně nedoceníte tlumící vlastnosti Visca, ale podle katalogu tam jsou a upřímně, pokud guma takhle skvěle drží, je mi úplně jedno jestli tlumí nebo ne. Ale je možné, že tlumení pomáhá tomuhle super pocitu z jízdy.

Nikoho asi nepřekvapí, že takhle měkká směs mizí před očima, obzvlášť pokud jezdíte za sucha. Ale to už je daň za super směs, která vás nikdy nenechá ve štychu.

Testovaný Ibex se dá srovnat asi jenom s High Roller nebo DHRII v 3C MaxxGrip od Maxxisu. Sjezdové 3C je oproti Onze o trochu univerzálnější a možná malinko rychlejší, díky tvrdší směsi na středu pláště. V otázce výdrže mi ale přijdou velice podobné a z hlediska trakce se této směsi u Onzy nic nevyrovná.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel wdxw 22.8.2017 v 14:42

    nemáte někdo odkaz, kde by se daly koupit ? Díky

  • anonymní uživatel bok 22.8.2017 v 21:27

    onza.cz/...

  • anonymní uživatel onza 23.8.2017 v 8:50

    bottico.cz

  • anonymní uživatel Roman Vacek (Vacan222 (a) gmail.com) 23.8.2017 v 9:58

    Vozím je na enduru jako bezdušáky, na zadek ve směsi 42, která trochu dýl vydrží. Jo, jsou těžký a vzorek jde rychle pryč, ale ta trakce! Na Gardě a jiných kamenitých tratích nejlepší, navíc tam dezén nehraje roli, takže je ohobluju na sliky... Foukám kolem 1 atm a za 2 roky žádnej defekt, tlumícímu efektu bych věřil, při jízdě je cítit rozdíl oproti jiným gumám.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí