Test: Kona Satori DL - extra rychlý trailbike

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 28.5.2018

Vraťme se trochu v čase, první květnový víkend, šumavské Lipno, závod Blinduro a první místo s šíleným náskokem získává Kuba Říha na devětadvaceti­palcovém trailbiku Kona Satori DL.

„Kubo, chceme to kolo vyzkoušet.“
„Není problém, rovnou si ho můžeš odvézt. Je to teda velikost M, takže pro Čerta.“
„V pohodě, bude rád, jezdí teď pořád na vysokozdvihových kolech. Chce něco jezdivého.“

Velké M nebo menší L?

Takže já jsem měl posloužit pouze jako dopravce Lipno – Brno, ale když už jsem měl kolo u sebe, řekl jsem si, že ho vyzkouším. Vyrazil jsem na spotcheck do Mariánského údolí, najel dvacet kilometrů a vůbec neměl pocit, že bych seděl na kole velikosti M. Velké mi nebylo, ale malé také ne. Měřím 185 centimetrů a mám vždy velikost kol L, výjimečně XL.

Předávám kolo Čertovi, který se svými 173 cm je zase kompletní M. Čert dá na kole dvě vyjížďky a vrací mi ho, že to prostě nedává. Že téměř nedosáhne na řídítka… Nevadí, mě Kona Satori DL ve velikosti M sedí. Když jsem v rámci testování RaceFace na kole vyměnil ještě řídítka s představcem o jeden cenťák delším, bylo to naprosto dokonalé.

Čertovo okénko

Ha, Kona má novou trailovou devětadvácu, testovačka je k dispozici v Mku, konečně sednu na něco co jede i do kopce a potrápím nějaké trailové centrum.

Když mi Keli tenhle bajk předává, říká, že je boží a že mu mega sedí. Čuju zradu, s Kelim máme občas rozdílné dojmy ze stejného kola, jenom protože každý zkoušíme jinou velikost. A zpravidla, Kelimu nikdy nesedí moje testovačky v Mku a mě nesedí jeho testovačky v Lku.

Proč? Kola se totiž neliší jenom délkou předního trojúhelníku a sedlové trubky, ale taky celkovým uspořádáním posedu, v první řadě výškou řídítek. Zjednodušeně: Mě se dobře sedí na kole, co má reach 445 mm, pokud je to dlouhé M, ale blbě na kole, co má reach 445mm, pokud je to krátké L. S Kelim je to naopak. Proto je fakt potřeba zkoušet kola.

No a přesně tenhle pocit jsem měl bohužel z této Kony. Ono to kolo jede do kopce. Ale já se na ně nemůžu za boha poskládat. Pocit to není jenom můj, ale i moji spolujezdci říkají, že na tom kole vypadám zvláštně.

Myslím, že bych dokázal svůj posed zlepšit, kdybych zahodil vysoké víčko hlavového složení, ale i tak to nebylo ono. Prostě mám moc vysoko řídítka. A divně daleko. Zkrátka, i když jsem velký fanda dlouhých kol, v tomto případě to na mě nefungovalo. Nemůžu se zbavit dojmu, že velikost S s reachem 425mm a stackem (výškou rámu) o centimetr menším, by mi sedla akorát.

Geometrie

Tolik k velikosti, i když, hodně o tom, proč mi sedí menší velikost napoví geometrie. Vypíchnu jen tři hodnoty:

  • Reach, ten dosahuje v M 450 mm, to rozhodně není málo, spíše více, leckteré enduro toto číslo nemá. A Satori je přeci trailbike.
  • Hlavový úhel 68 stupňů
  • Sedlový úhel 78,4 stupňů

Fuse, když jeden čep chybí

Zadní stavba využívá Fuse, přepákovaný jednočep, systém odpružení, kterému chybí jeden čep na zadní stavbě v oblasti patek. Tento čep je nahrazen flexibilní horní částí zadní stavby umožňující malý průhyb. Stejný systém měl i dříve testovaný karbonový Hei Hei Trail. Rozdíl v materiálu je zásadní, hliníkové Satori tuhosti karbonu nedosahuje a flexe, především ta nežádoucí, boční, je znatelná. Absence propojení zadní stavby v úrovni vahadla je citelná a nezachrání ji ani Trunnion uložení tlumiče.

Přestože chybí jeden z čepů na jízdních vlastnostech to znát není, zadní stavba je citlivá, nikoliv však přehnaně, pravě tak akorát jak by jsi si na rychlém trailbiku představoval.

Osazení

Osazení je typické pro kolo této cenové kategorie, Sram kam se podíváš, jednopřevodník a dvanáct koleček, to je Eagle, zde v levnější variatě GX, funkce v poho. Rychlost krotí brzdy Guide R (kotouče 180 a 160mm), ale ty rozhodně obecně výkonem neohromí, spíše naopak a ani zde tomu není jinak. Odpružení vládne RockShox, malý Pike, tedy Revelation RC a vzadu tlumák Deluxe RL. Obojí s regulací odskoku a pomalé komprese, resp. u tlumiče pouze v podobě otevřeno-zavřeno, prostě s lockoutem. Revelation sice kvalit Pike, především co se citlivosti týče, nedosahuje, ale tento projev na trailovém kole není na škodu. Zdvih vidlice 140 milimetrů, zadní stavba pak o centimetr méně, 130 mm.

Výplety jsou složeny s ráfků WTB STP i29 TCS s vnitřní šířkou 29 milimetrů a nábojů Formula, přední je kompatibilní s Torque cap patkami vidlice, takže nasazení předního kola je radost bez nutnosti složitého strefování se osou do díry v náboji.

Obutí tvoří Maxxis Minion vepředu a Tomahawk vzadu, obojí v šíři 2,3 palce. Ostrá guma vepředu, rychlá vzadu, výtěčná kombinace.

Celek doplňuje teleskopická sedlovka RockShox Reverb, sedlo WTB a kokpit nesoucí logo Kona. Hmotnost činí 14,2 kilogramu, sakumprdum i s SPD pedály Shimano M520.

Nahoru raketa, dolů zábava

Jak Kona Satori DL jezdí? Překvapivě. Do kopce doslova letí, postavená hlavová a sedlová trubka k tomu dodává ideální podmínky. Především sedlovka, které je velmi svisle zajistí šlapání pod sebe, s mega účinností.

Již po první projížďce mi bylo jasné, proč Rejha na Blinduru vyhrál s takovým náskokem, na nepříliš rozbitých dráhách s množstvím šlapavých úseků nemohlo mnoho kol Satori konkurovat.

„Nespěchej!“
„Nezávodíme!“
„Zpomal!“

Tohle mi v uších pořád znělo, když za mnou do kopce plápolal Čert. Ale já jsem jen tak točil nohama, reakce na pedál je výtečná, k tomu se přidává i bezvadná volba jemnějšího pláště na zadní kolo. Satori do kopce stoupá jako XC kolo. A to i přesto, že boční tuhost zadní stavby a výpletů se nedá označit jako mega tuhá.

Když vylítneš na kopec a počkáš si na kámoše, tak můžeš vyrazit dolů. Pokud trail není příliš rozbitý, kamenatý a kořenitý, tak není problém problém uviset kohokoliv na enduru. Jakmile se dostaneš do ve velmi rozsekaného, absence více zdvihu je znát a výrazně se začne projevovat menší tuhost. Kolo se pod tebou bude kroutit a jasně ti naznačuje, že jeho komfortní zóna je zcela jinde.

Co nepřekvapilo – ovladatelnost – na devětadvácu absolutní pecka, zatáčení na pětníku není problém, ano, nezanedbatelný vliv zde má postavená vidlice, ale také velmi krátká zadní stavba. 430 milimetrů je na velké obruče skvělá hodnota.

O čem se musím zmínit je neochota zatáčet, přestože je vidlice velmi postavená, tak při zatočení je cítit odpor pro změnu směru. Poprvé jsem se domníval, že mám přetažené hlavové složení, rychlé poladění na trailu ukázalo, že zde problém není. Ale kde je, to nevím. Kolo se chová, jako by vidlice měl špatný offset, tím pádem větší stopu a více vedlo. Z kopce to nepocítíš, ale na rovině či ve výjezdu je to znatelné.

Kam s ním?

Kona Satori DL mě překvapila svoji univerzalitou, skvělá ve výjezdech, velmi silná ve sjezdech. I přesto, že má velká kola, nechybí zábavnost. Kam s takovým kolem vyrazit? Já mimo jiné byl na novém Singletrailu Mariánské údolí a zde to byla bez pochyb to dobrá volba.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí