Rozhovor: Michal Prokop o Dropdown

Autor: Čert, kategorie: Rozhovor, vydáno: 9.11.2018

Michal Prokop se po letech strávených skoro výhradně jako závodník, přesunul na druhou stranu. Závodění sice nepověsil zcela na hřebík, ale hodně se věnuje i organizování. Blinduro je již všeobecně známá akce, ale na příští rok si připravil novinku. Závod Dropdown. A tak jsem se na něj zeptali.

d:key: Ahoj Michale, tak prý zase něco chystáte. Nebudu to obcházet a ptám se rovnou, co je to ten Dropdown?
MP: Dropdown je sjezd s hromadným startem ve skupinách po 50 závodnících. Startovat se bude na (snad) zasněžené sjezdovce z vrcholu Slamník (1.233 m.n.m.) a trať bude vedená po sjezdovkách, cestách i trailu.

d:key: Jaký bude formát závodu?
MP: Systém závodu bude jednoduchý. V sobotu budeš mít jednu tréninkovou a jednu kvalifikační jízdu. Dopoledne si to najedeš a v odpolední kvaldě zalítneš co nejrychlejší čas. To budeš na trailu zatím sám. A podle času z kvaldy se nominuješ do nedělních vln s hromadným startem. Kategorií máme dost, navíc jsme přidali i kategorii Hardtail 15+ pro všechny, kteří maj pevňáka a už jim bylo 15!

d:key: Když máte na starost aby se nikdo nenudil tak co párty, bude?
MP: Jasně, v sobotu zahrají Sunset Trail a dj's. Hodně piva, Red Bullu a Jägeru. Vlastně tenhle večírek asi vypadá na otvírák gravity sezony. Ani rodinka se na Dolní Moravě nudit rozhodně nebude. Atrakcí je tam dost!

d:key: A co mi můžeš ještě prozradit k trati?
MP: Nahoru si ze zázemí vyšlápneš k lanovce a z ní pak ještě na pomu na vrchol Slamníku. Nebo si na rozehřátí ten kousek ke startu dáš po svejch. Pojede se ze Slamníku, mimo jiné i kolem Stezky v oblacích a závodníky čeká 575 metrů převýšení na nějakých sedmi kilometrech trati.

Trail bude kombinací sjezdovky, obslužných cest a stávajícího Skalního trailu. Snad bude ještě nějaký sníh nahoře na vrcholu Slamníku. Jestli ne, nevadí. Bereme vše, sníh, bahno, déšť, sunshine. Samotný trail je hodně široký, takže nebude problém s předjížděním. Kdo zná, ví, ten trail je fakt dálnice. Teoreticky by ses měl vejít i vedle Číži s roztaženýma loktama.

d:key: Jaké kolo bys závodníkům doporučil? Předpokládám že ebike se nesmí.
MP: Ebike nebude, Dropdown spíš navazuje na tradice „klasického sjezdování“. S výběrem kola těžko říct, nahoře je to na sjezďáka, prostředek čistě endurko, čeká tě i nějaké šlápání, abys před cílem zas využil sjezďáka.

d:key: Takže takové české Megavalanche s nedělní kocovinou po hardcore párty?
MP: Přirovnání k Megavalanche se nabízí, ale k tomu máme hodně daleko. Jo, někdo to nazval „mini-avalanche-with-Czech-beers-at-the-end“ a to se nám líbí a myslím že to i celkem sedí.

d:key: Kdy a kde se můžu přihlásit?
MP: Registrace se spustí ve čtvrtek 15. listopadu přesně ve 12:00 na webu Sportsoft.cz. Ve startovném je už i doprava na start. Nechceme, abys musel na místě řešit zvlášť lístky na lanovku. Máme minimální limit 300 a maximální 500 lidí. Po zkušenosti z registrace na Lipno bych asi doporučil si čtvrteční poledne pohlídat. Mezi oldschool legendama českého sjezdu to skrz Dropdown začalo docela vřít. O startu uvažují zvučná jména české DH historie. Tak aby vyšlo místo i na ostatní :)

d:key: Díky za rozhovor.

Pro další informace klikej na FB a hledej dropdown.race a nebo přímo událost Dropdown 2019.



Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí