MojeKolo

Test: Reign 2 GE vstupuje do sezóny 2019 s více zdvihem

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 7.1.2019

Pro rok 2018 přišel přepracovaný Reign, asi nejoblíbenější enduro závoďák u nás. My ho testovali ve vyšší výbavě a byli ohromeni tím, jak se do další generace tohoto mini sjezďáku inženýrům z Giantu, podařilo dostat poměrně dost zábavnosti „na rovině“. Nový Reign toho umí snad ještě víc z kopce a přitom není vůbec špatný na rovinatých skákavých trailech nebo ve stoupání.

Pro příští rok se kromě osazení nic zásadního nemění, přesto nám přišlo důležité pořádně 2019 Reigna otestovat. A rovnou v té nejrozšířenější, nejnižší specifikaci Reign 2 GE.

Za necelých 70 tisíc (přesně 68 999 Kč) totiž Reign nabízí poměrně dost. Nově vyšší 170mm vidlice, dvanáctirychlostní Eagle NX, 30mm široké ráfky a mimo to samozřejmě oblíbený a osvědčený rám s agresivní geometrií a virtuálním odpružením Maestro, které umí dát 160mm zadního zdvihu. Á propos Maestro, i nejnižší Reign má stále karbonové horní vahadlo odpružení.

Geometrie je tedy stejná,hlava položená až na 65°, protažený reach – 454mm (v M), spíše delší zadní stavba – 435mm, 7mm bb drop, 72,5° sedlový úhel. Zajímavostí u takhle sjezdově naladěného kola je velmi nízký stack, pouze 580mm, z čehož vyplývá opravdu nízký předek kola, hlavová trubka je dlouhá pouze 95mm v Mku. To znamená obrovský rozsah možného nastavení řídítek.

O fungování Reignu jsme psali už loni, když si vypůjčím vlastní slova tak můžu napsat/říct:

"O tom jak je Reign silný ve sjezdu asi nemá cenu polemizovat. Tohle kolo chce jet z kopce a chce jet rychle. Čím rychleji jedete, tím líp se cítíte. A je to ještě rychlejší a jistější než tomu bylo u předchozího modelu. Pár milimetrů v délce navíc dost pomohlo aby se tohle kolo dalo fakt narvat, kam se vám zlíbí a přežít to. Rozjeď se, nezbrzdi – Reign to má pod palcem a postará se o tebe. Virtuální tlumení funguje vzorně, zadní stavba tlumí i při šlapání a samozřejmě funguje i pod plnými brzdami. To se u tohohle kola hodí, protože aktivní tlumení pod brzdami výrazně zvyšuje trakci zadního kola. A tím pádem i brzdný účinek. Takže pokud to přece jenom rozpálíte moc, díky zadnímu kolu neustále přilepenému k zemi, není problém zastavit kolo na pětníku.

Oproti staršímu modelu se ale Reign výrazně zlepšil v chování na hladších a rovnějších trailech. Samozřejmě, superzábavný, super šlapavý a uhopsaný trailbike v Reignovi nenajdete, ale je s ním najednou výrazně větší zábava. Díky mírně jinačímu naladění zadního odpružení, se mi na Reignu líbilo i jezdit jednodušší tratě. Samozřejmě jeho potenciál je jinde, než na flow ?family strecke", nicméně zvládá to výrazně líp než starší model."

Ale to jsme testovali dražší model s lepším odpružením, nižším zdvihem vidlice a tak vůbec.

Jak je na tom letošní nejlevnější varianta?

Reign není žádné chrtí kolo. Proto to první, co z nové výbavy oceníte, je jednoznačně Eagle a zamykání tlumiče. Protože před sjezdem je většinou potřeba se na ten kopec nějak vydrápat a právě tyhle dvě věci tomu dost pomáhají. NX Eagle sice není to nejrychlejší, nejergonomičtější a nejpřesnější řazení na světě, svou funkci ale plní poměrně slušně. Prostě řadí na lehčí nebo těžší převody. Není to tak rychlé jako u X01 nebo GX, ale funguje a má dostatek převodů. V kombinací s předním 32 zubovým převodníkem je ve sjezdech cítit absence nejmenšího 10 zubového pastorku (NX má rozsah 11–50), ovšem velká padesátka tam je a tu asi využijete daleko častěji. Minimálně pokud budete jezdit nahoru a dolu takové kopce, na jaké je Reign stavěný.

Drobné výtky bych měl k posedu při jízdě v sedle do kopce. Kombinace dlouhého reache, poměrně položené 73° sedlovky si podle mě úplně nerozumí s relativně dlouhým (50mm v Mku) představcem.

První velmi vhodné místo pro upgrade. Osobně bych (a u testovačky jsem to po první jízdě udělal i doopravdy) okamžitě narazil kratší představec, 40, klidně i 35 mm dlouhý. Pochvalu si ale zaslouží řídítka Giant Contact. Nevím sice, jak jsou těžké a jaké mají tvarování, nicméně jsou široká 800mm, mají moderní průměr 35mm a zvýšení 20mm. A hlavně, skvěle padnou do ruky. Takže není potřeba měnit celý kokpit, stačí nahodit představec a jedeš výrazně pohodlněji.

Zlepšení v případě kratšího představce se samozřejmě netýká jenom cesty na vršek kopce, ale i dolekop.com. Při takhle položené hlavě a dlouhém kole mi přijde smysluplné nasadit mírně kratší řízení pro větší citlivost a lepší zatáčení. A tím se dostávám ke sjezdování.

Reign sjezduje opět naprosto skvěle. Bez ohledu na cenu. Čím rychleji a v čím drsnějším terénu jezdíte, tím víc je tohle kolo spokojené. A buďte si jistí, že vy přijdete o odvahu dřív, než tohle kolo o jistotu. Široká řídítka, dostatek zdvihu vepředu i vzadu, dlouhá a extrémně stabilní a rychlá geometrie. Tohle skvěle doplňují 30mm široké ráfky na kterých jsou obuté široké pláště Maxxis. Dva a půlky Miniony jsou sice jenom v tvrdé směsi, i tak ale na podzimní hrabanku naprosto stačí a drží kolo na zemi jak přibité.

Pokud je kolo vymyšlené tak, aby jezdce svádělo pořádně to rozhulákat z kopce, chce to dvě důležité věci. Tlumení a brzdy. Začnu tím lepším. Reign má konečně důstojné brzdy. Nové čtyřpístky Shimano jsem už párkrát potkal a vždy chválil. Mají dost síly, dost dávkování a díky kombinaci 200 kotouče vepředu a 180mm vzadu tohle kolo konečně brzdí jak má.

Vyšší zdvih vidlice Reignu rozhodně taky pomohl, jednak trošku zvedl velmi nízký předek a hlavně, i levnější vidlice jako je Yari, má najednou centimetr navíc se kterým může pracovat. Jelikož Yarina je trošku slabší v nastavení chodu, buď máte tokenů (upravujících progresivitu) málo a topíte se spíš na konci zdvihu nebo máte zase tokenů moc a je cítit velký nárůst odporu (prostě vidlice uprostřed zdvihu najednou hrozně tuhne a je to cítit do rukou i na ztrátě trakce). Vyšší zdvih znamená víc prostoru pro naladění a možnost malinko větší linearity, protože vidlice má kam chodit. Yari je zkrátka na Reignu naprosto dostačující, jenom moc nekruťte kompresí nahoře… je to spíš zamykání. Ale rozhodně by mě nenapadlo ji hned měnit, na tomhle kole funguje velice slušně a naladit rozhodně jde a citlivosti se dá hodně pomoct správným a častým mazáním vnitřních nohou i dostatkem řídké vazelíny na všech těsněních vzduchové komory.

Slabým místem, vlastně asi jako vždycky u Reignu, je tlumič. Nejlevnější Deluxe RT od RockShoxu vám udělá radost svým zamykáním ve výjezdu. Ale ve sjezdu je to jedním slovem neštěstí. Jakmile začne odpružení Maestro vzadu trochu víc pracovat, Deluxe se okamžitě zahřeje, olej se v něm řádně napění a:

* Nastavení odskoku je úplně jiné než bylo nahoře
* Máte pocit, že jste si zapomněli nahoře odemknout kompresi.

Je to zřejmě způsobeno velmi aktivním systémem odpružení, který se velmi snadno dostane na hranici schopností tlumiče. Neříkám vám abyste okamžitě zahodili Reigna, pokud přijde s tímhle tlumičem. I na základním tlumiči se dá poměrně v pohodě jezdit a poměrně v pohodě odjezdit enduro závodní sezóna nebo strávit celé léto v bikeparku. Ale pokud chcete z Reigna dostat všechno, co umí, doporučuji investici do tlumiče napsat na první místo nákupního seznamu a dvakrát červeně podtrhnout.

Určité výtky bych měl i na teleskopickou sedlovku. Fungovala skvěle, jenom jsem zvyklý fasovat na Mka teleskop se 150mm zdvihu. Giant nabízí v M bohužel jenom 125mm, vyšší zdvih ale nabídne pro velikosti L a XL. Naopak pochvalu si zaslouží drobnosti jako jsou pohodlné lock on gripy které se skvěle drží a přitom se kolo výborně ovládá, nebo poměrně slušně pohodlné a pěkné sedlo.

Slabý tlumič a „dlouhý“ představec. Ano, to je závěr testování nejlevnějšího Reigna. Tohle kolo je opravdu skvělé. Není ideální na celodenní xc výlety nebo ježdění na singltrailech, je to skvělé enduro na závodění, na bikeparky, na Alpy, na Ligurské pobřeží. Zkrátka enduro. A je velmi příjemným překvapením, že kromě slabého tlumiče nemám v podstatě potřebu nic měnit. A i s ním by to kolo mohlo bez problémů fungovat a přinášet radost. Reign 2 GE 2019 se povedlo jeho tvůrcům poskládat přesně v souladu s charakterem rámu. Drsné rychlé enduro, které je zábavné právě v tom, jak moc se s ním dá „prasit“. Skoky, sjezdy, klopky, kameny. I v nejnižším olepu žádný problém. Za mě spokojenost a asi rozumím, proč je u nás tohle kolo v téhle konkrétní výbavě tak populární.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Tomas 7.1.2019 v 11:11

    Jen dalsi zkusenost s tlumicem...pak je dalsi moznost, ze tomu nastaveni proste moc nerozumite a neresite to, nastavite si jen sag a trochu odskok. Jako ja. Jednou za dva tri mesice promerim sag a vic neresim, protoze tomu proste stejne nerozumim a tak si nechcu delat starosti, ze su tupej jak brusla (ale mazu ho porad). I tak je to stale v pohode, uplne bohate dostacujici na vsechny enduro zavody, ktery jsou, odjelo to nasi enduro serii, letos megu, kde me ten shitovej tlumic bez nastaveni dokodrcal do hlavniho zavodu. Mam reigna 2016, tak i ten tlumak je starsi model jak ted testovanej. Pokud ste do ted vahali, tak nevahejte, neni proc :)

  • anonymní uživatel bok 7.1.2019 v 12:49

    co mě vždycky překvapí je to, kolik tlaku maestro potřebuje, při srovnání KS link vs Maestro je rozdíl při stejný váze ridera i 50psi

  • anonymní uživatel Martin 7.1.2019 v 13:57

    Bok: na giantech je hodně krátký tlumič, takže při stejném zdvihu musíš foukat větší tlak oproti jiným systémům odpružení. A ještě další věc co tenhle parametr samozřejmě ovlivňuje je charakteristika tlumení.

  • anonymní uživatel Ten co moc nemusi Adose 7.1.2019 v 15:49

    Martin mas recht. Nasel jsem cizojazycny clanek na netu ktery popisuje jak je ten kratoucky tlumak na Reign modelech nah#vno theteamrobot.blogspot.com/...

  • anonymní uživatel bok 7.1.2019 v 16:50

    Martin: jj souhlas to má vliv obojí, jen to vidim jako značnou nevýhodu nemluvě o počtu zrasenejch pumpiček majitelů reigna

  • anonymní uživatel Ten co moc nemusi Adose 7.1.2019 v 18:33

    Uprimne si myslim ze na starsich modelech Giant Reignu 2015-2017 by meli byt alespon 216x63 tlumice. Viz v odkazu kde o tom pise teamrobot. Nevim jak na tom jsou tlumaky co jsou na Reignu od 2018 a vejs co maji boost spacing a trunion mount.

  • anonymní uživatel Pepa 7.1.2019 v 19:39

    Jasně na nejnižším tlumiči jde jezdit, ale co zkusíš něco lepšího tak nechápeš proč jsi vůbec na něčem takovim jezdil.

  • anonymní uživatel LukyBohnice 8.1.2019 v 12:42

    co na to čenga more?

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí