Test: GT Sensor Carbon Pro - nový Sensor na devětadváce

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 29.10.2018

Devětadvacítky se na nás hrnou ze všech stran, od endura, přes sjezd až po trailbike. Přiznám se upřímně, že v prvních dvou kategoriích mi velká kola pro běžného jezdce nedávají příliš význam, v poslední jmenované s nimi ale problém nemám.

Kdo je ale běžný jezdec? Člověk, co jezdí pro radost, pro radost z pohybu a času stráveného v přírodě, pro radost z pokoření výzvy na trati a pro radost ze zlepšení se. Člověk, co nehoní sekundy na závodech. Pro něj devětadváca přínosem v enduru nebo ve sjezdu je i není. Větší kola ti odeberou velkou část pocitů z jízdy, v podstatě trochu ztratíš povědomí po čem vlastně jedeš. Kola míň padají do děr, míň to drncá na kořenech, kolo jede hladčeji. Stačí ti výrazně míň práce s kolem, stačí se mu do jízdy nemontovat a ono to nějak projede. Domnívám se, že tohle ale běžný jezdec vlastně nechce. Teda dle marketingových sdělení musí chtít, marketing je totiž neúprosný, jen dál, výš a rychleji.

Kategorie, kde s velkými koly nemám problém jsou trailbiky. Kola určená na celodenní dovádění na trailech, pěšinkách a cestičkách. Jednoho takového zástupce jsme měl možnost vyzkoušet na našich lokálních trailech. Model z nové evoluce GT Sensor, kolo s nejvyšším osazením (Pro), které GT nabízí.

Nebylo to naše první setkání, jednak jsem o něm psal při uvedení na trh a jednak jsem na něm již dříve krátce jel. Vše důležité ohledně technických záležitostí najdeš v článcích Pár slovy: GT Sensor 29 a GT představilo nového Force a Sensor, velký návrat LTS.
Takže jen ve zkratce, GT Sensor Carbon Pro je trailové kolo postavené na 29" palcích, disponující 130 milimetry zdvihu jak vepředu, tak vzadu. Oproti předchozím modelům došlo k zásadní změně jak u velikosti kol, tak systému odpružení zadní stavby. Pro mnohé nepěkný systém AOS nahrazuje LTS, klasický čtyřčep s Horst linkem (čepem dělící řetězové vzpěry).
Geometrie standardní, moderní, navíc s možností úpravy pomocí flipchipu na spodním čepu tlumiče, otočením kamenu si můžete regulovat hlavový úhel o půl stupně.

Sensor Carbon Pro je karbonový, karbonovo-hliníkový, na předním rámovém trojúhelníku vládnou karbonová vlákna, zadní stavba je pak celá z hliníkové slitiny. Tento způsob je poslední dobou vidět u mnoha značek, důvod je zřejmý, složitost výroby zadní karbonové stavby je zcela jinde než z hliníkových profilů a s tím jdou v ruku v ruce i výrobní náklady.
Co se mi na rámu hrozně moc líbí je vnější vedení kabeláže, kabely jsou vedeny sice zvenčí, ale při pohledu z profilu nejsou téměř vidět, jsou ukryty v prolisu rámové trubky. Jako mechanik si budu vískat.

Osazení

Dominance pohonu od SRAMu je patrné napříč celým trhem, kola vyšších kategorií jsou až na vyjímky postavena na Eagle. A ani zde tomu není jinak. Taktéž odpružení je zde z dílny SRAM, vidlici RockShox Pike vzadu sekunduje tlumič Deluxe. Kokpitu dominují karbonová řídítka RaceFace, výpletům vládnou Stan's NoTubes Flow MK3, s vnitřní šířkou 29mm. Zde zatím nelze mít výhrad, vše ok.

Kde mám výhrady a to naprosto zásadní, tak jsou použité brzdy. SRAM Level TL jsou reinkarnací Avic Juicy se všemi neduhy, které tyto brzdy měly. Nezachrání je ani použití 180mm kotoučů, tohle je absolutně nejslabší místo kola. Především mi vadil houbovitý a během jízdy proměnný chod páky. Brzdný výkon sice není slabý, ale je jen velmi obtížně dávkovatelný, brzda brzdí až na při velmi zmáčknuté brzdě. I s nářadím velmi obtížné nastavení vzdálenosti páky od řídítek. Silné brzdy jsou u 29" kol důležité, velmi důležité a Level TL jimi rozhodně nejsou. Na kole této kategorie by neměly být ani náhodou.

Další slabinou jsou pláště, Schwalbe Nobby Nic Performance, ke vzorku asi nelze mít námitek, ale rozhodně použitá směs a především šířka není optimální. Minimálně na přední kolo by to chtělo širší plášť a měkčí směs. V šířka pláště 2.35" na 29mm širokém ráfku nefunguje. Proč? Protože ráfek je příliš široký a tvar pláště má rozhodně daleko k optimálnímu, takovému na jaký byl projektován.

V lese, na trailu

Již z mého první setkání na prezentaci GT uprostřed léta jsem byl ze Sensora nadšený. Skvěle ovladatelné kolo, které jde výtečně za pedálem a hlavně u něj nemám pocit, že jedu na devětadvacítce.
A i nyní, po delším společně stráveném čase, se pocit nezměnil. Především poslední argument je pro mne zásadní. U spousty devětadvacítek mám pocit, že jsem hrozně vysoko na zemí. Jasně, mám větší průměr kol, tak jsem výš, logicky. Ale na některých kolech se toto projevuje velmi citelné, jinde méně a někde to skoro nepoznáš. A přesně takový je Sensor.
Mám přímé srovnání s Cannondale Jekyll 29, který mám aktuálně v držení, není to sice bajk stejné kategorie, Jekyll je závodní enduro, nicméně zdvihově není příliš vzdálen (150/150mm), ale pocit za jízdy po rovině a do kopce je zcela odlišný, připadám si, že sedím hrozně vysoko. To Sensoru nemám.

Vliv na to má i moje výška, měřím 185 centimetrů a testované kolo je L. Tvrdím, že pro velká kola potřebuješ mít výšku. A třeba Čert se svými 173 cm mi to potvrzuje. On si s 29" příliš nerozumí, necítí se na nich komfortně. Já tyto pocity absolutně nemám.
Setkal jsem se i s názorem, že nový Sensor je „koza“, že je hrozně vysoký, že má dlouhou sedlovou trubku, s tímto nesouhlasím, se 150mm teleskopickou sedlovkou jsem měl ještě velkou rezervu pro zasunutí a i místa nad rámem jsem měl požehnaně.

A další věc, která je u 29" kol nezbytná, je nutnost umět jezdit na kole. Aspoň trochu, trochu správně. Vědět jak projet klopku, jak odklopenou zatáčku, umět správně brzdit, umět pracovat s těžištěm, číst dráhu, umět si najet zatáčku, to vše je pro optimální ovládání nezbytné. No, vlastně potřebuješ zmíněné umět i na menších kolech, ale na velkých obručích je to vše výraznější. Velká kola ti na jednu stranu něco odpustí a na druhou stranu neodpustí nic. Je navíc třeba trochu změnit jízdní styl, když si správně nenajedeš zatáčku, bude se ti špatně projíždět, velký kola neočuráš. Musíš navíc i trochu víc předvídat.

Posed na kole je velmi příjemný, pohodlný a vzpřímený. Strmý úhel sedlovky umožňuje velmi efektivní šlapání téměř svisle pod sebe. Není se třeba posouvat zadkem na sedátku dopředu. Přestože Sensor rozhodně není krátké kolo, reach 470mm ve velikosti L, tak nejseš nijak natažený. K tomu připočti velké obruče a výjezd na kopec je opravdu radost.
29" kola jsou podvod, jsem prohlásil, když jsem na nich poprvé před léty jel a to se nezměnilo, na rovině a do kopce vyjedeš s menší námahou. Jakmile je roztočíš, tak jedou. Kámen úrazu nastává v místech, kde je třeba měnit rytmus a prudce zatáčet, tam už podvod nefunguje, tam velká kola poznáš okamžitě. Větší obvod rovná se větší váha, větší váha rovná se více síly pro změnu tempa. Fyzika, víme.

Do tlumiče jsem nafoukal doporučený Sag 12 milimetrů, ano zapomeň na sagoměrky na pístnici, tady je třeba vytáhnout pravítko nebo šupleru a měřit. Pokud nechceš měřit, musíš počítat, trojčlenka 12 mm SAG, zdvih pístnice 50 mm, no hrubým přepočtem to vychází na cca 20% zanoření tlumiče.
I při těchto hodnotách není systém zcela imunní na pohupování při šlapání, ale není to nic nesnesitelného, s trochou dobré vůle nemusíš sahat po páčce pomalé komprese na tlumiči. Rock Shox Deluxe RT3 rozhodně nehýří aktivitou, je spíše tupý, ale to je jeho dlouhodobá vlastnost RockShox tlumičů na kterou nezbývá než si zvyknout. U trailového kola nepotřebuješ absolutní žehličku stylu sjezďáku, podobné chování by tě na trailech spíše brzdilo než pomáhalo, takže tupost tlumiče úplnou není nevýhodou.

Ani z kopce dolů rozhodně Sensor není slabý. Sensoru se líbí na trailech, na místech, kam byl určen. Je jedno ať jsou traily hladké nebo drncavé. Na svoji první testovací vyjížďku jsem vyrazil na nový trail do Mariánského údolí v Brně, černá lajna není zcela můj šálek kávy, mne nezaujala a tak jsem vyrazil dál, na krásný trail nad jedním jihomoravským městečkem, prudký kamenný trail, lehce zapadaný listím. Těžká dráha, která neodpouští chyby. Sensor se s ní popasoval skvěle a nejen na ní. Pro agresivnější jízdu, jízdu na úrovni enduro kola byl trochu limitem menší zdvih a především slabé pláště – nicméně, větší kola prostě líp brzdí a i přesto, že pryže jsou zhmotněná tma, tak brzdí (bohužel ale nedrží).

I přes slabší tlumič zadní stavba aktivně zobe a příjemně vyhlazuje terén. Patrná je velmi příjemná progresivita přepákování, pro dosažení dorazu to bude chtít velkou ránu, já se dostal jen na 45mm zdvihu pístnice (z celkových 50mm).

Přestože trailbike není kolo úplně na skákání, pokud ale na trailu skok potkáš, tak jej přece neobjedeš. Skákání na devětadvacítce je malinko jiné, na rozdíl od ostatní jízdy, větší kola jsou zde znát, kolo není tak hravé a obratné. „Tankovitost“ je při jumpování patrná.

Vidlice Pike v továrním nastavení je velmi lineární, ale tři tokeny na zmenšení vzduchové komory s ní udělají divy, progresivita se zásadně zvýší a přitom neutrpí citlivost (ano o trochu zdvihu tím přijdeš, ale to je prostě daň). Nicméně, ani s třemi tokeny není problém se s mými 90 kilogramy podívat na dno zdvihu.
Zajímavé by bylo zvýšit zdvih vidlice třeba na 150mm, stačí přitom jen vyměnit shaft a hotovo. Geometricky by k zásadní změně nedošlo, rozšířil by se ale potenciál kola, u GT podobné modely bývaly v nabídce s označením X, uvidíme, zda-li tomu bude časem i u Sensoru.

Přestože je to devětadvacítka, Sensor je velmi dobře ovladatelný a to i v nízkém, položeném setupu. Pokud si dáte setup vyšší, otočíte kámen do pozice High, změna geometrie je znatelná. Z moderní geo se stane geometrie víceméně tradiční, kolo sice méně drží směr, ale průjezdy zatáček jsou o poznání snadnější, posed při šlapání do kopce se ještě více vzpřímí a celkově kolo více jede. Změna geometrie si přitom téměř neprojeví v rozvoru, ten zůstává víceméně zachován.

Pro koho?

GT Sensor Carbon Pro je rozhodně podařené kolo s velkým potenciálem, kombinace výborných jízdních vlastností a příjemnou ovladatelností z něj dělá adepta na kolo pro masy. Kolo, které zvládne celodenní výlet i průlet po lehčích tratích v bikeparku. Kolo, které je sice devětadváca, ale pocitově se na něm tak necítíš. Kolo, které mne hrozně bavilo. A pokud vyměníš pláště za jiné, trochu ostřejší s měkčí směsí, možnosti Sensora se posunou zase o kus dál.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel pan Ponzi 30.10.2018 v 9:32

    Heh, to jsou ty český recenze kol ve třech článcích. Pár slov/gear&bear radši ani nepouštim, na první dojmy mrknu, když kolo neznám. A když vyjde test, tak už radši článek ani neotvírám, protože nevím jestli je to kolo tady už po třetí nebo jestli to je nový kolo a připadám si robot na čtení pr článků. Ale jinak marketingový schopnosti podobnejch webů, tedy udržení inzerentů, obsahu a čtenářů opravdu s respektem obdivuju.

  • profilová fotka Keli 30.10.2018 v 9:46

    Díky za reakci. Ano, je to informace o kole ve třech článcích, první článek je když kolo je oficiálně vypuštěno do světa. Pár slovy je krátké video po prvotním projetí, kde můžeme sdělit první dojmy. A v testu to můžeme kompletně shrnout.

    Napiš mi prosím konkrétně, co v testu chybí, ať víme na čem do příště zapracovat. Díky.

  • anonymní uživatel Tomáš 30.10.2018 v 10:08

    Dobrý report, vim, že to sem nepatří, ale nevíte jetli letos bude marosana end of seasion? Nikde nic....

  • profilová fotka Keli 30.10.2018 v 10:35

    Tomáš: Mrsn psal, že to letos nezvládne a že až příští rok se uskuteční 20. ročník.

  • anonymní uživatel Tomáš 30.10.2018 v 13:44

    Díky

  • profilová fotka sqadra 2.11.2018 v 12:41

    Ty pláště podle fotek nejsou obyč Performance, ale lepší EVO TLE Addix Speedgrip. Takže ani tyhle s "lepší" směsí nic moc, jo? A máte už nějakou zkušenost s novými Hans Dampf 2019? Ty se dělaj i ve verzi Addix Soft, co by měla bejt fajn na přední kolo.

  • anonymní uživatel pan Ponzi 4.11.2018 v 22:13

    Já jen že ty peníze od sponzorů a dovozců ať jsou velký, malý nebo skoro nulový, by se aspoň z části měly využít na motivaci ostatních do sportování, to je to, co ve světě dělaj sponzorovaný top sportovci i novináři a i tady to tak fungovalo, když to táhla komunita - galerie. Tady u nás v tý aktuální enduro bublině to vypadá, že jedinej cíl je každej rok prodat nový kolo, vybavení a přitáhnout všechny na enduro závody. A to, že ty kola s 150mm+ zdvihem neni kromě pár bikeparků kde oficiálně pořádně nakrmit, už ty co sem ty kola vozej, ty co o nich píšou nebo ty co pro ně pořádaj závody moc nezajímá. Ale ona ta bublina snad časem splaskne a situace se zas uklidní.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí