Rigid Bike vyrábí platformové pedály - na Slovensku!

Autor: Keli, vydáno: 18.2.2019

Mála firmička, často tvořená partou kamarádů, která své produkty vyrábí v malé dílně či garáži, prostě garážovka. Kolik nyní obřích firem vzniklo podobným způsobem? Mnoho! A jestli bude tyto firmy následovat i Rigid Bike, nová slovenská značka zaměřená na pedály, ukáže až čas. Jejich první produkt Biter vypadá však velmi slibně.

Na trhu jsou stovky, no spíše tisíce modelů pedálů. Liší se spoustu věcí, ať již velikostí provedení, tvarem, hmotností, servisovatelností, gripem či výdrží. Velká řada pedálů, které jsou dostupné na trhu, vzniká velmi jednoduše: „výrobce“ nalistuje potřebnou stránku v katalogu asijského producenta, dodá logo, vybere barvy a hotovo. Není divu, že podobných pedálů, které se od sebe liší pouze nápisem najdeš na trhu dost. To však není případ nového výrobce Rigid Bike.

Proto a nejen proto si parta kluků ze severního Slovenska, z okolí Žiliny, řekla: „A dost! Chceme pedály, které fungují, vydrží, dají se z servisovat, dobře vypadají a nestojí raketu.“ Když na trhu nenašli odpovídající výrobek, rozhodli se pro udělání vlastního a to byl počátek vzniku značky Rigid – Bike.

Vlastní výroba na Slovensku a k tomu dostupná cenová relace se zdá jako nereálná kombinace. Nicméně pár pedálů za 60 euro, tedy necelých 1550 Kč, to je velmi konkurenční cena. Mluvíme o základním „sériovém“ modelu, nicméně díky vlastní výrobě je pole otevřené pro personalizaci a customizaci, ať už to jsou vlastní nápisy, specifická úprava tvaru nebo místo nerezových pinů můžou být klidně i titanové, to samé platí pro osu. Vše, co si zákazník bude přát.

V nabídce je v současné době jeden model Biter, který je ale k dispozici ve dvou velikostech (93×86mm / 107×101mm). Disponuje nízkou výškou (jen 11,5mm) a hmotností pohybující se od 225 do 350g/pár (dle použitých pinů a osy). Tělo z hliníkové slitiny řady 6061 se okolo osy otáčí na dvou průmyslových ložiscích. K tomu šest nebo osm pinů… co víc si přát? Kompletní specifikaci najdeš na webu rigid-bike.com.

Projektům jako je tento fandíme a těšíme se na test pedálů, který máme přislíbený. Jak se vám pedály líbí?

Na základě komentářů zde nebo na naší facebookové stránce @dolekopcomjsme poprosili o vyjádření i kluky z Rigid Bike:

„Garážovej výrobe pedálov“ sa venujeme vyše dvoch rokov. Naším cieľom bolo vytvoriť pedále aké by ste zháňali márne. Chceli sme pedále, ktoré ťa spravia rýchlejším a dodáš im niečo svoje. Zo začiatku sme pedále vyrábali výlučne pre seba.
Prešli sme viacerými výrobnými postupmi a technológiami. Začínali sme úplne jednoducho, keď sme telá pedálov frézovali z plných hliníkových kociek. (čo je znázornené aj vo videu) Vychytávali sme detaily, rôzne tvary, veľkosti, rozmiestnenie pinov, ich výšku, servisovateľnosť, ložiská a pod. Výsledkom nášho „výskumu“ bolo, že technicky neexistujú pedále, ktoré by boli univerzálne pre každého. A každý si musí pedále prispôsobiť „dle obrazu svého“ . A ak ťa pedále majú spraviť rýchlejším, musíš mať pedále, ktoré majú niečo viac ako len dokonalé technické riešenie. Preto sme do našich pedálov zakomponovali určitý placebo efekt – keď budeš mať na nich to svoje „Send it!“ alebo iné motto, na ktoré myslíš, keď dropuješ v Kálnici. „Superman“, „Jesus“ alebo kto nesmrteľný v skutočnosti si. „1. místo / Blinduro“ …moment, ktorý ti pripomenie, kto je tu najlepší. To ťa nastaví a spraví ťa rýchlejším. Každý biker sa môže podieľať na vývoji svojich pedálov a prispôsobiť si ich podľa seba. A to sa stalo hlavnou myšlienkou pedálov RIGID! Svoje pedále RIGID budeš milovať, lebo aj ty si si ich vytvoril a budú ťa hnať dopredu.

Ako prvý sme predstavili model BITER, ktorý je sám o sebe technicky na vysokej úrovni, pričom sa nám podarilo dosiahnuť zaujímavú cenu čím maximálne vyhovujú ako štartovací model pre ďalší custom. Platformy pozostávajú z odliatkov, ktoré nakupujeme ako polotovar a následne ďalej opracovávame a upravujeme. CNC frézovanie otvorov, vybrati, odlahceni ci rezanie závitov. Pedále prispôsobujeme podľa požiadaviek konktretného bikera čím sa zachováva naša hlavná myšlienka,, vytvor si svoje pedále". Platformy vieme rôzne prispôsobovať, upraviť tvar, osadiť piny podľa požiadaviek, zvoliť použitý materiál na osky a piny ako hliník, nerez, titán. Vieme vytvoriť rôzne povrchové úpravy ako elox, pieskovanie, lesk. Kkontrolujeme každý jeden pedál na únosnosť , deformácie, premeriavame rozmery a hádzavosť. Zabezpečujeme plnú servisnú podporu a všetky diely dodávame aj ako náhradné. Ochranné návleky šijeme sami. Výroba jedného páru pedálov trvá takýmto individuálnym prístupom min. dva dni.

Chceme priniesť niečo, čo tu zatiaľ nieje. Custom dizajn. V zálohe už máme pripravené ďalšie prototypy, ktorých uvedenie na trh brzdi len zabezpečenie vhodných odliatkov a optimalizácia nákladov, aby sme zabezpečili prístupnosť každému bikerovi. Ak by sme frézovali každý pedál z plného materiálu, cena by bola závratná. Ale ak by prišiel niekto s náročnými požiadavkami, vieme vyrobiť čokoľvek z kocky hliníka. Pri preukázaní dostatočných vedomosti a skúseností sa nebránime tiež spolupráci na vývoji pedálov, či už s bikermi alebo tímami.

Ešte by som možno spomenul, že my, Rigid, nie sme obchodníci, manažéri a podobne. Ani jeden člen Rigid tímu nemá výrobu a predaj pedálov ako hlavnú pracovnú náplň. Nerobíme si z pedálov biznis. Všetci to robíme, lebo nás to baví, sme bajkeri a chceme niečo ponúknuť komunite.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Baba-Ji 18.2.2019 v 13:30

    No ja nevím jak to kluci myslí s tou vlastní výrobou...
    ...ale já tam vidím HT pedály s těmi jejich shit mikro-ložisky. "Přidaná hodnota" nebo jediná viditelná stopa "domácí výroby" je výbrus s přidaným logem ...které na funkci nemá vliv

  • anonymní uživatel Chobotson (Pokorny.a (a) email.cz) 18.2.2019 v 13:47

    Presne slovensky HTcka.. I kdyz udelat a vymyslet origo pedaly uz chce asi hodne fantazie..

  • anonymní uživatel Roman 18.2.2019 v 13:48

    Baba-ji: Tak se koukni znovu HT nic takového v nabídce nemá! A dle toho co vidím na foto si to frézují samy. Možná lépe si to napřed prohlédnout:)

  • anonymní uživatel Maaca (hellerovo (a) seznam.cz) 18.2.2019 v 14:27

    hehe, alík za 30 dolarů, ogravírovanej Slovákama a cena najednou 80 dolarů? jako proč né, pro neznalý trhu... nicméně jsou to 10 let starý pedály od HT jen s jinak vyvrtanejma dirkama... za další se rychle vyvaklaj a na DMR Vault to pořád nemá... maj málo pinů, budou trhat boty a moc konkávní taky nejsou.... nevim o co se tahle jakobyfirma snaží....

  • anonymní uživatel Roman 18.2.2019 v 14:40

    No HT je opravdu nemá, ty jsou jiného tvaru. Ale sun-mao je má opravdu za 30dolců. Tak to je podvod a klamná reklama

  • anonymní uživatel bok 18.2.2019 v 15:21

    proč je to ve středu tak vysoký? aby stál člověk jen na ose? Když už to frézovali do rovna, mohlo to bejt dotažený do konce a ne takhle, kde budu vnitřní stranou boty stát na soklu, kde je konkáva? Už na obrázku se bota dotýká jen prostředku, pinů sotva

  • anonymní uživatel Pačes 18.2.2019 v 18:43

    Za mně dobrý, raději utratím peníze u Slováků.Než je cpát číňanům apod.

  • anonymní uživatel Viba (vitbarta (a) seznam.cz) 18.2.2019 v 19:21

    Pačes to je fakt velká myšlenka vzhledem k tomu že je nejspíš kupují od čínana :DDDDD
    www.aliexpress.com/...

  • anonymní uživatel Al 18.2.2019 v 20:26

    Slovák vychcanej jak díra do sněhu....koupi u cinana bednu šlapek, na frézce stáhne střed, napráska na to svuj podpis a najednou je z toho garážovka. Nechá si udelat prár fotek jakože z výroby, pritom nevidim jedinou fotku kde by byl videt surovej kus zalozenej ve stroji (jen hotovej pedal kde stahuje střed). Tihle jsou garazovka asi jako ten Beast bike, zrejme všichni spolu jeli na EXPO k čínanovi kde si v katalogu oznacili co jim sem má v kontejneru poslat.
    Za garazovku považuju třeba manobike, tam kdyz vlezu do té maštale tak vidim jak makaj stroje od zacatku. Zalozeny surovy kusy matrose co čekaj na opracování.
    Ale tohle fakt ne.

  • profilová fotka Ondra 18.2.2019 v 20:58

    Jsem zvědav na vyjádření Rigid. Předpokládám, že už tady hodili očko. No vlastně spíš obě. Teď aby jeden vymýšlel sofistikový koment, kterým neurazí, nebo ty 3D modely opravdu narychlo narval do stroje a nahodil vidijou from ekšn. Hej, FRigid, kde se narodily tyhle pedály?

  • profilová fotka tonyy 18.2.2019 v 20:59

    zdá se mi to nebo je ten výbrus nakřivo?.-)))

  • anonymní uživatel Ondra 18.2.2019 v 22:11

    Skvely pro pimp my bike!

  • anonymní uživatel Pedal 18.2.2019 v 22:11

    Dobrej fail .. dlouho jsem se tak nezasmal. Ale pokus dobrej.

  • anonymní uživatel Vemola 19.2.2019 v 6:49

    Dle rozmeru a hmotnosti to neni ten ali... a i kdyby to je china, co dnes neni? za 60€ vlastni popisek, elox, dokonce titan... original design, supr!

  • anonymní uživatel Ondra 19.2.2019 v 6:58

    Tak to by me fakt zajimalo jak to je. Tvar vypada uplne jak cinan. Nic exkurze do vyroby. Jinak to nevidim.

  • profilová fotka Daniel 19.2.2019 v 11:20

    Co příspěvek, to perla

  • anonymní uživatel Pačes 19.2.2019 v 11:31

    To Viba
    Na Aliexpressu nenakupuji tak nevím

  • anonymní uživatel Tomb (thomi (a) azet.sk) 19.2.2019 v 12:07

    Pokial to je naozaj ALI tak je to hrozna hanba takto klamať... ach chlapci..

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 19.2.2019 v 12:26

    Nechápu co tady řešíte, čte to vůbec někdo? "Platformy pozostávajú z odliatkov, ktoré nakupujeme ako polotovar a následne ďalej opracovávame a upravujeme."

  • anonymní uživatel Kuba 19.2.2019 v 12:52

    Nečte to nikdo, primitovnost je znakem uzivatelu tohodle webu... staci vlezt do jakekoliv diskuze pod libovolny clanek

  • anonymní uživatel bok 19.2.2019 v 12:55

    čte, jen tu těžko poznáš, kdy sem byla přidaná ta odpověď výrobce a který komenty tu byly už před ní

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 19.2.2019 v 13:05

    >bok> fakt je, že ze včerejška si tohle fakt nepamatuju ale už to vidím, je to jasný. Teď už jenom pŕeformulovat tohle :D "Velká řada pedálů, které jsou dostupné na trhu, vzniká velmi jednoduše: „výrobce“ nalistuje potřebnou stránku v katalogu asijského producenta, dodá logo, vybere barvy a hotovo. Není divu, že podobných pedálů, které se od sebe liší pouze nápisem najdeš na trhu dost. To však není případ nového výrobce Rigid Bike."

  • anonymní uživatel Dan (Aliali (a) nakup.cz) 19.2.2019 v 13:16

    Nasel sem na ali US $21.38 31% Off | NEW polishing DU/Bearings Bicycle Pedal Anti-slip Ultralight MTB Mountain Bike Pedal Sealed Bearing Pedals Bicycle Accessories
    s.click.aliexpress.com/...

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 19.2.2019 v 13:49

    Ještě bych rád podotknul že klukům fandím a očekávám jejich odpověď s dalším modelem a s nějakou invencí co se týče dizajnu a technického řešení. Ten "Placebo" efekt je docela dobrej nápad a určitě funguje, ale já chci víc :) Škoda, že ten doplněnej text tam nebyl hned.

  • anonymní uživatel Roman 19.2.2019 v 14:10

    Kuba:
    Čte a nejen tady! Přečetl komplet jejich stránky a dokonce je hájil. Ve videu vlastní návrh, výroba osek a pak bumprásk je to china. Střed na frézce ti stáhne kde kdo za malou lahev rumu.

  • anonymní uživatel koZa (vkonapwr (a) seznam.cz) 19.2.2019 v 18:33

    Díky za doplnění. Jste v hledáčku na nové pedály

  • anonymní uživatel s.p.a 19.2.2019 v 18:54

    Ser na Ali tohle je pecka! Já je budu chtít :)

  • profilová fotka David Krejci 19.2.2019 v 19:16

    Ty komentáře zde na dolekop.com jsou vážně jízda. Nebylo by lepší je zrušit.? Pokaždé jen hate. A navíc většinou píšou ti samí lidé. Až se někdy člověk stydí, že patří k takové komunitě. Kdo chce informace dohleda a buď koupí nebo ne. Kluci makaji, něco vytváří. Rád podpořím.

  • profilová fotka Vencik 19.2.2019 v 20:46

    je to zpět!!! Pila Pila Pila !!! sláva! Frézování za láhev rumu a odkazy na produkty který se ani nepodobají :D od lidí co si naposled koupili na bazaru ojetý pláště :D bude ještě hate, že bych si to booknu, nebo už je konec a budete sem chodit každých pět minut jestli sem vás oponent náhodou něco nepřipsal?? :D :D a to už jste děti těch dětí co se tu hádali v roce 2006? nebo je vám už třicet pět a jen jste zamrzli? :D

  • anonymní uživatel Roman 19.2.2019 v 22:23

    Nic z toho tu nemuselo být, kdyby ten dopsany konec byl součástí článku v době vydání.

  • anonymní uživatel Tomb 19.2.2019 v 22:30

    To Vencik .. To že sa nepodobajú si určite myslel zo srandy.

  • anonymní uživatel Andrewn 20.2.2019 v 8:32

    Kazdeho vec, jestli si koupi cinana za 30dolacu nedo cinana s vyfrezovanym logem vycuranym slovakem za dva a pul nasob:) Kazdy at si sve penize utraci jak chce, kazdeho vec...Bohumil to rekl v k*rvahosigutntag dobre: ''nech ho hnupa'' :))
    Kapitalismus je krasna vec:)

  • anonymní uživatel Baba-Ji 20.2.2019 v 10:40

    Pochvala za doplnění info, custom rozmístění pinů atd. je zajímavé. Nabízené custom úpravy mně docela oslovily, leč do těchto pedálů nikdy nepůjdu z jednoho důvodu - tenhle typ konstrukce pedálu s radiálními mikro-ložisky je už dost provařený a v ne moc dobrém. Měl jsem identické HT a i všichni, kteří kdy měli podobné pedály na ně chválu nepěli. Ložiska/osa odchází fakt extrémně rychle, pokud kolo používáte na cokoliv jiného, než je DH nebo nějaká méně šlapací disciplína. Pokud chcete i dupat, koukněte po jiném pedálu.

  • anonymní uživatel Honza 24.2.2019 v 8:47

    Venciku klid, nebo ti praskne zila!

  • anonymní uživatel Jozef Štetiar (stetiar (a) centrum.sk) 7.5.2020 v 8:02

    CHlapci ja tie pedaly jazdim uz treti rok a velmi akativne. SU uplne bez aychkolvek problemov a ten kto ma pozna vie ze ja jazdim a nestaram sa o komponenty ani o bike skoro vobec, max. ho umyjem a to wapkou a namazem retaz.- Poznam ich dielnu aj firmu, vsetko riesia sami, ziadny nezmysel z ciny ani aliexpresu. od navrhu az po vyrobu, malicka firma s par strojmi a vela snahy, su dobri a venuju tomu vela svojho casu.
    Tak ked ich nepoznate nepiste nezmysli deticky

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí