Spotcheck: Březovský trail - malý, ale příjemný areál

Autor: Keli, kategorie: Spotcheck, vydáno: 29.4.2019

Nejnovějším otevřeným centrem v České republice je Březovský trail v Březové nad Svitavou. Popravdě, Březovský trail ještě otevřen není, oficiální otevření je ve středu 1. května. Jedná se o menší, dalo by se říci, rodinné středisko, které vlastně není střediskem. Jedná se o městské sportoviště, které těsně přiléhá k městu Březová nad Svitavou, ležící na spojnici mezi Brnem a Svitavami. Neslavně známou a kamionovou dopravou přetíženou silnicí R43.

K dispozici jsou zatím tři tratě které jsou barevně odlišeny tradičně – modrá, červená a černá. Náročná, obtížná a nebezpečná. Toto označení jsme si nevymysleli, jedná se o oficiální popis. Možná není úplně zcela mimo mísu, pokud tratě srovnáme s ostatními trail centry v České republice, tak to docela sedí.
Kopec u Březové nad Svitavou neoplývá extra velkým převýšením, spíše se jedná o menší kopeček. Na první pohled byste rozhodně neřekli, že na takovém brdku jdou postavit tři pěkné traily. Zcela na vrcholu najdeme dobře schovanou Cimrmanovu rozhlednu ze které sice není nic moc vidět, ale Jára by z ní měl jistě radost.

Z nejnižšího bodu, ze společného cíle všech trailů, se na kopec nedostanete klasickým stoupacím trailem jak to bývá tradičně zvykem, ale buď lesní cestou nebo po turistické značce. Rychle, přímo a téměř bez práce. Deset minut chůze nebo o fous míň na kole. Pecka, nač plýtvat energií na nekonečném a pozvolném stoupáku, když můžu přímo a hned.

Na přípravě trailů se hodně podílela příroda, především vítr. Na již postavené traily několikrát spadly díky fujavici stromy a původní trasy bylo nutno několikrát změnit. Taktéž sucho výstavbě trailů úplně nesvědčí. Se vším se stavitelé v čele s Honzou a Radkem popasovali se ctí a za výsledek se rozhodně stydět nemusí. Na podzim mi Honza říkal: „Ladili jsme kompromis mezi délkou a zábavou. Nemáme ambice na kilometry, to nám prostě lokalita nedovolí. Naše vize je plynulost v kombinaci s rychlejšími úseky, po kterých pak řekneš: Jo, to chci ještě jednou!“ A já musím říct, že se jim to podařilo!

Traily mají společný začátek s řadou menších skoků, laviček, ze kterých se odbočuje doleva na černou dráhu a nebo pokračuje rovně na modrou a červenou. Ty se rozdělí těsně pod rozhlednou. Modrý trail nabídne příjemné flow a v českých luzích a hájích věcí nevídanou, dvojákem. Samozřejmě jde projet, ale možnost skočit se přímo nabízí.
Červený je o poznání více dolekopcom, jezdecky náročnější, snadno nabereš větší rychlost. A poslední, černý bych se nebál označit jako bikeparkovou lajnu, spousta skoků, klopenek, drop, gapy… Kdo si chce zalítat, tak má možnost, od malých poletů až po větší.
Délka jednotlivých trailů se pohybuje okolo kilometru, převýšení kopce je pak 100 metrů. Tohle se dá točit do aleluja.

Parkování naleznete kousek od tratí u místního hřiště a mateřské školky, místa je dost pro spoustu aut. Kromě bajkování je zde volně přístupné lanové centrum, které ocení starší děti, menší děti pak zase zajásají nad prolézačkou a pískovištěm. Občerstvení by mělo bývat otevřeno o víkendech a když ne, tak do města je to kousíček.

Areál v Březové nad Svitavou nenabídne zábavu na celý víkend, ale určitě jeden den si zde velmi užiješ. Jako zastávka po cestě na Rychleby nebo kamkoliv jinam je to super místo. Otevírá se 1. května.

Info: Facebook Březovský trail

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Mates2502 (mates2502 (a) gmail.com) 29.4.2019 v 6:30

    Už se těším na Keliho test Megatower u.... Doufám , že bude?

  • anonymní uživatel Jerry 29.4.2019 v 8:18

    Tyvole pražák krmí zdvihy na metrovym dřevěňáku, div mu voči nelezou z důlků...:-D nemusel se jít přebalit po takovym "letu"?

  • anonymní uživatel Marek 29.4.2019 v 13:02

    Jerry: kolik ti je? Dle příspěvku to nevidím na moc

  • anonymní uživatel Sunshine 29 29.4.2019 v 13:05

    Jerry: Ty vole a blbec se vždycky ukáže, ať je odkudkoliv...

  • profilová fotka Keli 29.4.2019 v 13:17

    Mates2502: test bude.
    Jerry: bohužel na žádné fotce není žádný "pražák", takže nevíme, co máš na mysli :(

  • anonymní uživatel Balanc 30.4.2019 v 13:04

    Jerry: to chce vice tabaku ;)

  • anonymní uživatel Scart (Scart (a) scart.cz) 1.5.2019 v 15:25

    Metr? Tak 50cm :D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí