reklama

Blinduro potřetí na Lipně - nejtěžší, nejhezčí

Autor: Keli, kategorie: Report, vydáno: 13.5.2019

Když před se před třemi lety jel první závod Blinduro na Lipně, byl to krok pro organizační dvojku Michal Prokop a Zdeněk Pól krok do neznáma. Bude se akce líbit, bude úspěšná? Od té doby prošli hodně dlouhou cestu. Z jednoho závodu vznikl seriál více podniků, přišly i další disciplíny a je vidět, že Blinduro šlape.

Třetí ročník nesl přídomek 500+, tedy, že je určen pro více jak 500 závodníků. To je samo o sobě hrozivé číslo, tolik lidí na jednom místě, na jedné trati. Sobota 11. května a 503 reálných lidí na startu, takže hranice pěti set lidí bezproblémově pokořena (přihlášených bylo o dost více, ale znáte to, babička má narozeniny, počasí nebude pěkné atp.).

Nebudu snad prozrazovat žádné tajemství, ale na příští rok se Blinduro stane třídenním festivalem cyklistiky, nebude to jen samotný závod, ale bude k tomu i celý další cirkus. Letošní ročník byl testovací, začínalo se v pátek několika workshopy, naše DK jezdecká škola Kill the Trail měla kurz, byla plánována vyjížďka a i sobota nebyla jen o enduru. Mimo závodění v erzetách jste si mohli zazávodit v AirDH na lipenské červené trati, tři měřené jízdy a ta nejrychlejší se počítala. Na startu kromě závodníků hlavního závodu stáli i jezdci, kteří jeli jen AirDH. Poté se v depu závodilo v bunnyhop contestu. A byl i program na večer, přednáška o pláštích a vložkách do plášťů. Nabitý program pro všechny. Blinduro je zábava od rána až do večera.

Blinduro je tradičně dvoudenní a ani letos tomu nebylo jinak. Dva dny, celkem sedm rychlostních zkoušek a čtyři nové tratě. Loňský i předloňský ročník mnoho jezdců zklamal nízkou obtížností, bývala to lehká, hodně šlapavá vyjížďka s pár měřenými úseky. Tento rok to bylo zcela jinak. Mnohem, mnohem těžší. Technická náročnost stoupla významně.
Předchozí ročníky by jsi snadno objel na XC kole, letos ani náhodou. Spousta nových úseků na stávajících tratích a zcela čerstvá půda na nových erzetách. Kdo má rád hrabanku byl nadšen. K tomu přidej velké množství kamení, jízdu na oči bez předchozího tréninku a ve výsledku to byla dost technicky náročná dráha. Milan Myšík v diskuzi v depu: „Nevím, co bude na Blinduro Hardcore, protože toto je už dost těžké na oči.“ Nezbývá než si počkat na poslední prázdninový víkend na Plešivec, tam se to dozvíme.
Na Lipně jsme se dvakrát podívali na vrchol Luč, dvakrát na druhou stranu Lipna a zbylé RZ byly rozesety tak nějak mezi. Pro mne zatím jednoznačně nejhezčí Blinduro, toto je to pravé enduro, syrové dráhy, technická náročnost a špičkově zajištěný závod.

Náročnost tratí ještě zvýšilo počasí, předpověď byla hrozivá jak na sobotu, tak na neděli. Sobota meteorologům úplně nevyšla, děšť sice byl, ale drtivá většina startovního pole zvládla objet závod aniž by na ni padala voda z nebe. Jelo se sice na mokru, před startem totiž docela zapršelo, ale to asi nikomu nevadilo. Hlavní nálož vody přišla po skončení sobotního závodu, silný déšť bez ustání pokračoval až do neděle, kdy se sice zmírnil, ale stejně tak šla i teplota dolů. Závodilo se snad v pěti stupních. Naštěstí na závodníky čekaly jen tři erzety, v sobotu to bylo o jednu více.

Přestože je Blinduro závod, tak pro velkou část startovního pole nejde jen o výsledek, jde o zábavu s přáteli. Ta druhá část, která bojuje s časem, tentokrát bojovala hlavně s Kubou Říhou. Ten sobotu zakončil na prvním místě, po dojezdu sobotní etapy vyrazil na AirDH, kde také nenašel přemožitele a v nedělní části hlavního závodu ještě zrychlil, připsal si dvě vítězství v erzetách a s téměř třicetisekundovým náskokem zvítězil před Davidem Čunkem a Maxem Adami. Mezi holkama zajela nejrychleji Andrea Drengubáková. Výsledky najdeš zde

Letošní Blinduro na Lipně zase posunulo laťku výš. Je zajímavé vidět, jak i s malým týmem lze uspořádat závody na světové úrovni, kde nechybí zábava jak pro závodníky, tak doprovod. Prostě, pro úspěch akce nemusíš mít pět P, stačí, když máš jen dvě P, Prokop – Pól.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Honza 13.5.2019 v 7:14

    Pod tohle se s klidným svědomím podepíšu! Bylo to skvělé!

  • anonymní uživatel HoF 13.5.2019 v 8:15

    Souhlas a díky organizátorům. Lipno bylo top i s tím počasím, jsem nadšený.

  • profilová fotka SandWolf 13.5.2019 v 9:36

    Jezdí to někdo na HTéčku?

  • anonymní uživatel Michal 13.5.2019 v 11:07

    SandWolf: ja ano :)

  • anonymní uživatel Honza 13.5.2019 v 13:28

    Ano bylo to skvělé, jen si dovolím poznámku ohledně dětských kategorií.. Opravdu si myslíte, že sobotní program byl pro děcka 6-10 let? IMHO to nebylo vůbec lehký ani pro dospělý a vůbec si nedovedu představit tohle absolovat se svým 7mi letým synem.
    V tom byly ty předchozí ročníky přece jen milosrdnější. Letoškem jsem si jistý, že by spoustu dětí takové trasy spíš odradily než podpořily zájem o tuto disciplínu.
    Podle výsledků "naštěstí" (asi) nikdo z těchto kategorií nejel, jen si ríkám proč jsou potom pro ně vypsaný kategorie.

  • profilová fotka rudyshy 13.5.2019 v 13:48

    @keli kde se daj dohledat fotky pls?

  • profilová fotka Keli 13.5.2019 v 13:56

    rudyshy: sleduj FB stránky Blinduro, tam budou.


    Honza: Sobotní program byl pro děti dost náročný, můj 9letý syn to společně s 8letým kamarádem jel a po druhé RZ odstoupili. Problém pro ně nebyla cesta dolů, ale nahoru. Na Luč jim pomáhali turisti i okolní Blinduristi :)

  • anonymní uživatel Honza 13.5.2019 v 14:48

    @Keli - no právě... a to si myslím, že zrovna ten tvůj D-kid bude ještě odolnější a vycvičenější :-) Luč sama o sobě je nahoru "za trest" a pak hned další obdobný výšlap bylo pro tyhle caparty fakt asi moc. Náročnost RZ3 asi taky. Ale jak pravím (a nejen já) závod a RZ moc pěkný.

  • anonymní uživatel Zdeněk Pól (polzdenek (a) gmail.com) 13.5.2019 v 18:57

    Honzo, věděli jsme, že to letos bude pro děti těžké, možná až na hraně. Bohužel, nebylo možné skloubit záměr připravit trať jaká by se líbila dospělým a současně byla v pohodě pro děti. Všechny uvažované varianty měly své mouchy, například potenciální bloudění na transferech. Za rok bude vše jinak. Děti budou mít vlastní závod už v pátek.

  • anonymní uživatel 66trailgay6 14.5.2019 v 9:53

    Pres 500 radne vyladenejch enduristu na jednom kopci....lahodna predstava o tom jak nestravit vikend.

  • profilová fotka rudyshy 14.5.2019 v 10:06

    cely cas jsem uvazoval jak to ty decka davaj, skoda no nicmene palec nahoru za to ze vytahli Luc! @Trailgay, tva predstava 500 nalestenych Enduristu tam nikde/y nebyla. Lidi jsou roztahani a myslim ze jsem snad ani nevidel vic jak 30 lidi po kope za cely zavod.

  • anonymní uživatel Honza 14.5.2019 v 14:28

    @trailgay evidentne jsi tam byl...
    @rudyshy pod to se klidne podepisu
    @zdenek chapu, rozumim. A na pristi rok se tesim. :)

  • anonymní uživatel tiborski (tiborski (a) seznam.cz) 14.5.2019 v 19:31

    Dobrá akce!

  • anonymní uživatel Káč (kate.polivkova (a) gmail.com) 15.5.2019 v 12:59

    Hezký článek!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí