MojeKolo

Michal Prokop dojel 8. na WES v Monaku - prozradí jaké to bylo

Autor: Keli, kategorie: Rozhovor, vydáno: 10.3.2020

Michal Prokop po přestupu do nového týmu, do Rock Machine, se bude věnovat mimo závodění v enduru, ale také i ebikovým závodům. Jeho prvním závodem v novém dresu byla Světová elektro série WES v Monaku. Jaké to bylo se dozvíme přímo z Michalových úst?

d:key: Michale, jaký byl tvůj první závod v konkurenci největších elektro střelců na světě?
Michal Prokop: Popravdě to bylo hodně náročné. Letos jsem do závodní sezóny skočil hodně po hlavě, většinou začínám závodit až někdy na konci dubna. Potvrdilo se mi to, co si myslím už delší dobu, že závodní forma ebike endura je více náročná než klasika. WES se konal už o měsíc dřív než loňský rok a jak to vypadá s panikou okolo coronaviru, těch závodů nemusí být tolik. Pojetí WES series je hodně výkonnostní, takže vše je celkem vyšponované, jak co jednotlivých erzet, tak i transferů.

d:key: On to vlastně nebyl tvůj úplně první elektrozávod, loni si jel v rámci festivalu ve Willingenu závod a skončil jsi na bedně. Teď až 8. Postoupila konkurence o hodně dál?
Michal Prokop: Bosch series ve Willingenu byla trochu odlišná. Přijde mi, že nekladou tak velký důraz na výkonost, ale spíš zábavu. Ve Willingenu se jel závod na oči a výjezdové erzety měly trialové sekce, kde jsi měl časovou penalizaci za odšlapy na zem. Super nápad. Tahle forma závodu se mi hodně líbila, protože nezáleží jen na výkonosti, ale musíš mít nějaký skills. Teď v Monaku to jeli v podstatě jen jezdci EWS, většina zajíždí bednu nebo se motá kolem top 10 v EWS. Tihle kluci na kolem umí fakt dobře.

d:key: Spousta lidí se na závody elektrobikes despektem, ale jen letmý pohled do startovky ukazuje, že konkurence byla opravdu veliká. V čem jsi cítil svoje největší slabiny, kde jsi ztrácel?
Michal Prokop: Spousta lidí si myslí, že ebiky závody jsou pohoda. Opak je pravdou, i to že úroveň jezdců byla hodně vysoká. Nejsem vrchař, nikdy jsem nebyl a právě výjezdové erzety jsou mojí největší slabinou i po technické stránce. Celé tohle ebike odvětví se formuje a právě proto jsme se s Rock Machine domluvili, že u toho chceme být. Posbírat zkušenosti, poznatky a otestovat kola. Kde jinde, než v závodním nasazením na tréninkových trailech Nico Vouilloze. A stejně se k tomu staví i ostatní firmy. V Monaku byly velké firmy jako Specialized, BH, Miranda nebo Merida. Všichni poslali svoje týmy a nejlepší jezdce, aby testovali a závodili.

d:key: Zkus popsat trať závodu, v čem se odlišovala od klasického Endura.
Michal Prokop: Trať měla 4 erzety, měřila 26km na asi 1300m vyškových. Kromě náročných erzet byly celkem těžké i transfery, protože ebike, že jo. Celkově sis musel hodně hlídat baterku a zbytečně při přejezdech neboostovat. První erzeta byla jen do kopce, 700m sprint na 40 výškových metrech. Hodně technický výjezd, který tě zakyselil. Dvojka byla kombinace technického trailu s šlapacíma úsekama. Trojka byla nejdelší kolem 8 minut, ale za to měla nejlepší flow. Obsahovala pár šlapavých úseků včetně asi 2 minutové lehce stoupající pasáže do kopce. Závěrečná erzeta byl trail DH Vouilloz, ale samozřejmě se do něj najíždělo minutovým šlapáním s jedním technickým výjezdem. Kdo ví jak vypada zbytek trailu je mu jasný, že krotit 22kg ebike není úplně zadáčo.

d:key: Připravoval jsi se na závod nějak speciálně, jde to vlastně?
Michal Prokop: Na kole jsme udělali pár úprav, které jak se ukázalo fungovaly dobře. V tréninku před závodem jsem se zaměřoval na techniku výjezdu a celkově jsem na ebike jezdil celkem často. Hodně mi WES series připomínal XC závod, furt nahoru dolu v tempu. Na to se budu muset více zaměřit.

d:key: Kdy tě uvidíme na dalším závodě a to je jedno jestli na ebiku nebo na klasice?
Michal Prokop: No uvidíme jak po Evropě bude řádit coronavirus. Nicméně v nejbližší době mám v plánu pár závodů Bosch serie na Festivalu na Gardě a Willingen. Uvažuju o Trutnov Trails a letos mě vyjdou i závody Endurosérie i snad nějaké EWS. A samozřejmě musím připravit Dropdown a 10 nových trailu na Blinduro Lipno, to je jiná challange! :)

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Tomík 10.3.2020 v 12:31

    takže XC závod na 22kg mutantech , to je ta budoucnost cyklistiky ? fujtajxl

  • anonymní uživatel Jen jdu kolem 10.3.2020 v 12:46

    Tomik: chtěl bych vidět co dělá DH Vouilloz s XC bikem v porovnání s E-endurem

  • anonymní uživatel Pačes 10.3.2020 v 14:33

    Frky promiň,tohle nechci

  • anonymní uživatel tony 10.3.2020 v 15:34

    tvl hateri uz zalezte,,napred si to vyzkousejte,ale ne hodku nekde na testovacce ale poradne si na tom zamakat,,,,nikdo nerika ze to je stejny jako na bajku,,je to jiny.a fakt tezky,,bliz nez k ke klasice to ma k motorce,,,,takova soft verze motokrosu,a ta se k tomu musi pristupovat

  • anonymní uživatel MP 10.3.2020 v 22:21

    ..asi tak to Vouilloz DH www.youtube.com/...

  • anonymní uživatel Tomáš 11.3.2020 v 6:51

    Soft verze motokrosu? Ebike má blíž k motorce než je kolu? Z tebe taky padaj slušný sračky. Ty radši zalez taky.

  • anonymní uživatel Tony 11.3.2020 v 19:35

    Tomáš...kolik na tom mas najeto voe....v jakém terénu.pak se můžeme bavit.....

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí