MojeKolo

Bikecheck na nosiči: Ghost FR AMR Michala Prokopa - má tam duši

Autor: Keli, kategorie: Bikecheck, vydáno: 8.8.2019

Michal Prokop je náš nejúspěšnější enduro závodník a jako všichni závodníci i on neustále své kolo ladí, vylepšuje, inovuje a zkouší.
Michala jsem potkal na prezentaci kol Ghost pro rok 2020 a krátce před jeho odjezdem jsme probrali i zajímavosti na jeho kole.

V poslední době ho nejčastěji na enduro závodech vídáme na kole Ghost FR AMR 8.7 AL, který je postaven na 27,5 palcových kolech a disponuje poměrně velkorysým zdvihem.
Michal však nyní zkouší takzvaný mullet bike – tedy 29" velké kolo vepředu a menší 27,5" vzadu. Tento trend je viditelný i u ostatních závodníků, především těch značek, které nedisponují odpovídajícím 29palcovým kolem.

Sedmadvacítkovou vidlici Cane Creek Helm se zdvihem 175mm Michal nahradil 29" vidlicí se zdvihem jen 150 mm. Menší celkovou délku (výšku) vidlice nahrazuje větší průměr předního kola, díky němu se hlavový úhel ještě víc a položil. Při pohledu z určitého úhlu přední kolo vypadá velmi větší než zadní kolo, z jiného úhlu pak kolo vypadá relativně normálně. Vzhled je jedna věc, pro závodníka je důležitá především funkce a ta je vzhledu nadřazená.

Jinak na kole zůstává vše při starém, Michal veze pohon Shimano, pláště WTB. A když u jsme už u plášťů, tak při pohledu na zadní kolo jsem spatřil ventilek duše Tubolito. Cože Michal vozí duše? Ano, v zadním kole má duši.
Ale není tam sama, doplňuje ji vložka do pláště Tannus Armour. Tato speciální vložka je uzpůsobena pro použití s dušemi, ale přidává ochranu proti procvaknutí a také proříznutí či probodnutí. A to při zachování možnosti nízkého tlaku v pneumatice.
V podstatě, k proříznutí „pláště“ je potřeba překonat celkem tři vrstvy: plášť, vložku a následně i duši. Zmíněné Tubolito je varianta velmi lehké duše ze speciálního materiálu, které má výrazně větší odolnost proti propíchnutí při nižší váze než klasická butylová duše (další info zde).

Jedním z prvních českých závodníků, který tuto ochranu zkoušel byl Max Adami, který při testování vezl v duši tlak 0.5 baru a defekt nechytl…

Michal Prokop tento systém vozil primárně jako ochranu karbonových ráfku – to se ale nezadařilo, v sobotním tréninku na posledním závodě v Klínech jsem mu i přes tuto ochranu ráfek zničit podařilo, ale defekt neměl. Na nedělní závod nasadil hliníkový ráfek a stejné kombo vložky a pláště a o půl sekundy byl na druhém místě.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Bukaj 8.8.2019 v 23:18

    Bikecheck super a kombinace duse a vlozky je zajimava. Ale jestli je Michal nasim nejuspesnejsim Enduro zavodnikem bych si netroufl tvrdit. Bylo by super ho videt vyrazit na EWS a pomerit sily s temi opravdu nejlepsimi. #justsayin

  • anonymní uživatel Jiřík (holu (a) seznam.cz) 9.8.2019 v 7:29

    to Bukaj: je fakt ze Michal asi dva roky EWS nejel,ale kdyz jezdil tak se pohybovbal pravidelne mezi 20-30 mistem. Ted kluci privazi mista kolem 50 fleku

  • profilová fotka Keli 9.8.2019 v 9:00

    Proč by musel na EWS. Dlouhodobě má z našich jezdců nejstabilnější výsledky a v přímém porovnání většinu našich jezdců vždy nechá za sebou.

  • anonymní uživatel F 11.8.2019 v 15:38

    Ja bejt Michalem tak moc nejezdim s nosicem bez SPZ do zahranici. V CR to mozna ukeca, v Rakouski ci Nemecku je to o mastnou pokutu v radech stovaku :)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí