reklama

Zážitek: Michal Prokop - na kole v Maďarsku?!

Autor: Michal Prokop, vydáno: 24.7.2019

Enduro ježdění v Maďarsku? Počkat, jsou v Maďarsku vůbec hory? Nebo alespoň kopce? Když jsem plánoval tenhle výlet, tak jsem moc o ježdění v Maďarsku netušil. O to víc mě překvapila lokalita, kde jsme jezdili. Maďarsko je země, která není výjimečná kvůli velkým horám. Ale na několika místech země jsou bikeparky a DH tratě. Lillafured je jedním z míst o kterém jsem tušil, že mají bikepark. Menší kopec asi jako náš Monínec se super pomalou lanovkou nabízí několik tratí. Jsou tu jak DH lajny tak i traily pro enduro. Ale bikepark nebyl náš cíl, chtěl jsem prozkoumat celý národní park Bükk, kde jsou jedny z největších vrcholů Maďarska

Lillafured byl první destinací, kde začalo naše objevování národního parku. Bükk je největší národní park Maďarska a nachází se v severních části země. Založen v roce 1976, je největším národním parkem v Maďarsku a 97% jejo rozlohy je zalesněno, což nabízí obrovské množství rostlin a živočichů. V některých částech národního parku se cítíte jako v deštném pralese. Není divu, že 37,74 km? z plochy parku 431,3 km? je pod zvýšenou ochranou. Panenská příroda na vás opravdu dýchá. Pro ty kdo nehrotí Stravu a nekouká jen na Garmina je v parku nespočet super výhledů.

Nejvyšší horou národního parku je Szilvási-kő s 961 m, ale Istállós-kő nabízí více epických výhledů. Několikahodinová túra na vrchol kopce opravdu stojí za to! Výhledy jsou neuvěřitelné a dolů si můžete vychutnat několik různých sjezdů. Bükk je ideální pro cyklisty s mnoha trasami procházejícími celým Národním parkem. Existuje tu opravdu mnoho příležitostí, jak strávit den na kole. Stačí si rozdělat mapu, ukázat na nějaký vrchol a vyrazit. Víc než slova vám řeknou fotky a možná místo špaget příště vyrazíte na maďarský guláš!

 

Fotky: Rob Trnka

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Koli 25.7.2019 v 10:18

    Nádhera! Díky za tip

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí