reklama

Bikecheck: ZR si vyskládal custom Cannondale Habit SE

Autor: Keli, kategorie: Bikecheck, vydáno: 6.4.2020

Znojemská raketa si postavila vytuněného Habita. V čem je jiný než sériovka? Skoro ve všem osazení.

Ríša Sýkora, ačkoliv poslední dobou již tolik závodů jako v minulosti neobjíždí, je stále známá postava českého sjezdu i endura. A nejen kvůli závodění, u českého distributora firmy Aspire má pod palcem značky Sram, Maxxis a kdo ví, co ještě. Na letošní sezónu si postavil nové kolo, které je poměrně unikátní. Vzal Cannondale Habit Carbon SE a zásadně překopal komponentovou skladbu.

ZR volil Habita jako náhradu za dvě kola z dílny amerického Cannondalu, XC kolo Scalpel SE a enduro Jekyll. Prý z důvodu přebytku kol v domácnosti. Neoficiální verze říká, že s příchodem malé slečny Sýkorové už prý na tolik kol čas mít nebude… S Habitem šel zdvihově oproti Scalpelu nahoru a dolů oproti Jekyllovi, cílem bylo najít vhodný kompromis, tak aby nové kolo bylo schopno nahradit obě předchozí. Habit SE disponuje zdvihem 140 resp. 130mm – tedy s pevnou rukou i dost na enduro.

Není s podivem, že na kole vládne osazení SRAM a jejich přidružených značek, vzhledem k Ríšově práce by kolo postavené na Shimanu očekával asi málokdo. Hlavní změna je v odpružení, vidlici Lyrik Select+ nahrazuje top model Pike Ultimate RC2 a na pozici tlumiče se nominoval Super Deluxe Ultimate RT s dálkovým zamykáním z řídítek. Proč jsi neosadil lepšího Lyrika? „Důvod byl jednoduchý. Hrozně se mi líbí ta stříbrná! A taky aby mi to ladilo se sedlem.“ Vždyť je to sedlo červené! „Ale má stříbrné písmena! A je to navíc unikát, Fabric Scoop Shallow ze speciální Christmas edice je na světě pár a v ČR ho mám asi jako jediný!“

Pohon byl taktéž vylepšen, kombinaci Eagle GX a NX nahrazuje X01 a GX, rozdíl ve vlastnostech X01 a GX na pozici přehazovačky potvrdí, každý kdo měl možnost srovnání. Továrně osazené brzdy SRAM Code R brzdí dostatečně, ale když můžeš jít do lepších, tak proč ne. G2 v provedení RSC se výkonově vyrovnají nejlepším Code a přitom mají nižší hmotnost. Mimochodem, víte co znamená zkratka RSC? R – Reach adjustment – nastavení vzdálenosti páky, S – Swinglink – přepákování v mezi pákou pístem, C – Contact point adjustment – nastavení bodu dotyku.

Zapletená kola od Stansu nahradily mavicové XA Elite, které vydrží a přitom neváží extra mnoho. „A XAčka hlavně hodně jedou. Uvažuji, že na ostřejší enduro, na závodění nahodím karbonové Zipp 3Moto s naklápěcím ráfkem, které jsem vozil loni na Jekyllu a byl s nimi maximálně spokojený. Musím na ně ale nejdříve našetřit.“ Výplety jsou obuty do Maxxis Assegai vepředu a Ardent vzadu, přesně dle Ríšova hesla „vepředu byznys, vzadu párty“ – přední kolo vede, zadní jede.

Že je ZR starý sjezdař napoví i kokpit, nechybí totiž pořádně (800mm) široká karbonová řídítka Truvativ Descendant.

Ríšo, prozraď nám prosím tvůj setup odpružení. „Vidlici jsem prvotně nastavil podle webové appky Trailhead, takže k mé hmotnosti cca 85kg foukám doporučený tlak 90psi , pak dal na reboundu (odskoku) 2 kliky navíc na želvu. Defaultní nastavení z Trailheadu říká –9 kliků, já mám –7 kliků, tedy o dvě kliknutí pomalejší odskok. Rychlou kompresi zavřenou mám téměř na max, to proto abych nechodil na dorazy. Pomalou kompresi mam –14 ze zcela zavřené, tedy dost otevřenou (maximum je –18). Pro zvětšení progresivity do vidlice jsem dal 2 tokeny, stejně tak i do tlumiče.“

Sakum prdum, dost zásadně přeskládaný Habit váží 13,5 kg, to je rozdíl skoro dvě kila oproti standardu!

Pokud tě zajímá jak se na Habitu SE jezdí, čti náš redakční test zde.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Lubos N 6.4.2020 v 10:01

    Zdarec, jaka je velikost kola? M?

  • anonymní uživatel ZR 6.4.2020 v 11:03

    ano M

  • profilová fotka Wrist 6.4.2020 v 11:24

    Pěkně poskládaný bike.. ZR gratuluji k narození malé slečny Sýkorové!

  • anonymní uživatel Sandwolf 6.4.2020 v 11:45

    Nah pořád to vypadá tuctově

  • anonymní uživatel Lubos N 6.4.2020 v 12:43

    ZR: dikec! ja mam tez habita, ale 4 z minuleho roku...
    Hele jeste otazka, jaky je prumer tlumaku? 210x50mm ?
    Mam tam foxe, ale chtel bych tam dat toho rockshoka co mas ty

  • anonymní uživatel Anton 6.4.2020 v 20:58

    Daji se nahodit svepomoci tokeny do toho tlumice?

  • anonymní uživatel Kule @Anton 7.4.2020 v 9:02

    Sam to nedas...potrebujes partu kamosu a vyucenyho zamecnika!

  • anonymní uživatel Jules 7.4.2020 v 9:11

    hlavně někoho s letlampou a kleštěma

  • anonymní uživatel ZR 7.4.2020 v 10:50

    to Lubos N: Ano rozměr to je 210x50mm

  • anonymní uživatel Lubos N 7.4.2020 v 17:14

    ZR: jasná, díkec! At' se ti daři! čaz

  • anonymní uživatel English Language Writing Services (dorcamelda (a) gmail.com) 29.6.2020 v 11:35

    It is important to seek english language essay writing services and english language coursework writing services since students find help when they visit English Language Writing Services.
    researchpapers247.com/...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí