reklama

Bikecheck: Scott Gambler Tuned - ostré DH kolo s hmotností 15,5 kg

Autor: Keli, kategorie: Bikecheck, vydáno: 11.3.2020

Sjezdová kola jsou Formule 1 cyklistiky. U některých kol tato fráze neplatí, u jiných anno. Některé sjezďáky jsou prostě běžná kola, která nezaujmou, jiná jsou naopak výjimečná, která zaujmou již na první pohled. A právě do druhé kategorie patří kolo z dnešního bikechecku. Scott Gambler Tuned.

Brněnský prodejce značky Scott firma Endorphin Republic jeden takový kousek postavila a umožnila mi podrobit jej bikechecku.

Jméno Gambler se v nabídce Scottu a u jejich sjezdových kol objevuje již velmi dlouho. Nicméně nový Gambler s předchozím má společného opravdu jen to jméno.

Změny jsou výrazně viditelné okamžitě, dlouhou dobu používané nůžkové přepákování zadní stavby je pryč. Zde najdeme klasický Horst link s čepem dělícím řetězovou vzpěru. po skončení patentu se jedná o jeden z nejčastěji používaný systém odpružení napříč značkami. Je to prostě sázka na jistotu a klobouk dolů před jeho vynálezcem. V tomto ohledu není Gambler nijak výjimečný.

Gambler umožňuje zmeny nastavení v mnoha směrech, ať už je to možností použití 27,5" nebo 29" kol, vzduchového či pružinového tlumiče, tak modifikací geometrie – v podobě možnosti změny délky zadní stavby (435mm nebo 450mm), výšky středu a také možnosti úpravy hlavového úhlu. Hlavní kouzlo je ve spodním uchycení tlumiče, které nabízí celkem čtyři různé varianty uchycení, které ovlivňuje jak výšku středu, tak i samotnou křivku chodu odpružení zadní stavby. Hlavový úhel je možno změnit v rozsahu +/- 1 stupně pomocí přiloženého „anglesetového“ hlavového složení.

Rozdíly jsou patrné až v ruce. Především váha 15,5 kg na sjezdové mašině s sjezdovými plášti je váha naprosto neskutečná. Samozřejmě se bavíme o sjezdovém kole s 29palcovými koly. Srovnej si to s váhou tvého 29" endura. Gambler je prostě až neskutečně lehký.

Jak u Scottu dosáhli takto nízké váhy? Je to jak díky optimalizaci vrstvení karbonu u rámu, tak použitím extrémně lehkých komponentů a také unikátních prvků. Tím hlavním je kombo řídítek a představce s označením Hixon DH. To se pyšní neuvěřitelnou váhou 304 gramů. Ano váha je jedna věc. Druhou věcí je ergonomie, jelikož řídítka a představec tvoří jeden pevný kus, jeden celek, tak si nelze nastavit úhel řídítek. Buď budeš věřit inženýrům z Scottu, že to vymysleli správně a bude ti úhel a jejich nastavení vyhovovat a nebo budeš muset sáhnout po něčem jiném.

Mimochodem na těchto řídítkách spolupracoval na vývoji i Ruben Torenbeek, který po odchodu ze Scottu založil vlastní značku kol Raaw, mrkni na model RAAW Madonna V2.

Pokud je u Scottu kolo označeno přídomkem Tuned můžeš očekávat to absolutně nejlepší, co se na kolo dá osadit. A platí to samozřejmě i u tohoto Gamblera. V podstatě neexistuje lepší komponent od majoritních výrobců, kterým by si kolo mohl vylepšit. Platí to jak pro odpružení v režii Foxu, tak pro pohon i brzdy od Sramu.

Scott Gambler Tuned je šperk. Kolo naprosto unikátní, které si však švýcarský výrobce nechá zaplatit. Pokud by tě tento stroj zaujal portmonky budeš muset vytáhnout 216 tisícovek.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel tiborski (tiborski (a) seznam.cz) 11.3.2020 v 23:39

    No tohle bude pecka....

  • anonymní uživatel Lukáš (zeber (a) centrum.cz) 12.3.2020 v 6:20

    Bike vypadá suprově, jen nevím, jak by mi kluci na Karešu chytli lano za řidítka? ? :-D

  • anonymní uživatel Honza 12.3.2020 v 10:37

    Kolo pěkné, ale postavit na podobné váze se dalo třeba i Demo nebo Norco, byť na 27,5" kolech. A to na nich nebyl třeba karbonový kokpit.

  • anonymní uživatel Kule 12.3.2020 v 11:01

    das 216 za bajka a na Karesu si to vytlacis no... sportem ku zdravi!

  • profilová fotka Keli 12.3.2020 v 13:27

    Honza, jenže 29" je z principu o hodně těžší.

  • anonymní uživatel Koli 12.3.2020 v 13:53

    Honza: Tenhle karbonovej kokpit Scottu funguje dobře, nevidím v tom žádný mínus.., a jak píše Keli, díky konstrukci je 29" o dost těžší.

  • anonymní uživatel Dykvon 12.3.2020 v 16:10

    to jsou navářky na špalkový brzdy to červený na vidli? :D

  • profilová fotka Keli 12.3.2020 v 17:17

    Dykvon: to jsou krytky na odvzdušňovacích portech spodních nohou vidlice (standardně se to při koupi odstraňuje).

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí