Kona přidává X - nový Process X nabídne více zdvihu

Autor: Keli, vydáno: 26.8.2020

Písmeno X většinou výrobci přidávají k existujícím modelům, které upraví do více extrémní podoby. X značí něco extra, něco ostřejšího. A Kona Process X takový rozhodně je!

Vrací se freeridová kola zpět na výsluní? Těžko říct, ale v nabídce mnoha výrobců nalezneme kola s jednokorunkovou, vysokozdvihovou vidlicí, položeným hlavovým úhlem a hodně zdvihem na zadním kole. Kona Process X a Process X DL jsou přesně taková. Otázkou je, zda-li se jedná ještě o enduro kolo nebo kolo freeride, samozřejmě záleží na úhlu pohledu. Rozdíly mezi jednotlivými kategoriemi nemusí být zcela zřetelné.

Kona Process X

Kolo pro nejostřejší sjezdy, nejdivočejší traily a největší skoky, takový je nový Kona Process X. Disponuje devětadvaceti­palcovými koly, zdvihem 170/161mm a 63.5stupňovým hlavovým úhlem. V tomto ohledu musíme jedině souhlasit. Ale Kona, stejně jako jiné značky, napřimuje i sedlovou trubku pro vzpřímenější posed a efektivnější šlapání, 78 stupnů je hodnota, která přesně toto zajistí a díky ní bude kolo obstojně stoupat do kopců.

Geometrie je moderní, ve smyslu aktuálních trendů.

Proces X má zcela nový karbonový rám a disponuje mnoha vychytávkami, ať už se jedná o nastavitelnou délku řetězových vzpěr a flip-chip, jejichž kombinace umožní přestavit kolo do tzv. mullet módu.

Nechybí ani vnitřní vedení kabeláže, možnost montáže košíku na láhev a také spousta ochraných „gumových“ prvků, které ochrání rám a „odhluční“ řetěz.

Jako tradičně, Kona nabídne Process X ve dvou provedeních, vyšší model s přídomkem DL osazený na kombinaci odpružení RockShox a pohon Sram, nižší pojmenovaný jen Process X sází na Fox odpružení a pohon Shimano.

Kona Process 153

Pokud je pro tebe Process X moc, tak kola stále nabízí model s označením 153. Ale i ten doznal změn, bude pouze v provedení s hliníkovým rámem. Rám ale prošel odtučnovací kůrou a zhubl o 150 gramů. V nabídce jej najdeme jak s 29", tak 27,5" koly.

Obě provedení mají 153 milimetrů zadního zdvihu a upravenou geometrii – hlavový úhel klesl na 64,5 stupně a sedlový úhel naopak narostl, jako u mnoha dalších značek. Kromě toho doznala změn i sedlovká trubka, která tak umožňuje použít i v menších velikostech 150mm zdvihový teleskop. Hlavní změnou je především v odpružení, to má nyní podobnou křivku jako nižší model 134 a díky tomu získal o 13% progresivity navíc.

Ceny, specifikace? Známe!

Process X DL 209 999,–
Process X 159 999,–
Process 153 DL 99 999,–
Process 153 (29 i 27,5) 79 999,–

Chceš víc informací? Hledej je na stránkách Kony – vše o platformě Process najdeš zde.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel kingofdirt 26.8.2020 v 11:23

    Kolo za 100K na SRAM NX??? :/

  • profilová fotka esmo 26.8.2020 v 12:04

    kingofdirt: klasická cenová politika Kony :(

  • profilová fotka tom 28.8.2020 v 10:52

    Pros se houpat na kone vyrobniho typu koza, kdyz existuje santa cruz

  • anonymní uživatel tiborski (tiborski (a) seznam.cz) 29.8.2020 v 20:22

    no, na kopci to nevidím.....

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí