Vyzkoušeno: Rock Machine Blizz TRL - první pocity a kilometry

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 25.8.2020

Rock Machine představil pro příští sezónu nové kolo, hardtail s označením Blizz TRL. Na prezentaci u sečské přehrady jsem měl možnost kolo krátce projet a zde jsou moje zkušenosti.

Asi každý, kdo trochu sleduje představení nových kol, tak ví, že trendy jsou jednoznačné. U většiny značek se do nabídky zařazují nízkozdvihové fully s ostrou geometrií a podobně geometricky výrazná pevná kola jen s předním opružením. Rock Machine neokouní opodál a přidává i svoji verzi hardtailu. Ta je trochu jiná než to, co najdeme u jiných značek. Rock Machine Blizz TRL v jedné větě – 29" kola, hravá, relativně agresivnější geometrie, delší zadní stavba, nízký rám a kokpit.

A proč taková kola vlastně vznikají? Jedním z vysvětlení může být rostoucí množství trailových center, kde je i nízkozdvihový full až příliš overkill a bohatě stačí pevné kolo. Dalším vysvětlením může být i nižší cena a tím i větší dostupnost mezi širší skupinou jezdců-

Ostřejší geo, ale ne extrémně

Velká, 29" kola asi již nikoho nemůžou překvapit, představit nové kolo na jiném rozměru by bylo velmi překvapivé. Zde překvapení rozhodně není. Co je však překvapivé je použitý rám, ten je totiž extrémně nízký, jako když říkám nízký, tak myslím mega nízký. Reálná velikost rámu je 15", ale důležitá je délka, ta odpovídá klasickému eLku. Nicméně, velikost L je pro 185cm vysokého jezdce hraniční, jak výškou, tak délkou.
Aby bylo možno použít takto nízký rám je třeba dlouhé teleskopické sedlovky, Rock Machine to ví a proto u L a XL najdeme 170mm, u M velikosti pak 150mm zdvihu. Já jsem měl sedlovku na L velikosti na téměř maximálním vysunutí, takže pro 185cm a vyššího jezdce bych doporučoval jít jednoznačně do XL velikosti.

Rám umožňuje montáž košíku a nechybí ani možnost dát držáky na proviant Accesories One do děr na horní rám trubce.

Osazení funkční

Když označím osazení jako funkční a zároveň ekonomické, tak nebudu daleko od pravdy. Výhody pevňáka jsou jasné, žádné čepy, žádný tlumič, míň problematických míst, které je třeba servisovat. A ve stejném smyslu je i osazení. U top modelu najdeme Shimano Deore, nižší model bude postaven na Microshift pohonu 1×9 a s vidlicí Suntour XCM34.
Na tomto konkrétním kole nalezneme jen 11 rychlostí, ale přitom zůstane zachován velký rozsah. Největší pastorek má 51 zubů, s tím vyjedeš úplný nesmysl. Výhoda 11rychlostního systému je především odolnost, širší řetěz a větší tolerance, výdrž bude zákonitě vyšší než u dvanácky. U použité kazety není třeba mít strach o velké skoky mezi převody, jsou uplně v pohodě. Silničář zvyklý na kazetu, kde jsou skoky o jeden zoubek si bude trochu zoufat, ale bajker je úplně v klidu. Potěší vodítko řetězu, čtyřpístkové brzdy… Blizz TRL je kolo bez nutnosti dodatečných investic.

Vidlice následují i ostatní kola od RM, najdeme zde DVO, vyšší model bude osazen vidlou Diamond D3 s pomalou kompresí a odskokem a 140mm zdvihu, nižší model má pak o 10mm méně – 130mm, další „zdvih“ dodají i velké gumy 29×2,6".

První nasednutí

První nasednutí… nastavil jsem sedlo, vidlici a po pár metrech se vracím… „Tohle je fakt velikost L?“ „Ano,"je!“ Rám je šíleně nízký, jedeš skoro jako na BMX kole. Ze začátku docela nezvyklé, ale po chvíli to přestávám vnímat. A v terénu, tolik místa nad rámem jsem snad nezažil. Hodně prostoru nabídne hodně zdvihu, kolo díky malé výšce má kam uhnout, „jezdec mu nezaclání“ a přidává ti tak virtuální zdvih zadní stavby.
Samozřejmě kolo z kopce drncá jako každý hardtail, ale pokud neustále nehrotíš top speed, tak si jseš schopen spoustu věcí přeskakovat a chytře obejít chybějící zdvih vzadu.

Po pár kilometrech

Jízdní dojmy, během pár kilometrů. Ano, kolo pocitově kratší, pro sebe bych volil velikost XL, ta bude k dispozici. Blizz TRL jde skvěle do vzduchu, je stabilní a hravý, jednoznačně převažuje hravost nad sjezdovostí a to i přesto, že zadní stavba je 440mm dlouhá. Není to DH tank, který má problém zatočit v pomalé rychlosti či zavřené zatáčce. 66 stupňů skloněná vidlice k hravosti přímo vybízí. Nicméně tuning je možný, stačí angleset a položíš si vidlici a máš ostrý hardtail. Anglesetem si trochu zvednete řidítka, to ale nevadí. Jsou totiž docela nízko a „jen“ 760mm široké. Pro někoho budou až možná moc nízko a pro mne by řidítka mohla být širší, to je však hodně individuální.

Cenovka

Rock Machine Blizz TRL jednoznačně překvapil, jednoduché, odolné kolo za zajímavou cenu. Označení 70–29 aka top model pořídiš za 39900 Kč a nižší 40–29 27490 Kč. Těším se na delší testovací session, protože tohle kolo má, za mne, mega potenciál.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Oleg (ne) 25.8.2020 v 12:26

    Devětadváci kola, hravá geo, ale hravost přestává v nižsích rychlostech v uzavřeným a hlavně na trialu, kde ta oldskůl Šestadváca geo.

  • anonymní uživatel Oleg (ne) 25.8.2020 v 12:26

    začne hrát

  • anonymní uživatel Oleg (ne) 25.8.2020 v 12:27

    Jo a zkoušel jsem na Devětadváci stejnou zatáčku jako na Šestadváci vícekrát i pár výskoků pedálapem.

  • anonymní uživatel Oleg (ne) 25.8.2020 v 12:27

    Samozřejmě pokud tu budou stavět dále ty dálniční přivaděče (klopénky) tak je to luxusní bike jak píšeš.

  • anonymní uživatel Oleg (ne) 25.8.2020 v 12:27

    :D

  • anonymní uživatel Oleg (ne) 25.8.2020 v 12:27

    Sorry jako

  • anonymní uživatel Chat-Nazi (n/a) 25.8.2020 v 17:27

    Mily Olegu,
    pokud pises nejaky koment, co ho napsat do jednoho vlakna a nepsat jich 6 jako opice ? Promin, boli me z toho oci.
    Hauk.

  • anonymní uživatel Cornelius 25.8.2020 v 17:44

    Opice píše 6 vláken? Hauk? No ty seš taky myslím luxusní mudrlant

  • anonymní uživatel Tom (Rob.t (a) seznam.cz) 25.8.2020 v 18:09

    Na Životech všech Opic záleží!

  • anonymní uživatel FandaDK 26.8.2020 v 9:54

    Kolo jako celek zajímavý, dokonce i u Rock Machinu asi vyměnili grafika, to už je lepší než ty retro loga a polepy z 90tek...

  • anonymní uživatel tiborski (tiborski (a) seznam.cz) 27.8.2020 v 23:21

    tohle ne.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí