Test: obuv Etnies Marana a Joslin - platformové bajkové boty v civilním podání

Autor: Eda, kategorie: Test, vydáno: 13.8.2020

S botami na platformové pedály se v poslední době doslova roztrhl pytel. Možná na tom má svůj podíl všemi diskuzemi propíraná klesající kvalita a stoupající cena bot Five Ten. Ty totiž byly před koupí firmou Adidas neohrozitelnou jedničkou na trhu bot pro volné pedály a vážných konkurentů bys spočítal na prstech jedné ruky. Nyní je ale doba jiná a konkurentů přibývá. Jedním z nich je také značka Etnies. My jsme od nich dostali rovnou 3 páry bot pro porovnání.

Etnies je americká značka známá především ze skateboardingu a bmx, která ale byla založena ve Francii v roce 1986 pod původním názvem Etnics jako čistě skejtová obuv. Až v roce 2018 přišli ve spolupráci s Brandonem Semenukem se speciální sérií bot určených na kolo pod názvem Crank. Série Crank vychází ze skate obuvi a je doplněna o vychytávky vhodnými pro jízdu na kole. Letos na podzim by měli spatřit světlo světa i boty vymyšlené od začátku přímo na jízdu na kole. Pokud to bude jen trochu možné, pokusíme se Vám zprostředkovat test i těchto bot.

Etnies má jako jeden z mála světových výrobců obuvi vlastní vývoj, co se použitých materiálů týká. Většina výrobců totiž pouze sáhne do nějakého katalogu v továrně, řekne si, jakou kombinaci materiálů chtějí a na konci procesu jim vypadnou hotové boty. U Etnies na to jdou jinak a celý proces výroby a vývoje mají pod vlastní kontrolou. Můžou si tak například dovolit vyvinout vlastní podrážkovou pěnu pro speciální kolekci bot, která na rozdíl od standardní podrážkové gumy nevytváří prakticky žádný odpad. Za každý zakoupený pár bot z kolekce „Buy a shoe, plant a tree“ navíc Etnies následně vysadí v pralese jeden strom. To už je ale spíše taková zajímavost.

Do testu jsme dostali dva páry bot ze série Crank – modely Marana a Marana Mid. Třetím do party je model vyloženě pro skate – model Joslin. Nejdříve se podíváme na společné rysy a potom rozebereme jednotlivé modely.

Přilnavost podrážky je zásadní vlastnost boty na platformové pedály. U Etnies vsadili na podrážky od firmy s panáčkem z pneumatik v logu. Michelin používají u všech svých bot na kolo a z velké části i na skate. Pak je tu otázka výdrže podrážky, u které Michelin slibuje až trojnásobnou výdrž oproti ostatním výrobcům. Po cca třech měsících intenzivního užívání jsem zatím nepozoroval žádné opotřebení na testovaných podrážkách.

Neméně zásadní je ale i správná kombinace pedálů s botou. Po 10 letech ježdění nášlapných pedálů jsem při tomto testování zkusil znovu pedály volné. A nakonec u mě vyhrály volné pedály Deity TMAC. Díky konkávnímu tvaru boty držely nejlépe ze zkoušených pedálů. Například Funn Python konkávní tvar nemají a bylo to znát. Bota držela na pedálu o poznání hůř. Podrážka na pedálech Deity držela, i když jsem jezdil v mokru a bahně. Grip boty byl pořád stejný ať už na mokru, nebo na suchu.

Většinou musím botu nosit déle, abych si je prošlápnul a otlačil si na ně nohu, respektive otlačil boty podle své nohy. To se u Etnies nekoná. Boty mi sedly hnedka napoprvé bez otlačování a puchýřů. Při zavázání jsem ani neměl pocit, že by se mi měly boty vyzout hned po pár metrech jízdy, jak je to u některých konkurenčních bot zcela běžné. Nemají také papírovou stélku v podrážce, takže bota pořád drží tvar a nestává se z ní po delší době rozšmatlaná bačkora. Také tvarování podrážky je zajímavé. Když vyndáte vložku, je bota v celé své délce stejně vysoká. Veškeré tvarování se odehrává až v rámci vložky. Pod patou je pěny více než pod prsty. Boty pěkně tlumí vibrace. V místě špičky a na bocích boty jsou díky laserovému perforování klasické větrací otvory zajišťující proudění vzduchu uvnitř.

Co se šířky boty týká, nepatří testované boty k těm nejširším. Pokud tedy máte širší nohu, doporučuji boty nejdříve vyzkoušet, než si je případně koupíte. I když materiál lehce povolí, pořád to není nic, co by zvětšilo šířku zásadně.

Drobný, ale příjemný detail jsou použité tkaničky. Řekl bych, že jsou to úplně obyčejné, bavlněné ploché tkaničky. Po zavázání ovšem drží tak, že jsem je měl na konci ježdění občas problém rozvázat. Jednoduché, ale velmi funkční řešení.

Etnies Marana Crank a Marana Mid Crank

Složení série Crank je upraveno pro ježdění na kole v terénu. Na svrchní část boty jsou použity odolnější materiály. Malé odřeniny a škrábance jsou neznatelné, velké potom lehce vidíte. V podrážce je tvrdá vložka, u které jsem se bál jsem, že bude málo ohebná. A prvních pár svezení to tak i vypadalo. Jakmile se ale boty trochu prošlápnou, jsou přesně tak tvrdé, jak jsem si představoval. Stále mám cit na podrážce, ale piny mě netlačí do nohy.

Boty obsahují také tepelnou izolaci 3M Thinsulate. Po víkendovém ježdění v Jeseníkách v bahně a dešti mi ani koncem dne nebyla zima na nohy. Jak boty fungují v opravdu velkém vedru bohužel netuším, protože to zatím nebylo. Teploty se stále drží do 30°C a při nich jsem s nadměrným přehříváním problém nevnímal.

Vzhledem k tomu, že boty vychází ze skate odvětví a drží si stále stejnou siluetu, nemají extrémně zvýšenou ochranu prstů na noze. Pogumovaný lem na špičce ji proto zvyšuje jen lehce. Za celou dobu ježdění jsem ale s tímto neměl problém.

Model Mid se liší od modelu bez tohoto přídomku Mid tím, že je v oblastí kotníku zvýšený. Díky tomu je zvýšená i ochrana kotníku a pokud si boty zavážete až na poslední dírku, jsou i pěkně pevné. Do testování jsem se nakonec rozhodl jen pro model Mid, abych všechno zvládl správně vyzkoušet.

Etnies Joslin

Bota primárně určená na skate. Nemají ani tvrdou vložku v podrážce, ani svrchní materiály určené pro využití na kole v terénu. Každý škrábanec nebo oděrka je hned vidět. Minimální ochrana chodidla je ovšem vykoupena velmi dobrým citem na podrážce. U vyšších pinů hned poznáte, kde na pedálech jsou. Protože je podrážka o hodně měkčí, než u modelu Marana Crank, je grip na pedálech vyšší. Bota se hodně ohne kolem pedálu a pořádně drží.

Díky absenci ztužující vložky v podrážce a vyšší ochrany chodidla to dle mého názoru nebudou boty ideální na celodenní trailové a sjezdové ježdění. Pokud ale rádi a hodně skáčete, nebo jezdíte často do skateparku a na dirtové skoky, budou tyto boty přesně pro vás. Toto ovšem není dogma. Někteří jezdci preferují boty tvrdé jak šutr, jiní jezdci preferují boty měkčí. Model Joslin je opravdu civilní bota s lepší podrážkou a toho je třeba se držet.

Po počátečních peripetiích s volnými pedály a jízdou na nich jsem si velmi rychle zvyknul. Chtělo to jen trochu změnit přístup k ježdění. Zvolit jiný postoj na pedálech. Od té doby jsem si ježdění jen užíval. Přilnavost podrážky Michelin není dle mého stejná jako přilnavost podrážky Stealth od 5.10 (což má ale reálně minimium bot na kolo). Je lehce horší. Výdrž podrážky ale dle mého bude výrazně delší.

Cenově Etnies zapadá mezi konkurenci a všechny její modely se pohybují kolem 100 Euro za pár v neslevněné ceně. V různých akcích a výprodejích se samozřejmě dají sehnat levněji.

Boty Etnies jsou díky civilnímu vzhledu velmi nenápadné, a tak s nimi neuděláte ostudu jak přes den na kole, tak večer na baru, když kámošům říkáte, jak jste to tam na kole vyslali. Dle mého jsou Etnies dobrou variantou bot pro ježdění na volných pedálech, s velmi civilním vzhledem a překvapivým výkonem.



Do ČR dováží firma Mc Sup, s.r.o. a koupit lze zde: Dookie.cz, Snowboradel.cz, Subform.cz, Blackcomb.cz

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 13.8.2020 v 11:06

    To jsem zvědavej, jaký si tyhle botky časem získají renomé. Pokud bude "biková" divize Etniesu stejná bída jako street/SK8 modely, tak potěš koště. A je jedno, jestli jsem objednal z CZ nebo US/GB e-shopu, do půl roku je z toho při příležitostném nošení salát. A přitom před 20 lety Vansky, Supry, Etniesky držely fest. Je to škoda :/

    tak se snad pochlapili a navážou na původní trademark.

  • anonymní uživatel Shu Lin 13.8.2020 v 17:03

    nosím druhý léto etnies scout objednaný z GB e-shopu, byly i u moře a jsou pořád úplně OK, čekal jsem že odejdou mnohem dřív. Levná super lehká provětraná bota. Bikový Entniesky chci vyzkoušet hned jak dožijou Freeridery a to bude každou chvíli, ale chtěl jsem zkusit spíš moedl Jameson MID Crank - škoda, že zrovna ty v recenzi nejsou

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí