MojeKolo

Test: Blizzard INT e50-29 - jednoduchý, robustní, solidní

Autor: Keli, vydáno: 10.3.2021

Začnu trochu jinak než obvykle. Jízdními pocity, na Rock Machine Blizzard INT e50-29 pro mne byly jednoznačně nejsilnějšími zážitky lehkost a ovladatelnost. Trailový Blizzard je totiž trochu jiné elektrokolo. Ano, má motor, v tom je stejný jako ostatní, ale dál už je jiný. Typický ebike má povětšinou hodně ostrou geometrii a k tomu tlusté, mohutné pneumatiky obří šíře. Tato dvojice společně s vyšší hmotností dost zásadně ovlivní jízdní vlastnosti. Tankovitost je termín, který vystihuje jízdu na většině ebiků. U Blizzardu jsem tento pocit nikdy neměl, spíše naopak. Dost často mi přišlo, že jedu na klasickém kole. Ač se jedná o kolo s hmotností lehce na 23 kilogramů tak jsem vyšší váhu nikdy nepocítil. Spíš jako na normálním kole, vliv užších, skvěle se odvalujících 2,4" širokých plášťů je znát. 

Zde si to trochu nadhodit, zde zase bunnyhop, támhle odlehčit, zapumpovat, vše až s neuvěřitelnou lehkostí. Elektrický trailový Blizzard je extrémně hravý a do kopce k tomu přidává navíc i příjemný, nepříliš natažený posed. Na svých 185 cm jsem sáhl po velikosti L a udělal dobře, rozuměli jsme si výborně.

Odpružení tradiční, geo pohodlná

Systém odpružení je tradiční na fullech od Rock Machine, na webu jsem jej již probíral mnohokrát, nemá smysl se opakovat. 
Geometricky je Blizzard odladěn přesně ke svému určení, devětadvaceti palcová kola, kombinace 150 a 140 mm zdvihu s 66 stupňovou hlavovkou a průměrným reachem je ideální pro trailbike. Sedlový úhel je sice jen "74" stupňů, tedy nijak extrémně postavený, ale když máš pod zadkem silný motor, tak tě nějaký sedlový úhel trápit nemusí. To samé platí i pro páčku pomalé komprese na tlumiči, na ebiku naprosto zbytečná záležitost.

 

Komponentová skladba

Komponentové osazení je levnější, ale funkční. Pohon a brzdy v režii Shimano Deore, teleskopka s velkým zdvihem, 170 mm u velikosti L. Zásadní slabé místo v konfiguraci jsem nenašel. Vlastně ano, ergonomické gripy nesnesu a tak na kole vydržely jen pár sekund.
Naopak bych vyzdvihl třeba jedenácti rychlostní kazetu. Ta disponuje rozsahem 11 až 51 zubů a ač mi její odstupňování na klasickém kole úplně nesedělo, tak na ebiku jsem naprosto v pohodě. Větší skoky mezi jednotlivými pastorky úplně na klid odfiltruje dopomoc motoru. Jedenácka bude mít určitě větší životnost a za mne je to na ebika skvělá volba.
U Rock Machine sice použili levnější kotouče z dílny Shimano, ale brzdy osadili metalickými destičkami. Ty ve spolupráce s 180 mm kotouči brzdí naprosto spolehlivě a to i na delších sjezdech. Nikde jsem necítil potřebu větších kotoučů.

Odpružení DVO

Rock Machine na svá kola montuje odpružení značky DVO, zde najdeme specificky ebikovou vidlici Diamond E3 se zvětšenými pouzdry a standardní tlumič Topaz T3Air. Obě dvě jednotky nabídnou regulaci odskoku a pomalé komprese. u tlumiče pomocí třípolohové páčky.
Kolo jsem testoval v chladném zimním období a to se dost negativně projevilo na funkci odpružení. Přední a zadní tlumení spolu v chladnějších teplotách úplně nespolupracuje, čím více teplota klesá, tím hůře. Při pár stupních pod nulou je již vidlice doslova na hranici použitelnosti, i při zcela otevřeném odskoku se vrací jen pomalu, velmi pomalu.

V teplejších časech je ve zkratce funkce následující: tlumič krásně citlivý, vidlice krásně necitlivá. Vidlice je velmi tupá a její reakce na malé nerovnosti je minimální. V naprostém kontrastu je tlumič, ten žehlí naprosto dokonale. I když i zde mám výtku, i s maximálně utaženým odskokem je relativně dost rychlý. Pocit nedostatečné utlumenosti jsem měl dost často.

Motor Shimano EP8 - lehčí, silnější

Nový motor Shimano EP8 - menší, lehčí, silnější, tišší a kultivovanější. Takové je základní srovnání s předchozí generací označenou E8000. Velikostně je motor menší, ale zachovává stejné montážní body, takže jej lze namontovat do stejných držáků - právě tak tomu je na testovaném kole - jen vnější plastový kryt motoru napovídá, že eBlizzard původně nesl předchozí osmitisícovku. 

Váhová úspora je 10% (cca 300 gramů), hmotnost EP8 je 2,6 kg, 15 Nm točivé momentu navíc (70 vs. 85 Nm) a i maximální dopomoc narostla o 100 procentních bodů (300 vs 400%).

    

Srovnat jízdní vlastnosti s předchozí verzí E8000 je relativně snadné. Rozdíl ve výkonu je ohromný, síla kterou tě motor tlačí do kopce je neuvěřitelná. Často až taková, že jedeš výrazně těžší převod než by bylo záhodno. Vliv na to má i hlasitost či tichost motoru, v nižších kadencích je motor velice tichý. S narůstající kadencí je hlasitost zvyšuje, pokud jedeš těžký převod, motor je skoro neslyšný, čím větší rychlostí šlapeš, tím je hlasitější. Takže pokud si nedáš pozor, zjistíš až na kopci, že jsi měl v záloze ještě půlku kazety... to se samozřejmě negativně projeví i na dojezdu. 
Nejen hlasitost, ale i výkon souvisí s kadencí, často jsem při výjezdech ve vysoké kadenci měl pocit, že motor už nemá sílu. Stačilo zmenšit počet otáček klikami nebo přeřadit a síla byla hned zpět. Na toto je třeba si zvyknout. Přístup o poznání jiný než na klasickém kole.

Dojezd?

Kolik ujedeš na integrovanou baterii s kapacitou 504 Wh se těžko odhaduje, vliv má mnoho parametrů, terén, teplota, využívání dopomoci. Ukazatel dojezdu na displeji nabízí poměrně optimistické hodnoty, ty jsou však na hony vzdáleny realitě - to je obecný fakt u všech elektrokol. Je třeba se řídít spíše ukazatelem stavu baterie, zde jsem však opakovaně narazil na problém, že posledních 20% - jeden buřtík na ukazateli - mizí až nečekaně rychle, rozhodně rychleji než odpovídající část kapacity u plnější baterie.
Ale dovolím si tvrdit, že dojezd oproti předchozí generaci Shimano motorů klesl. Proč? Protože zásadní navýšení kroutícího momentu není jen tak, větší výkon znamená větší spotřebu.

Displej strohý, ale přehledný

Displej kombinovaný s přepínacími tlačítky nabídne minimum informací: stav baterie, sílu dopomoci, rychlost a volitelně dojezd, ujetou vzdálenost a celkovou vzdálenost. Nic zásadního nechybí. A navíc je vše krásně čitelné. Milovník čísel bude smutný, ale já na ebiku znát kadenci, průměrnou rychlost a nebo třeba hodnoty z wattmetru opravdu nepotřebuji.

Zapnutí i s nohou na pedálu...

Pro mě uživatelsky nejlepší vychytávka a rozdíl oproti předchozí generaci je zapínání elektrokola, elektrický pohon lze zapnout i s nohou na pedálu, to dříve nešlo, systém totiž vyhodil chybu. A bylo nutno celý proces zopakovat s nezatíženými pedály. Je pravdou, že u tohoto konkrétního kola je to však víceméně jedno, protože zapnout kolo tlačítkem zespodu rámové trubky a mít přitom nohy na pedálech vyžaduje flexibilitu hadí ženy.
Co se ale nezměnilo tak po zapnutí pohonu je dopomoc opět stejně jako dříve v vypnutém stavu je třeba si naťukat stupeň dopomoci, systém si nepamatuje předchozí režim. A to samé zůstává i při nabíjení, stále musíš počítat bliknutí na nabíječce, displej na kole ti stav nabíjení neukáže. 

Výkon až brutální

Použitý displej Shimano SC-E5003 nemá Bluetooth připojení a neumožňuje uživateli vyladění jednotlivých režimů dopomoci pomocí aplikace v mobilním telefonu. Všechny tři režimy - Eco, Trail i Boost jsem měl od distributora nastaveny na ostřejší projev. Nešetří baterii, ale maximalizují výkon. Především Boost režimu je to až nepříjemné, rozjet se do prudkého kopce na nejsilnější dopomoc vyžaduje umění, nástup kroutícího momentu je doslova okamžitý. To nemusí každému vyhovat.
Naštěstí skrze servisní diagnostiku u prodejce lze jednotlivé režimy odladit, zjemnit, to si ale doma sám neuděláš. Drtivou většinu výjezdů jsem absolvoval na maximálně střední režim dopomoci, povětšinou však stačilo Eco. Nejsilnější Boost vyžadoval jen malou, skoro minimální sílu šlapání, na kopec s ním vyjedeš doslova zadarmo. 

Vliv síly motoru bude znát i na životnosti zadní gumy, WTB Trailboss nepatří mezi extra držáky co se výdrže týče a když mu ještě naložíš silným motorem, tak se rychle odporoučí. Nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že mizí doslova před očima.

Slovo závěrem

Blizzard INT e50-29 je za mne jeden z nejpříjemnějších ebiků, který jsem za poslední dobu jezdit. Jeho jízdní vlastnosti blížící se klasickému kolu jsem si doslova zamiloval. A po drobné korekci síly dopomoci motoru, lehkém tuningu odpružení, bych mu místo u sebe v garáži nabídl.
Jedna věc je nabídnout a druhá kolo opravdu získat, obecně dostupnost kol je v současné době tristní, to však neplatí u tohoto konkrétního kola, dle informace distributora zásilka Blizzard INT e50-29 dorazí už na konci února.

Infobox

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Daywak (daywak (a) gmail.com) 10.3.2021 000 9:38

    S recenzí souhlasím, dobře se na tom jezdí a skáče.

  • profilová fotka Oncek 11.3.2021 000 15:38

    Pro líný lidi dobrý...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí