Test: Endura SingleTrack One Piece - není to kombinéza ani kalhoty a bunda

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 15.2.2021

Déšť, vítr, sníh, to jsou ideální podmínky pro vytáhnutí nepromokavého oblečení. Jedním z takových je i Endura One Piece. One Piece je polokombinéza, je to napůl kombinéza a napůl bunda s kalhotami. Jak je to možné? Endura spojila kalhoty s bundou tak, že zadní část pasu kalhot a bederní oblast bundy sešila dohromady a přední část nechala volnou.
Řešení, které je často vidět u snowboardového nebo lyžařského oblečení, kdy lze spojit "snow catcher", sněžný pás bundy s kalhotami. Výhodou tohoto střihu je absolutní ochrana proti zapadnutí sněhu, bláta či vody zezadu do kalhot a přitom zachovává skvělou pohyblivost na přední straně. U Endura si řekli, ve sněhu, v prašanu to výborně funguje, na kole to nebude jiné. A tak vznikl One Piece. Že Endura pochází ze Skotska, kde počasí často není přívětivé, na vývoj mělo zajisté také nějaký vliv.

Levnější varianta

Endura tuto kombinézu měla nabídce již delší dobu ve své vyšší řadě s označením MT500, ale loni přišla s ekonomičtější variantou zařazenou do řady Singletrack. Právě tento model jsem měl možnost vyzkoušet. Rozdíl oproti v řadě MT500 není ve střihu, ale především v materiálu a vychytávkách - pětistovka je víc odvětraná a voděodolná.

Singletrack řada je ušita z třívrstvé látky s označením Exoshell20. Tento membránový materiál nabídne nepromokavost v ekvivalentu 10000 mm vodního sloupce a prodyšnost 20000 g /m2 / 24 hodin. To nejsou žádné extrémní hodnoty, nicméně u Endura čísla odpovídají realitě. A 10 metrů vodního sloupce stačí zvládat i poměrně velké mokro na relativně dlouhou dobu.
Na omak je látka velmi příjemná a nešustící. V sedací oblasti a vnitřní části stehen v oblasti třísel najdeme tkaninu výrazně hrubější. Ano, místa s největším namáháním kryje více otěruvzdorný materiál.

V jednoduchosti je síla

Co se týče vychytávek, tak zde platí v jednoduchosti je síla. Overal určený do špatného počasí si vystačí s trojicí kapes, dvě klasické kalhotové a jedna náprsní, všechny jsou zajištěné nepromokavým zipem.
Náprsní kapsa se nabízí k použití s mobilním telefonem avšak můj telefon se 6,5palcovým displejem se ani při maximální snaze do kapsy nevejde. Takže možnost vnitřního vstupu sluchátek do této kapsy asi nevyužiji. Naštěstí kapsy na kalhotách jsou dostatečně velké. 
Pro všechny kapsy platí jedno společné, nejsou úplně vodotěsné. Jedna strana kapsy je z nepromokavé membrány, ale druhá strana kapsy bohužel je z tkaniny, která je prodyšná, takže to, co do kapsy strčíš budeš mít orosené.

    

Co se týče možností odvětrání, jsou zde k dispozici pouze klasické otevíratelná větrací průduchy v podpaždí. Jsou poměrně velké. Ale víc nic. Rozdělenou přední část bych za větrání nepovažoval, odvětrání bych označil jako nepatrné. Při velmi lehké jízdě stačí odvětrání pomocí podpaždí a samotné látky, ale pokud si začneš trochu víc dávat do těla, rozepnutí hlavního zipu "bundy" se nevyhneš.

Vzhledem k určení do mokrého počasí je přítomnost kapuce nepřekvapující. Její velikost je stažitelná a je dostatečně velká, aby skryla hlavu i s nasazenou přilbu. Kapuci lze složit a zajistit na zadní straně límce, takže vám při jejím nepoužívání nikde nevlaje.

Velikost vybírejte podle pasu

Velikost vybírejte podle pasu. Podle pasu? Ano, pas je zásadním rozměrem. Proč? Protože absence stahování v pase je zcela určující pro výběr velikosti. Pokud ti kombinéza v pase sedět nebude, nic s tím neuděláš. Osobně jsem zastáncem spíše volnějšího oblečení, obvykle se svými 185 cm a 90 kg sáhnu po velikosti XL, nicméně zde jsem se napálil. XL mi v pase bylo ultra velké, potřeboval bych větší břicho, klasického milánka, v pase jsem měl aspoň 15 cm rezervu. Stáhnout pas není jak, guma v pase umožní drobné natažení, ale zmenšení nikoliv. Takže jsem musel jít do eLka, kam dle tabulky patřím. S obvodem hrudníku 104 cm jsem dle velikostní tabulky na spodní hraně a s 93 cm v pase se blížím maximu velikosti L. Ve skutečnosti je to spíše opačně, revervu v pase mám, zato na hrudníku moc ne.    
V pase jsem ok, přes hrudník a ramena dost na hraně, s tlustou mikinou budu mít asi problém. Jako optimální bych potřeboval L pas a XL vršek. Jednoznačná rada říká, když budeš vybírat, sleduj pas!

Na kolo ideální

Střih kalhot je ideální pro jízdu na kole. Kalhoty jsou spíše užší, avšak s dostatkem prostoru pro kolenní chrániče. Spodek nohavic nabídne stahování pomocí suchého zipu, které však není třeba využívat, nohavice jsou totiž dost úzké a při šlapání nezavazí. Naopak zde umístěný zip je pro oblečení kalhot vhodné rozepnout, výrazně se tak usnadní oblékání.
Horní část - větrovka - je prostě klasická jednoduchá větrovka, pokud znáš větrovky Endura nebudeš překvapen.

  

Výhodou pevného spojení kalhot a bundy je to, že ti nefouká na záda, batoh ti bundu nevytahuje a celkově je tepelný komfort úplně někde jinde než při klasické kombinaci bunda kalhoty. Pokud byla teplota pod nulou, což bylo téměř v průběhu celého testování, oblékal jsem pod kombinézu termotriko a lehkou mikinu. Teplotně naprosto to bylo dostačující, pokud bych vezl kombinace klasiku, dlouhé kalhoty a bundu vzal bych si o vrstvu navíc.

Nicméně jsou zde i drobná negativa, které lehce kazí komfort nošení absence jakéhokoliv pružného panelu je znát. Naštěstí na kole to až tak často nepoznáš a nezažuješ. Když si ale stoupneš a zvedneš ruce, bunda se logicky vytáhne trochu nahoru a vytáhne ti i kalhoty. Pokud jsi na pomezí velikostí jako já, máš možnost zažít doslova "kulervoucí" zážitky.
Občas a to i při jízdě jsem cítil i drobné zatahání přes bicepsy, i rukávy by mohli být o fous volnější, tak jak u XL velikosti. Já to psal výše potřeboval L pas a XL vršek...

Nefouká pod to?

Určitě tě napadá, jestli při jízdě rozdělenou přední částí pod bundu nefouká. Přestože přední část bundy nemá žádné stahování ani gumu, tak při jízdní pozici, v mírně předkloněném postoji bunda překrývá poměrně velkou část kalhot a díky tomu nemá vítr nebo bláto šanci.
A navíc rozdělení přední části na dvě poloviny má i přidanou hodnotu, při jízdě na kole, v mírném předklonu rozdělená přední část bundy klouže po kalhotách a nedělá bouli na břichu tak, jak je tomu u kompletní kombinézy.

Šlo by něco lépe?

Šlo by něco vylepšit? Za mě je největší slabinou nemožnost stažení v pase, jednoduché stahování pomocí například suchého zipu by výrazně rozšířilo možnost použití pro neúplně standardně rostlé jedince. A další věc, která by mě potěšila, by byla větší náprsní kapsička, mít telefon na hrudi je příjemnější na nošení než v kalhotové kapse. A také více reflexních prvků by také nebylo na škodu, jeden drobný panýlek nad zadkem je málo.

Komplet v ceně bundy

Nicméně všechny výše zmíněné nedostatky bez problémů vykompenzuje cena, Endura One Piece Singltrack stojí jako jedna dražší bunda a nebo jedny dražší kalhoty. Za cenovku lehce přes šest tisíc dostaneš dost ultimátní kombo, které ti dost zpříjemní ježdění v nečase. 
A pokud chceš srovnání s konkurencí, tak tady je. Dirtlej a jejich DirtSuit nabídne za podobnou cenu lepší voděodolnost, ale menší prodyšnost, více vychytávek - více ventilací, stahování v pase, ale pouze krátké nohavice. Pokud by jsi chtěl dlouhé nohavice jsi o zhruba další 2000 Kč dál.

Já bych si už podzim, zimu či jaro bez overalu na kolo představit nedokáži. A co ty, zůstáváš věrný klasice nebo se po nějakém poohlížíš?

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí