Test: hardtail Canyon Stoic - až na dřeň

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 18.1.2021

S trailovými pevňáky se v současné době roztrhl pytel. Snad každá značka je má. Nejnovějším kolem v nabídce německého direct sale producenta Canyon je trailový pevňák Stoic. Na trhu je k dispozici ve třech provedeních a já měl možnost vyzkoušet nejlepší a nejdražší model s označením Stoic 4. Jaký je?

Možná kdybych to vzal ve velké zkratce, tak Stoic je pevné kolo, které ničím nevystupuje z řady. Prostě jedno kolo z mnoha. V hrubých rysech tomu tak je, rozdíly jsou v detailech. Ďábel je vždy skryt v detailech!

Geometrie - nijak extrémní

Ani u Stoicu nechybí slack long and low mantra. Geometricky má Stoic je velmi moderní, ale přitom se v ničem zásadně nevyniká. Snad až jen na hlavový úhel. A také délka zadních řetězových vzpěr, ty jsou krátké. Na 29palcovém modelu to není ještě tak extrémně znát jako na 27,5. 428 a 418 mm jsou hodnoty, které jednoznačně zaujmou.
A právě zadní stavba je určující pro chování celého kola, ale o tom až dál.
Skvělá je i výška kola, stack rámu, máš-li řídítka nízko, tohle kolo je přesně pro tebe.

Pouze na hliníku

Canyon Stoic bude k dispozici pouze na hliníkovém rámu. Ve dvou průměrech kol, ty se budou lámat na velikosti M. Menší velikosti budou mít menší kola, větší velikosti kola větší. Já se svojí výškou 185 cm jsem sáhl po eLku. A byla to správná volba. Rám je masivní a náležitě tuhý. Slovo flexe u Stoicu neexistuje. Kompaktní přední rámový trojúhelník s nízkou hlavovou trubkou ještě umocňuje oblast šlapacího středu. Tu tvoří jeden odlitek, díky němu je dostatečný prostor i pro vysoko objemové pláště. Osobně mám rád řídítka hodně nízko, téměř vždy mám představec nejníže jak jen to jde. U Stoicu s jen 100mm vysokou hlavovkou jsem musel dát podložky.

Nepodbízí se cenou

Komponentové osazení v základu. V současné chvíli za cenu
46.599 Kč (cena na počátku ledna 2021) dostanete kolo postavené na zcela základních komponentech, snad vyjma vidlice. Rockshox Pike Select lehce vystupuje nad ostatní.

Teď napíšu větu, která platí obecně a nejen pro Canyon, před třeba 10 lety byste za podobnou cenu dostali kolo osazeno minimálně o jednu, spíše dvě třídy výše. Kola neustále zdražují a v poslední době, u kol na rok 2021, se v ceně odráží i vliv korony. Výpadek výroby, zvýšení poptávky a také výrazné podražení cen dopravy z Asie. Vlivů je mnoho a všechny se promítnou do ceny.

A doba, kdy direct sale značky byly výrazně levnější než ty prodávané na klasických obchodech je dávno pryč. Důvod, ten je jasný, už se nemusí podbízet cenou.

Do kopce - bez ztrát výkonu

Jízda na hardtailu do kopce je úchvatná, přenos síly bez ztrát v odpružení je nakažlivý. A když k tomu přidáš dost vzpřímenou sedlovou trubku jaká je u Stoicu, tak jsi v doslova v sedmém nebi. Tuto kombinaci prostě chceš na každém kole. Samozřejmě výše zmíněné platí jen na hladším povrchu, stačí i menší nerovnosti a ani pláště extrémně podfouknuté pláště nedokážou sílu přenést na podklad. Na pevném kole vyjedeš míň, tam, kde jezdec na fullu nic neřeší, hardtailista musí často bojovat. Ale kvůli tomu mám pevňáky rád. Je to jen o jezdci.

Pláště zaslouží pochvalu

Zmínil jsem tlak v pláštích, ten je naprosto zásadní. S kolem jsem jezdil na mnoha typech trailů, ale většinou byly hladší a tak jsem stále tlak snižoval. Se svými 90 kily jsem skončil na 1,2 a 1,5 atm (přední/zadní). Grip úžasný a pláště se stále nedeformují. Použité obutí Schwalbe Magic Mary a Hans Dampf, obojí v Super Trail Soft provedení je přesně to, co by na podobném kole mělo být obuto.

Dolů z kopce, to je silná stránka

Krátká zadní stavba, nízký rám, teleskopická sedlovka se 170 milimetry zdvihu ovlivňují pozitivně jízdu dolekopcom. Ona snad neexistuje zavřená zatáčka se kterou by měl Stoic problém. I ten nejostřejší switchback projedeš s prstem v nose. Utáhlé vlásenky prolítneš ani nevíš jak. Ve schopnosti zatáčet je kaňour na špici.

Jakmile se kopec pořádně zlomí, trail rozbije a začne to festovně drncat jsi opravdu rád za 170 mm teleskop. Díky němu ti kolo nezavazí a má spoustu prostoru kam uhnout. Zdvih není v kole, zdvih je v tvých nohách! Když si vzpomenu na GT Zaskar LT, kde byla jen 125 mm sedlovka, tak jen zde má Canyon plusové body, asi tak 4,5 cm plusových bodů.

I přesto, že vidlice má "jen" 140 mm zdvihu, tak jeho nedostatkem netrpíš. V kombinaci s položeným hlavovým úhlem má kolo neskutečnou prostupnost terénem. Pokud si trochu pohraješ se vzduchovou komorou na vidlici, zmenšíš - vyvložkuješ ji, tak máš v ruce ultimátní DH zbraň.

Vzhledem ke krátké zadní stavbě je nezbytné se tlačit hodně na řídítka. Pokud to neděláš, kolo přebírá iniciativu a stává se řidičem a ty spolujezdcem. Na kole s takto krátkou zadní stavbou musíš mít pořád správnou předo-zadní pozici. Autopilot u Stoicu úplně nefunguje.
Osazené brzdy Guide T nebrzdí zrovna extrémně ostře, jejich slabší výkon vyvažují 203 mm kotouče. Když se opět vrátím k Zaskaru, tak tam vzadu byl 160 mm kotouč, trochu rozdíl...

Univerzál?

Je Stoic univerzální? Ale jistě. Jedno kolo na vše? S trochou dobré vůle ano. Geometrie kola je vždy určující. A vyvážená geo u Stoicu ti umožní kvalitní trailový zážitek, dost dobré skákání, ale i řádění na pumptracku. Slabinou je hmotnost, téměř 15 kg na bezduších z něj XC raketu nedělá. Ale duše tohoto kola není chrtí, duše je hravá. Na Stoicu chceš jezdit raději z kopce než do kopce. I když to mu jde také dobře.

Canyon Stoic trailový hardtail, který se nezalekne těžšího terénu. Výtečná ovladatelnost, hravost a tuhost - to je tento pevňák v kostce.

Infobox

Canyon Stoic
Cena: 46.599 Kč

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel pps 18.1.2021 000 10:43

    Test se dobře četl, za mě dobrý.
    Stoic se mě kua líbí, ale ta cena za průměrně osazený HT je už vysoká...

  • anonymní uživatel Štěpán (pepa.chytrous (a) seznam.cz) 18.1.2021 000 11:30

    S těmi HT trail se doslova roztrhl pytel. Budete tesovat i nového Spectrala na 29?

  • anonymní uživatel plzen12 18.1.2021 000 14:27

    Já si minulý rok skládal trailového HT převážně z bazarových dílů a vyšel mě taky kolem 40k.... takže mě ta cena ani nepřekvapuje...

  • anonymní uživatel Straw 19.1.2021 000 14:40

    Supr nápad dávat jasně rozpoznatelný fotky z ilegálů v NPR, kde jsou ochranáři už tak dost aktivně bojující proti kolům v lese, do magazínu. Do magazínu, kde rozumujete o tom, jak se k něčemu takovýmu chovat dolekop.com/...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí