Test: Rock Machine Blizzard 70-297 - vepředu byznys, vzadu párty

Autor: Keli, vydáno: 11.1.2021

Enduro kolo Rock Machine Blizzard je na trhu již pěknou řádku let. A za celou dobu neprošlo víceméně žádnou významnější přestavbou, v podstatě se vždy jednalo jen o facelift. A pokud budeme upřímní, tak na rok 2021 se situace nijak zásadně nemění. Základ zůstává stejný, točí se jen komponenty. Ale nejen to! Došlo také průměr kola, průměr předního kola.
Ano, Rock Machine Blizzard pro rok 2021 bude v konfiguraci mullet, 29" přední kolo v kombinaci s 27,5" zadním kolem. Prostě vepředu byznys, vzadu párty!

Proč mullet?

Proč nepřišel Rock Machine rovnou s vysokozdvihovou devětadvacítkou? Odpověď je jednoduchá, systém odpružení neumožňuje použít při stávajícím provedení 29palcová kolo a získat dostatek zdvihu na zadním kole. Připomínám jen, že RM má "vysokozdvihovou" devětadvacítku - trailového Blizzarda s 140mm zdvihu. 140mm je hraniční číslo pro allmountain či enduro, ale ruku v ruce s tím jde i hodnota hlavového úhlu. Pokud by obě dvě kola byla 29" bez výraznějších úprav rámu byl by hlavový úhel strmější než je pro enduro kolo vhodné. Takže použít kombinaci 29" s 27,5" je vlastně taková sázka na jistotu. A s minimálními náklady výrobce přijde s novým kolem.
Rock Machine zaslouží pochvalu za to, že nevymýšlí žádné marketingové opičky a upřímně tuto strategii přiznává. Na trhu mnoho kol s rozdílnými průměry kol nenajdeme, většina značek přešla na 29" a tak je Rock Machine se sériovým mullet kolem poměrně unikátní. Výše zmíněné platí především pro klasická kola, v kategorii ebiků je mulletů více.

   

Výhody mulletu jsou jednoznačné. Větší přední kolo zajistí dobré vedení stopy a má lepší prostupnost terénem než kolo menší, na druhé straně menší průměr zadního kola zajistí lepší ovladatelnost, zmenší celkovou délku kola, zmenší poloměr zatáčení a kolo se stává agilnějším. Jsou zde ale i nevýhody, menší kolo mělo "jet" pomaleji než kolo s větším průměrem a taky bude méně žehlit, a další nevýhoda je spíše praktičtějšího rázu - budete potřebovat dva různé průměry plášťů.  

Podoba s DH kolem? Já ji tam vidím!

Posed na Blizzardu mulletu je trochu specifický. Velkozdvihová vidlice navíc s velkým kolem dost ovlivňuje geometrii. Vidlice je díky tomu dost položená a stejně tak i klesl sedlový úhel. Jeho hodnota se DH kolo blíží více než k modernímu enduru.
Testované kolo mělo tlumič osazený pružinou tuhosti 450 lbs, díky ní jsem byl trochu více v sagu než obvykle na enduro kolech vozím. Testovací vzorek v případě pružiny neodpovídal tovární specifikaci, 450 lbs pružina na XL velikost nepatří, měla by zde být pětistovka, přesto jsem byl i s 450lbs jako 90kg střízlík docela v poho. Standardně bude ale pro velikost XL dodávána tuhost 500 lbs.

Pokud ti naúhlování připomíná sjezdové kolo, nejsi daleko od pravdy. Z geometrie jednoznačně vyplývá primární určení kola, tohle kolo nebude chrt nebo raketa do kopců, ale spíše kolo na ostřejší sjezdy.

Osazení, skvělé, Bez dalších investic.

Komponentové osazení v podstatě nemá jakoukoliv slabinu. Výběr komponentů je velmi vyvážený a přitom výborně funkční. A to se přitom nejedná o top model, ale levnější variantu Rock Machine Blizzard 70. DVO odpružení, pohon Shimano Deore s 12 rychlostmi, brzdy Shimano SLX, 170mm teleskopka (u testované velikosti XL). Dovolím si tvrdit, že i na tomto - nižším - Blizzardu nebudeš muset vyměnit jediný komponent.

   

Zmíněné platí i pro pneumatiky, Rock Machine tradičně sází na značku WTB a na tomto konkrétním Blizzardu najdeš skvělou kombinaci plášťů Vigilante a Trailboss. Navíc v odpovídajících směsích a s výztuhou - měkká dopředu, rychlejší dozadu. A také - užší dopředu, širší dozadu, podoba s terénní motorkou je jednoznačná, mullet je jako motorka.

 

Větší je lepší? Ano, je!

Může Blizzard překvapit? Je to vlastně kolo, které se za x let v podstatě nezměnilo a jeho nejnovější provedení dostalo v podstatě jen větší přední kolo. Upřímně, může. Byť se nejedná o žádný revoluční rozdíl, Blizzard mullet se díky 29" kolu vepředu posunul o notný kus dopředu. Především v cestě z kopce dolů. 

 

Rozdíl oproti menšímu kolu je cítit v každém okamžiku jízdy a to jak v rozbitém terénu, tak ve vyšší rychlosti. Kolo je všude, v každé situaci znatelně klidnější. Stejně tak je znatelné jak je zadní kolo tužší díky menší velikosti.
Základní nevýhoda kol s oběma 29" koly, a sice celková délka kola je limitující v zavřených zatáčkách. Zde Blizzard exceluje, je totiž neskutečně obratný, má velmi krátkou zadní stavbu i menší zadní kolo. Prostě i celková délka kola je kratší V podstatě jakákoliv zatáčka není dost zavřená, i bez jejich najíždění je v pohodě vykroužíš. A pokud si špatně najedeš, díky malému zadním kolu není problém kolo do zatáčky na hulváta zlomit, ono se tam vejde!

Stejný pocit lehkého ovládání jsem měl i při skákání, ať již při bunnyhopu či skocích, Blizzard šel do vzduchu velmi ochotně, krátká zadní stavba mu výrazně napomáhá v letových schopnostech.
Mullet Blizzard je kolo na které si nemusíš zvykat, nasedneš a jedeš. To je zásadní rozdíl oproti jakékoliv devětadváce. Když člověk přesedne z menších průměrů na větší, musí se na drtivé většině kol chvíli učit jezdit na kole. To na mulletu odpadá. Mullet jako mezistupeň mezi 27,5 a 29" je jasná volba.

Výborné sjezdové schopnosti podporuje i podvozek od DVO. Kombinace vzduchové vidlice Onyx Air a pružinového Jade X Coil prostě funguje. Na předku a zadku nalezneme dostatek zdvihu, 160 mm stačí i na ostré endurové dráhy. Obojí, jak vidlice, tak tlumič jsou i v základním továrním nastavení dostatečně citlivé a přitom progresivní.
Na vidlici najdeme zezadu tlačítka na ufouknutí nahromaděného vzduchu ve spodních nohách, který by mohl negativně ovlivnit její chod. Zkoušel jsem to mockrát a nikdy, po krátké, ani po dlouhé jízdě jsem nikdy žádné "psssttt" neslyšel. Asi by to chtělo větší a delší kopce...
Tlumič si skvěle rozumí s Floating Pivot Suspension kinematikou zadní stavby a díky tomu je zadní kolo neustále v kontaktu s povrchem i při intenzivním brždění. Díky měkčí pružině jsem při necitlivějších dopadech nebo při přistání na placku občas potkal dno zdvihu. Věřím, že se správnou (o 50 lbs tužší) pružinou bych se k dorazu tlumiče dostal jen výjimečně.

 

S Blizzardem jsem se nejlépe cítil na prudkých, rozbitých tratích, čím více z kopce, tím lépe. Naopak flow traily, není úplně jeho šálek kávy, ostré enduro kolo chce ostrou trať a ne vyhlazenou cestičku. Na ni je určen hardtailový Blizz, který je již pomalu na cestě pro další test.  

Do kopce vyjede, nevyletí.

Nejen sjezdem je člověk živ a na enduro kole je potřeba se i na kopec dostat ideálně s co nejmenší námahou a úsilím. Blizzard stoupá obstojně, pokud bych jej srovnal s 27,5palcovou verzi, tak rozdíl není. Nicméně je třeba ji srovnávat s konkurenčními koly, konkurence je již téměř kompletně na velkých obručích a ty jsou z principu rychlejší.
Díky, na současnou dobu, dost položené sedlovce není efektivita šlapání bůh ví jaká, šlapeš totiž více před sebe než pod sebe. Samozřejmě si lze sedlový úhel trochu vylepšit pomocí posunutí sedla v ližinách, ale zásadní rozdíl nelze očekávat. 
Vzhledem k použití pružinového tlumiče je při stoupáních naprosto nezbytná práce s páčkou ovlivňující pomalou kompresi. V plně otevřeném režimu se i při sebevětší snaze uhoupeš, na prostředím režimu je rozdíl v přenosu síly na dopředný pohyb zásadně rozdílný, mnohem lepší. Poslední režim, řekněme mu zamčeno, využiješ především ve stoupání na tvrdém povrchu.

Pro koho?

Je obecně známo, že Blizzard je držák. Kolo, které vydrží téměř vše. Kolo, které udělá službu jak začátečníkovi, tak ostřílenému jezdci. S dostatkem zdvihu jezdce jen tak něco nepřekvapí, větší přední kolo dodá jistotu, menší zadní zajistí ovladatelnost a hravost. Ano, hravost mulletu je na hony vzdálena všem devětadvacítkám. Pokud hledáš kolo a tvojí prioritou je cesta dolekopcom, tak s Blizzardem nemůžeš sáhnout vedle.

Zastávám názor že v současné době bych si 27,5palcové kolo již nekoupil, devětadvacítky jsou v mých očích ve všem převyšují. Nicméně po vyzkoušení mulletu již nejsem tak nekompromisní. Mullet Rock Machine Blizzard mi v hlavě bude vrtat dlouho. Má výhody obou rozměrů kol a nevýhody jsou jen minimální. 

Infobox

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Petr 11.1.2021 000 8:19

    Když ono je to tak hnusný ty rozdílný rozměry kol.

  • profilová fotka esmo 11.1.2021 000 8:46

    Zvolené penu - "A také - užší dopředu, širší dozadu, podoba s terénní motorkou je jednoznačná."
    Nejezdí se biku širší ve předu? Nebo se celej život pletu? :D

  • profilová fotka Keli 11.1.2021 000 8:56

    Nepleteš se, ale u mulletu tomu tak být nemusí. Dalo by se říct, že díky velikosti kol he vzhledem bližší motorce než kolu. Obrazně řečeno.

  • anonymní uživatel Shu Lin 11.1.2021 000 9:09

    já bych teda širší plášť očekával spíš vepředu než vzadu

  • anonymní uživatel Shu Lin 11.1.2021 000 9:28

    příště si napřed obnovím stránku než odešlu komentář....

  • anonymní uživatel Roman 11.1.2021 000 9:40

    Ta geo je šílená, nechápu kdo za to pustí chlup. Sedlový úhel je jak z retro kol, střed v nebesích to vše v roce 2021

  • anonymní uživatel Roman 11.1.2021 000 10:04

    A ta tabulka geometrie rozhodně nemůže odpovídat. Protože na rok 2020 jsoi hodnoty stejné a přitom se přidalo větší přední kolo i vidlice. Takže reálně bude hlavový tak cca 64, reach se zkrátí a sedlový úhel položí.

    • anonymní uživatel bok 19.1.2021 000 16:39

      Spíš mě zaráží, že 2019 mělo hlavu 65°, nevidím jedinej důvod proč má novější model údajně 66°.

  • profilová fotka esmo 11.1.2021 000 10:23

    Roman: To by se klukům na PinkBike fóru nelíbílo, není to dost slack & low na dnešní poměry :D

  • anonymní uživatel MD 11.1.2021 000 11:41

    Já si nemůžu pomoct...je to hnusný designem i geometrií. Za design bych vrchního kresliče v RM nakopal s rozběhem do vajec. Od pohledu jsou kliky hrozně vysoko a celkově je to kolo taková koza, jako první blizzardy.

  • anonymní uživatel Igor (i.jicha (a) seznam.cz) 11.1.2021 000 12:20

    ...jak to tak čtu, tak kola by se mohla prodávat podle excelové tabulky, nejdůležitější jsou čísla, potom barva. Jak to kolo jezdí není vlastně důležité, samozřejmě ještě značka, musím být přece inn

  • anonymní uživatel Roman 11.1.2021 000 14:01

    Igor: Těch kol za 18 let co jezdím z kopce už jsem pár měl, ale že bych měl střed vysoko jak na krosce, tak na to si teda nepamatuji.
    To, že na tom Vojta zajede výsledky, je spíš o Vojtovi.

  • anonymní uživatel Shu Lin 11.1.2021 000 14:28

    nebo na tom Vojta zajede výsledky proto, že neškrtá pedály o každý pařez

  • profilová fotka Martin Saida 11.1.2021 000 15:06

    K čemu se vztahuje BB drop u mullet biků?

  • anonymní uživatel Shu Lin 11.1.2021 000 16:08

    u mulletů je napřed business, potom párty... a k tomu se i vztahuje jejich BB drop

  • profilová fotka Pavel 11.1.2021 000 18:49

    Roman: Před 18ti lety jsem měl Tomac Magnum 204, troufám si říct, že ve své době jedno z nej DH kol a měl střed vysoko jak na krosce...

  • profilová fotka Wrist 11.1.2021 000 22:25

    Nic nového u RM ..."použít kombinaci 29" s 27,5" je vlastně taková sázka na jistotu. A s minimálními náklady výrobce přijde s novým kolem." Plus přidávám... Trailhunter to vychválí na každým videu a u každé fotky, Michal Prokop, Vojta Bláha, Franta Žilák na tom zajedou výsledky a lidi to kupují jak šílení. V předu business, vzadu business, všude business o tom tento koncept a bike je :-)

  • profilová fotka esmo 12.1.2021 000 6:22

    Wrist: PR mají zvládnutej u nás bravurně, to rozhodně jo :D

  • anonymní uživatel Shu Lin 12.1.2021 000 9:03

    Na TrailHuntera jsem se jednou ze zvědavosti podíval, recenzoval nějaký bike a celý trail zakouslý v brzdách si stěžoval jak ho z něj bolí ruce... moc nechápu jak ho někdo může sledovat... s cenovou politikou a marketingem RM bych to úplně nesrovnával :D

  • anonymní uživatel hoffman 12.1.2021 000 11:02

    úplne rozhodená geometria, 5 mm bb drop, to je vtip..

  • anonymní uživatel Igor (i.jicha (a) seznam.cz) 12.1.2021 000 11:12

    ...přijde mi zvláštní, že když tedy všichni ví, jak má kolo vypadat, jaké má mít rozměry, že se toho ti výrobci nedrží, buď nečtou diskuze, nebo jsou hloupí, anebo bude pravda někde jinde. Mohli jsme jezdit všichni na stejném kole a rozdíl by byl jenom v barvě a osázení. To by byla nudná diskuze

  • anonymní uživatel Roman 12.1.2021 000 15:57

    Igor: Tak si už toho rock machina kup prosím tě! Když ti dává smysl platit za rám z roku 2017.

  • anonymní uživatel Igor (i.jicha (a) seznam.cz) 12.1.2021 000 17:27

    ...ja uz je mam, dokonce 2, trailovu 29, i 90-27 rz. Jo a jeste starou silnicku. O to ale vubec nejde, ja mam pocit, ze kdybysme byli v hospode u piva, tak se to popere. Jenom rikam, ze je tady spousta cifrspionu pro ktere jsou nejdulezitejsi cisla. Ja nerekl, ze RM je nejlepsi kolo na svete, mam je, protoze se mi na nich dobre jezdi, nestoji nesmysl a funguji. To je jak s zeskyma, kdyz to neni Gucci tak to stoji za slovo, co se tady neda rict

  • anonymní uživatel Igor (i.jicha (a) seznam.cz) 12.1.2021 000 17:48

    ...tím jsem jenom chtěl říct, že se tady někteří berou příliš vážně, tím bych to asi ze své strany uzavřel

  • anonymní uživatel Shu Lin 12.1.2021 000 18:03

    já bych chtěl říct, že nejvíc vážně, ze všech diskutujících, se tu bere Igor se svými třemi rok mašinami :)

  • anonymní uživatel Ádoš 12.1.2021 000 19:07

    2 Igor

    :Thumbs Up: asi tak, pokud si to kupce najde, tak proč ne. Bylo by jistě nemilé, kdyby tu nějakého Kamila posral na kopci týpek právě na
    Blizzard 70-297...přitom Kamča poctivě na MY 2021 a kolu snů s geometrií dle aktuálních trendů. Ony se ale přesně tyhle nemilé věci
    k znechucení Kamilů stávají ;)

  • anonymní uživatel Shu Lin 12.1.2021 000 19:35

    To jako myslíš tatarkovice jo?!

  • anonymní uživatel Ádoš 12.1.2021 000 20:19

    ? ...ne.

    www.youtube.com/...

    prostě ....to je nemilé...Kamile!

  • anonymní uživatel schejta 13.1.2021 000 12:16

    uz to tu zacina vyzerat ako v diskusiach ked sa zacali tlacit medzi ludi pPatrioty od Agangu a potom od Authoru

  • anonymní uživatel Honza 15.1.2021 000 13:32

    ty barvy jsou desny....

  • anonymní uživatel Kája 15.1.2021 000 20:01

    Fandil jsem RM, měli brutálně našlápnuto, ale zaspali dobu. Stejně jako Agang před pár lety.

  • anonymní uživatel Orbann (orbann (a) seznam.cz) 19.1.2021 000 17:13

    tabulka geometrie XL rámu
    s.bkfrm.cz/...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí