Test: GT Zaskar LT - tradiční kolo, ale přitom zcela jiný hardtail

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 16.12.2020

Kolo GT Zaskar je velmi specifický bajk. Je to asi jediné kolo na světě, které historicky získávalo medaile ve všech disciplínách horských kol - ve sjezdu, XC, dualu, ale i trialu. V současné chvíli americká značka GT nabízí dvě provedení Zaskaru, jedno nesoucí jméno Zaskar a druhý Zaskar LT. Zaskar bez přídomku LT je určen na crosscountry a maratony, kolo nezajímavé pro milovníky jízdy především z kopce dolů. Druhý, označený LT, je pak určen na traily.
Zkratka LT znamená long travel - velký zdvih, oproti "obyč" Zaskaru má hodně zdvihu. Je třeba předeslat, že přestože obě kola nesou stejná jména, tak se nejedná o dva stejné rámy jen s vyšší vidlicí u LT modelu. U LT je rám zcela jiný a se svým XC bratrem nemá zhola nic společného.

Triple Triangle Design

No vlastně společného něco mají, obě jsou postavena na 29" kolech a dalším společným prvkem je takzvaný Triple Triangle Design. Jedná se o specifický způsob napojení sedlových vzpěr k přednímu rámovému trojúhelníku, řešení unikátní, které je k vidění pouze u kol značky GT. Sedlové vzpěry se nenapojují přímo k sedlové trubce jak je zvykem u drtivé většiny kol, ale jsou navařeny do horní rámové trubky cca deset centimetrů od spoje sedlové a horní rámové trubky. 

Na první pohled tě musí napadnout, že takovéto řešení výrazně ovlivní tuhost. Pokud zatížím šlapací střed na jedné straně plnou vahou (stoupnu si na napojení kliky a středu), tak je výchylka mezi sedlovými vzpěrami a sedlovou trubkou skoro neznatelná. Při mých 90 kg činí boční výchylka rozhodně pod půl milimetru, v podstatě rukou cítíš, že se to trochu pohne, ale fakt málo. A za mne je to úplně v pohodě. 
Důvodem proč je napojení u Triple triangle designu provedeno tak jak je, nemá za cíl se pouze odlišit od konkurence, ale přidat na jízdním komfortu. Další sedlové vzpěry umožní drobnou vertikální flexi v zadní stavbě a přidají tak malilinko "zdvihu". Prakticky změřit hodnotu "zdvihu" mimo laboratoř je nemožné, ale pocitově kolo není tak tvrdé jak hliníkové pevňáky bývají. 

Osazení

Testované kolo GT Zaskar LT v provedení Expert má lepší specifikaci, s lepším osazením. Ačkoliv to tak možná na první pohled nevypadá, především při pohledu na loga Sram NX, nalezneme zde komponenty jak již zmíněného Sramu, ten si bere na paškál odpružení a pohon, tak od Shimana (brzdy). Kola jsou nazutá do plášťů Maxxis Minion a High Roller v šíři 2,5" resp. 2,4", to odpovídá použitým ráfkům WTB vnitřní šířkou 30mm. Zbytek tvoří komponenty v brandu GT.
Co se týče pohonu tak přehazovačka SRAM NX obvykle funguje prvních pár měsíců, poté se její funkce zásadně zhorší. To je jednoznačný adept na výměnu za lepší. Taktéž teleskopickou sedlovku by si kolo zasloužilo delší, má pouze 125 mm zdvihu a to je pro velikost L málo, vešlo by se klidně i 170 mm.
Podrobněji bych se vrátil k osazené vidlici Rock Shox 35 Gold RL. Ta v továrním osazení disponuje zdvihem 130 mm a štelováním pomalé komprese a odskoku. Model 35 Gold RL je v podstatě levnějším provedením modelu Pike. Nalezneme v ní však pouze Motion control patronu. Rozdíl v chodu oproti lepšímu Charger systému je znát, ale rozhodně tato vidlice je použitelná. Pro milovníky tuningu je zde stále možnost zmenšit si komoru pomocí tokenů a také bez jakékoliv další investice si zvýšit zdvih a udělat si tak Zaskara agresivnějšího. Lze dosáhnout až 160 mm zdvihu.
Na rozdíl od jiných vidlic Rock Shox není třeba měnit shaft, ale stačí změnit počet vymezovacích podložek.

 

Tímto nenápadným oslím můstkem jsme se dostali ke geometrii. Zaskar LT disponuje relativně standardní moderní geometrií. Není to extra agresivní "sjezdový" hardtail, ani xc kolo, prostě něco mezi, to co očekáváš u trailového kola. V řeči čísel 66 stupňů, hlavový úhel 75st. sedlový, délka řetězových vzpěr 450mm. Reach ve velikosti L 465mm.

Do kopce

Stoupací schopnosti kola jednoznačně ovlivňuje hmotnost, 14,5 kg není zrovna málo a to je hmotnost kola na bezduších. Stejnou hmotnost mají celoodpružené devětadvacítky. Vzhledem k osazení je zde však obrovská možnost pro snižování hmotnosti. A to i s relativně nízkou finanční zátěží.
Přestože Zaskar není extra lightweight kolo, tak do kopce jede lépe než drtivá většina fullů. Předchozí platí pokud stoupáš po hladkém, jakmile nastane i menší drncání, rychlost zásadně klesne, chybějící zdvih prostě nenahradíš. A ani Triple Triangle jej nenahradí, nejen do kopce, ale i z kopce dolů. 
Absence odpružení vyžaduje po jezdci lepší fyzičku, protože veškeré nárazy jsou přímo do jezdce a nejsou odtlumeny v tlumičích. 

Downhill, z kopce dolů

Jak již geometrie napovídá, Zaskar LT není extra agresivní a tomu odpovídá i projev ve sjezdech. Nejlépe se cítí na hladších površích, monstrózní rockgardeny na hardtailu jezdit nechceš a ani na Zaskaru tomu není jinak. Ačkoliv Zaskar disponuje poměrně dlouhou zadní stavbou, 450mm je délka skoro nevídaná, a přesto je to velmi dobře ovladatelné kolo. Když chybí zdvih, potřebuješ delší stavbu, říká známé pravidlo.
My však zdvih máme, nebo spíše teorericky by měl být díky Triple Triangle Designu. Jestli je to půl, jeden nebo víc centimetrů nedokážu posoudit. Pocitově kolo není tak tvrdé, ale rozhodně se nedá měřit ani s tvrdým XC fullem. Ten tlumí a žehlí stokrát lépe. Nejlépe poznáš na malinkatých nerovnostech a spíše ve stoupáních než ve sjezdu. Ano, není to o zdvihu, je to spíše o eliminaci drobných vibrací.

Překvapilo mne jak je Zaskar schopný sjezdař, čekal jsem velké drncání, ale to se překvapivě nekoná. Delší zadní stavba je znát, jestli se projevuje i Triple triangle si netroufnu tvrdit. Samozřejmě, v hodně rozbitém rockgardenu je absence zadního odpružení znát. Pokud chceš jet stejně rychle jako na celoodpruženém kole, tak budeš muset z rukávu vytáhnout mnohem více umu. Zaskar ale umí jet hodně rychle, uviset kámoše na fullu není téměř nikde problém. Problém nastane při brždění, i kdyby ses na hlavu postavil, brzdná dráha bude o hodně delší. A to i přesto, že stabilita Zaskara je úžasná.
Dlouhá zadní stavba je znát především v zavřených zatáčkách, pokud si řádně nenajedeš, tak zlomit kolo do zatáčky není jen tak.
Jízdu na Zaskaru jsem si hrozně užíval. Užívání bylo ale vykoupeno nesrovnatelně větší dřinou, pevné kolo ti nic neodpustí a pokud nemáš fyzičku, rychle na ní s hardtailem zapracuješ a zlepšíš.

  

Více zdvihu, zadarmo

Sjezdové schopnosti také ovlivňuje vidlice RockShox 35 Gold RL. Ta je v základním nastavení extrémně lineární a s mými 90kg jsem byl na dorazu každou chvíli. Stejně tak jsem neustále hodně ve zdvihu a to i při třeba jen 20% zanoření, opora ve středu zdvihu je rozhodně nedostatečná. 
Chtělo to tuning. Na něj došlo, zdvih navýšen o dva centimetry na 150mm a dva tokeny do vzduchové komory taky výrazně pomohli. Agresivita geometrie i progresivita chodu vidlice narostla, opora ve středu zdvihu se však nijak zásadně nezměnila. Holt Pětatřicítka je jen "obyčejná" vidlice.

Brzdy resp. kotouče nestačí

S vyšším zdvihem a tokeny se může i na ostřejší traily. Ze ukazuje limit v brzdách, brzdný výkon Shimano MT410 v kombinaci s 180 resp. 160mm kotouči nestačí. Výměna minimálně kotoučů za větší je nasnadě. Ubrzdit 29" kola jen s 160 mm kotoučem není jen tak, 180 mm je minimum.

Již po vybalení z krabice vidlice nechodila úplně jako po másle, objevovalo se i lehké přidírání. Že by v Rock Shoxu zase zapomněli namazat? Rozhodit vidlici byla otázka okamžiku, namazáno bylo kvalitně, problém byl jinde. "Futro" v jedné noze bylo v pozici, kam rozhodně nepatří. Bohužel se odlepilo a posunulo. A to chod ovlivňovalo. A když jsme u futer, tak ty jsou zde circa poloviční než třeba u Pike, holt "obyčejná" vidlice, vždyť jsem to říkal. 

Univerzál?

Dotaz od jednoho z našich čtenářů byl, zda-li lze Zaskara použít i na pumptracku. Ano, lze, ale jeho geometrie není rozhodně pumptracková. Delší rám i zadní zadní stavba určují kolo spíše do terénu. Dlouhá zadní stavba je znát, i jen poslat kolo do manuálu vyžaduje hodně snahy.

 

Zaskar vs. Stoic

Chceš srovnání Zaskara s další novinkou Canyon Stoic? Jedno rychlé je zde. Zaskar LT je stabilnější, snazší na ovládání a nevyžaduje až tak extrémní newschool jezdecký přístup s váhou extrémně na předku. Canyon je zase o fous líp ovladatelnější, kratší zadní stavba ti usnadní zatáčení, s kolem nemusíš tolik pracovat jako u Zaskaru. Tolik o sjezdu, a do kopce jsou si kola velmi podobná. Hlavní rozdíl je v pohodlnosti, ač jsou obě kola z hliníku, tak na Zaskaru to znatelně míň drncá.

 

Závěrem

GT Zaskar LT je rozhodně zajímavé kolo, stabilní i docela obratné zároveň a především netradiční provedení rámu, které přitahuje oči. Pokud vedle sebe postavíš x kol, tak Zaskar i přesto, že barevně neexceluje, zaujme. Pro běžné používání na lehčí tratě osazení stačí, pokud by jsi chtěl Zaskara i na ostřejší ježdění, drobná investice tě nemine.

Infobox

GT Zaskar LT
Cena: 44.999 Kč

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel šimpanz (šimpywimpy (a) bananovarepublika.cz) 16.12.2020 000 7:04

    cajk test! díky. Na pohled pěkný kolo a cena je taky přijatelná.

  • anonymní uživatel tony 16.12.2020 000 22:46

    teda za me je ta gold vidlice nejhorsi co jsem jel,,mel jsem ji tejden a hned sla z domu,,to i aion 35 fungoval lip

  • profilová fotka Keli 17.12.2020 000 7:17

    Tony, co byla příčina špatného chodu?

  • anonymní uživatel Dan 17.12.2020 000 9:30

    Lze to nějak srovnat s Blizz TRL od Rock Machine?

  • profilová fotka Keli 17.12.2020 000 12:49

    Dan, na Blizz TRL jsem strávil asi jen 2 hodiny. Shrnul jsem je na dolekop.com/...

  • profilová fotka Vencik 17.12.2020 000 13:57

    Keli:
    příčina jsou u modelu 2019 špatný spodní nohy, který se mění v rámci garance. Na 2020 by to již mělo být v pořádku, bohužel to dost pošramotilo pověst... (ja osobně tu vidlici nenávidím, ale uvidíme časem)

  • profilová fotka Keli 17.12.2020 000 14:05

    Vencik: ano, byly tam špatně tolerance. Ale s funkčníma nohama je ta vidlice, vzhledem k ceně, za mě ok.

  • anonymní uživatel kingofdirt 17.12.2020 000 14:10

    Zaskar LT.... je snazší na ovládání....Canyon je zase o fous líp ovladatelnější....
    Takze co si z toho vybrat???

  • profilová fotka Keli 17.12.2020 000 14:35

    kingofdirt v kontextu celého odstavce je to vysvětleno snad jasně, ne? Pokud ne, klidně rozvedu víc.

  • anonymní uživatel Filip (svatopluk.novak (a) seznam.cz) 25.4.2022 - 15:09

    Dobrý den, zajímalo by mě jak je to s velikostí rámu. Měřím 181cm. Bylo by lepší jít do velikosti M nebo L?

    • profilová fotka Keli 25.4.2022 000 15:36

      Záleží, co od kola očekáváš. Osobně bych šel do větší velikosti, ale to proto, že preferuji spíše delší kola.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí