Test: Vaude AM Downieville Mid - tuhé a dobře chránící MTB tretry

Autor: Eda, kategorie: Test, vydáno: 2.8.2021

Dalším testovaným kouskem obuvi z nabídky německého výrobce Vaude jsou tuhé a dobře chránící MTB tretry Vaude AM Downieville Mid. Nejen svým vzhledem, ale i provedením připomínají více XC tretry než platformové tenisky. Kvalitní přenos síly skrze tuhou podrážku k tomu velmi slušná ochrana kotníků a prstů to jsou  boty, které nesou jméno po slavném sjezdu Downieville Downhill. 

       

Bližší MTB tretrám

Celkový koncept těchto bot na kolo je odlišný od předchozích testovaných bot od Vaude. Není to tak, že by Vaude vzalo boty na volné pedály a vložilo by do podrážky prohlubeň pro umístění zámků nášlapných pedálů. Model Downieville se více podobá mtb xc tretrám. Ať už je to profilem podrážky, nebo zakrytím tkaniček a stahovacím páskem.

Tuhé jak podrážkou, tak konstrukcí

Boty jsou celkově poměrně tvrdé, ať už skladbou podrážky, tak svou celkovou konstrukcí. Díky tuhé podrážce máte výborný přenos síly při šlapání. Bota se kolem pedálu neohýbá a vy tak můžete držet krouživý pohyb po celou dobu otáčky pedálů kolem šlapacího středu. Samotná konstrukce boty je také velmi tuhá a trvalo mi cca 14 dnů, než jsem botu prošlápnul a zvykl si na ní. Jakmile se mi bota přizpůsobila na nohu, neměl jsem s ní žádný problém. Velikostně jsou boty opět trochu velkorysejší. V tomto bude Vaude nejspíš stejné u všech bot.

Ochrana kotníků a prstů

Oproti botám Vaude Moab Tech AM má nyní testovaný model ještě více zvýšenou ochranu kotníku a prstů na noze. Jak už jsem psal, je to díky celkově tvrdší konstrukci celé boty. Hlavně v oblasti prstů je toto vyztužení opravdu znatelné. V těchto botách jsem se o své nohy nebál.

Nášlapy jedině

Kufr nášlapných pedálů Shimano DX je více vystrčený z podrážky ven a je cítit při chůzi. Toto byla jedna z mála věcí, která mi na botách vadila. Při stání nebo tlačení po špičkách do kopce kufr cítit nebyl. Při chůzi po rovině bylo přesně cítit, kde se kufr nachází. Při jízdě na kole se ovšem kufr opře o ohrádku pedálů a již je vše v pořádku.

Agresivní vzorek na podrážce

Materiál podrážky má na opět na starosti švýcarská firma SUPTraction. Výborný grip má podrážka při chůzi díky agresivnímu vzorku. Ten je opět rozdělen do více částí. V přední cca polovině podrážky jsou špunty nasměrované tak, aby měly co největší záběr při chůzi do kopce. V zadní cca polovině boty jsou naopak špunty nasměrované proti směru chůze tak, abyste měli co největší záběr při případné chůzi z kopce dolů.

Ekologie na prvním místě

Použité materiály svrchní části boty jsou opět co nejvíce ekologické. Tento model je také bez jakéhokoliv PVC. Na tomto si firma Vaude hodně zakládá a snaží PVC vyřadit z veškerého výrobního procesu. Většina vnější části boty je ze syntetického materiálu podobného kůži. Ten je na omak velmi příjemný, ne už tak na údržbu. Povrch není úplně hladký, a proto na něm velmi ochotně ulpívají nečistoty. Boty se tak snáze zašpiní a zapráší. Pokud si boty neumažete o řetěz, jako se to povedlo mě, je potom čištění bot mokrým hadříkem jednoduché a poměrně účinné. Odvětrání boty je trošku horší. I když je v přední části boty odvětraný panel a po vnější straně boty jsou laserem vyřezané otvory, vzduch do boty neproudí tak ochotně jak v případě modelu pro volné pedály. Je to určitá daň za použité materiály a celkovou konstrukci boty.

  

Jazyk spíše tenší

Tak jako u modelu Moab Tech, tak i u modelu Downieville je zakrytý zavazovací mechanismus. Zde jsou to klasické tkaničky, které jsou překryté širokým páskem na suchý zip, který je po téměř celém volném obvodu tohoto pásku. Jako podpora při zavázání slouží druhý pásek na suchý zip, který zavázání zafixuje a drží utažení boty celou dobu stejné. Samotné zavazování je ovšem díky všem výše uvedeným věcem trochu náročnější. Tady jsem vzpomínal na BOA mechanismus a jeho velmi příjemné utahování. Jazyk v botách je spíše tenčí, a tak je při vyšším utažení cítit tlak v místě nártu od uzlíku tkaniček. Toto se ale dá vyřešit mírnějším utažením tkaniček a trochu důkladnějším dotažením pojistného pásku na suchý zip.

Pro závodníka ideální

Vaude AM Downieville Mid s cenovkou 147 Euro jsou za mě boty ideální na závodění. Tuhá konstrukce, vyšší ochrana prstů a vnitřního kotníku a nášlapný mechanismus jasně hovoří pro použití v závodech a při náročných sjezdech celodenních výletů.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí