Test: boty Vaude Moab Tech All Mountain - království za BOA

Autor: Eda, kategorie: Test, vydáno: 18.6.2021

Vaude jako výrobce bot na kolo? Ale ano. Na trhu s obuví pro cyklistiku je poměrně velká konkurence. Spousta hráčů, spousta bot a k tomu ještě větší spousta náročných zákazníků. A právě na tyto cílí německá firma Vaude. Eda měl příležitost otestovat platformové boty Vaude Moab Tech All Mountain. Jaké jsou? Odpoví následující recenze.

Vaude = fau dé

Německá značka Vaude je dalším z hráčů na MTB trhu. VAUDE byla založena v roce 1974 panem Albrechtem von Dewitz z jeho iniciálů (VD - německy čteme fau-de) a k dnešnímu dni se stala skoro synonymem toho, co si představíme pod pojmem firma zodpovědná k životnímu prostředí, ochraně přírody, k zaměstnancům. Firma vytvářející spravedlivé pracovní podmínky i při výrobě mimo Německo. Firma, která se hodně zaměřuje na ekologii, používání recyklovaných materiálů a důstojné podmínky pracovníků ve výrobě má v nabídce kompletní oblečení pro bajkery. Německá značka VAUDE představila cyklistickou kolekci poprvé v roce 1992. Od té doby si v cyklosegmentu drží svou silnou pozici. Jestli se zajímáte o to kde, kdo, z čeho, za jakých podmínek a s jakým dopadem na životní prostředí výrobky které kupujete vyrábí, pak je VAUDE vaše značka. VAUDE se drží na špičce a stanovuje standardy udržitelnosti po celém světě.
Více informací o značce najdete na jejich webu.

Tolik k představení značky samotné a nyní se již podíváme na boty Moab Tech All Mountain.
Silueta boty připomíná více klasickou skate botu než botu na kolo. V přední části je bota poměrně hodně široká, takže prsty ani jejich klouby nejsou nijak stlačené. Hned po prvním nazutí jsem věděl, že tato bota nebude potřebovat "prošlápnutí." A ani po dvouměsíčním nošení nepociťuji zásadní roztažení žádné oblasti boty. Jen vložka se tvaruje podle mého chodidla. Použité materiály na svrchní části boty, ač ekologické nebo recyklované, nevykazují zásadně sníženou odolnost proti mechanickému poškození. Povrch tedy vypadá pořád dobře a bota se i dobře a snadno udržuje.
Velikostní značení mi přijde trochu velkorysejší, než je běžné. Pokud jste na hranici dvou velikostí, nebál bych se sáhnout po velikosti menší. Navíc svou konstrukcí a odvětráním to nejsou boty vhodné na zimní ježdění. Takže ježdění v tlustých, teplých ponožkách a s ním spojený těsnější prostor v botě nehrozí.

Zásadní parametr při výběru bot na volné pedály je podrážka a také její přilnavost. Vaude sází na podrážku od švýcarské firmy SUPTraction. V názvu názvu značky podrážek je skryta slovní hříčka - Super Traction. Podrážka je rozdělena do několika zón. Přední část podrážky je ze stejné gumy jako střední část. Zadní část pod patou je z gumy jiné. Rozlišeno je to jednak barevně, za druhé taky složením gumy. Na špičce a patě je jiný dezén gumy než ve střední části. Je to z důvodu lepšího záběru při chůzi v terénu. Přední, černá, část je tvrdší s vyšší odolností proti roztrhání od pinů. Zadní část, zelená, je měkčí a lépe tlumí nárazy při chůzi. Rozdíl v tvrdosti je minimální, ale ja tam.

Podrážka má velmi dobrý kompromis mezi pevností a přilnavostí na pedálu. Guma podrážky je v černé části natolik poddajná, že bych si ji troufnul zařadit svou přilnavostí blízko k podrážce od 5.10. Jak dám nohu na pedál, tak tam zůstane. Co se výdrže týká, nepozoruji po dvou měsících žádné zásadní změny. Jen je ve střední části podrážky vidět, kde se bota s piny pedálů Deity T-Mac dotýkala při jízdě z kopce. A to, kde si Vaude představuje optimální pozici boty na pedálu je vidět na první pohled. Ve střední části má bota jiný profil podrážky, než má v přední a zadní části. Tento pilový profil podrážky má také za důsledek lepší grip na pedálu. Osobně bych rád styčnou část podrážky s pedálem viděl ještě trochu více prodlouženou až k patě tak, jak posouvám nohu na pedálu v rámci jízdy.

Při chůzi je velmi dobře cítit po čem jdete, jakmile ale stoupnete na pedály, umístění pinů přes podrážku cítit není. Bota je pevná, ale pružná. Bota také dobře větrá. Nad prsty a na vnitřní straně boty jsou dva síťované panely, které zajišťují dobré odvětrání. Poznal jsem to hned při první vyjížďce v chladném počasí, kdy mi najednou kolem nohy protahoval chladnější vzduch, než jsem čekal. Nevýhodou síťovaného panelu nad prsty je, že jakákoliv voda se okamžitě dostává skrz botu na nohu. V teplém počasí ovšem bota při drobném namočení rychle vyschne.

Ochrana chodidla je dobrá díky pogumování špičky boty a zesílení patní části boty. K dobrému pocitu bezpečí také pomáhá zvýšená vnitřní části boty v oblasti kotníku. Vzhledem k těmto prvkům jsem za celou dobu testování pocit, že bych se někde bál vystoupit z kola za jízdy, nebo si při podklouznutí na bahně odšlápnout.

     

Jako další vychytávku za sebe vidím protiskluzovou úpravu na patě ve vnitřní části boty. Noha nemá tendenci se z boty vyzouvat. Takže není ani nutné pořádné, občas až nepříjemné, utažení boty, aby mi nepadala. Prostě se obuju, utáhnu kolečko a neřeším. Bota se mi nevyzouvá a celé chodidlo je tak akorát stažené.

Co mě na botách baví je systém zavazování BOA. Příjemně botu utáhne a nepůsobí velkým tlakem v jednom místě, jako když přetáhnete klasické tkaničky. Obouvání bot je najednou velmi příjemná záležitost a ani zapomenuté chrániče neotravují chystání se na vyjížďku. Povytáhnu BOA kolečko, okamžitě se mi povolí utažení a už můžu oblékat chrániče. S klasickými tkaničkami otrava a zdržení, s BOA kolečkem radost. Na druhou stranu je utažení v místa BOA kolečka vyšší, než je u špičky boty. Je to dáno jednak konstrukcí samotného systému, kdy v každém ohybu lanka se část utahovací síly ztratí a za druhé díky materiálu, ze kterého je vyroben jazyk a lanko po něm také neklouže bez odporu. Rozdíl v utažení cítit drobný je, není to ale nic výrazného, co by ovlivňovalo pocit z jízdy.

Velkou pochvalu si zaslouží zakrytí BOA kolečka širším páskem na suchý zip. Vaude je jedna z mála značek, která se tímto systémem nepotřebuje chlubit a raději volí vyšší funkčnost než lepší vzhled. Také umístění BOA v horní části nártu nahrává jeho lepší ochraně, než kdyby bylo umístěné na boku boty. Protože ač je tento systém sebelepší, uražené kolečko znamená konec utažení a tím víceméně i konec vyjížďky. Pouze materiál krycího pásku by mohl být z pevnějšího materiálu. Když mi sklouzla noha z pedálu, pásek se v jednom místě lehce natrhnul o pin pedálu. Je to ovšem daň za pružný materiál pro krytí kolečka.

Bota Vaude Moab Tech All Mountain je díky své konstrukci určena hlavně na trail a lehčí enduro ježdění. Na sjezd a případné enduro závody bych raději volil zvýšený model Moab Tech Mid, který bude mít ještě větší ochranu nohy, bude celkově pevnější a jsou na něm použity i odolnější materiály. Jinak jsou pro mě Moaby boty, které dokážou hodně nabídnout a jsou důstojnou konkurencí pro boty FiveTen. A zasadní info na závěr, cena bot je 179 Euro.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí