reklama

Test: Ride Concepts Hellion - výborná obuv na platformové pedály

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 26.2.2020

Na trhu jsou spousty bot pro platformové pedály, některé jsou lepší, některé jsou horší. Těch druhých je bohužel mnohem více. Cílem nově vzniklé značky Ride Concepts je stát se lídrem v první kategorii. Podaří se jim to s jejich modelem Hellion?

Hláška, že lenost je tahounem pokroku v případě Ride Concepts neplatí. U RC razí heslo: „nespokojenost je tahounem pokroku“. Parta bajkerů okolo Brandona Dodda se rozhodla, že když jim na trhu žádné boty nevyhovují, tak si vyrobí vlastní. A tímto způsobem vznikla značka Ride Concepts.

Ride concepts je značka specializující se výhradně a jen a pouze na cyklistickou obuv. V nabídce mají již ze startu poměrně široké portfolio a pokrývají všechny segmenty cyklistických bot, od dětských až po dospělé, od platformových až po nášlapné.

Testovaný model Hellion určený pro platformové pedály patří do trail – allmountain / enduro kategorie, prostě bota určená pro dlouhodobé ježdění.
Konstrukce Ride Concepts Hellion je klasického tvaru s velmi plochou podrážkou – skoro jak skejtová botka. Tuhost podrážky tak akorát, ani příliš tuhá, ani příliš měkká – na kolo odpovídající. Ani při velmi silovém šlapání necítíš ploskou nohy pedály a piny. Při chůzi se relativně snadno ohýbají, ale na celodenní běhání po městě asi úplně ideální nejsou.

Svršek je tužší a pár vyjížděk zabere než se rozšlápne. Já jsem boty nejdříve nasucho rozchodil a až poté vyrazil na kolo. Tvarově je bota symetrická, vnější i vnitřní strana disponuje stejnou výškou. Ochranu kotníku by jste hledali marně, to musíte sáhnout po modelu RC Powerline.

Horní vrstva svršku je vyrobena z umělé kůže s vodouodpudivým zátěrem. Svršek se skládá jen ze dvou částí. Proč? Protože, čím míň částí, tím méně švů. A každý ví, že šev je vždy potenciální problém.
Přední díl, světle šedý, disponuje mnoha větracími otvůrky. Odvětrání provedené tímto způsobem však není dokonalé, v parném létě se budeš potit, teď v chladném počasí menší prostupnost studeného vzduchu oceníš. Stejně tak i dobrou voděodolnost, menší plocha větracích otvorů nabízí vodě menší šanci na vniknutí dovnitř.
Líbí se mi i hodně malá nasákovost. Výstelek, které by mohly nasát kapalinu je minimum – trocha v jazyku, trocha v oblasti okolo paty a kotníku. Usušit i zcela promočené boty lze během pár hodin.

Jazyk je dostatečně tuhý a zároveň polstrovaný – umožní opravdu silné stažení a stále netlačí. Oblast prstů a paty je zesílena otěruvzdorným gumovým povrchem, ačkoliv se nejedná o žádné extra zesílení, pocit ochrany zde bezesporu je.

Velikost, při uvedení na trh měla značka Ride Concepts trochu posunuté velikostní tabulky. V současné chvíli po revizi již odpovídají realitě. Drtivou většinu bot nosím ve velikosti 45 a i u RC mi velikost US 45 sedí dokonale.

Jaké jsou klíčové vlastnosti platformových bot? Za prvé je to grip, to jak bota ve skutečnosti na pedálu drží a za druhé – to zcela bez pochyb – i odolnost.

Podrážka je alfou a omegou plackových bot, RC využívá směsí od firmy Rubber Kinetics patřící pod gumárenský koncern Good Year.
Ride concepts nabízí podrážky v několika tvrdostech, v několika směsích. Od „tvrdých“ až po super měkké. Model Hellion obsahuje podrážku DST 6.0 HIGH GRIP provedení. Ve směsi, která by měla nabídnout optimální grip a slušnou výdrž. Pryž není tolik lepivá jako nejvyšší model DST 4.0 MAX GRIP, ale vydrží násobně déle.
Jednou větou, přilnavost Hellionů na pedálech je velmi dobrá a rozhodně se zcela bez uzardění může rovnat s etalonem přilnavosti směsmi firmy FiveTen. Boty jsem vyzkoušel na několika druzích pedálu s ostrými piny s piny tupější mi a na obou fungovaly bezvadně. Směs přestože je měkká dobře odolává pinům, netrhá se a dá se očekávat, že její vydrž bude solidní.
Samotná podrážka je tvořena ze šestiúhelníkových segmentů, které jsou rozvrženy po její celé délce. Hloubka šestiúhelníků není kdovíjaká a při chůzi do kopce v blátě zajistí spoustu zábavným okamžiků, především pro kamarády. Na jiných površích jsem nepozoroval žádné potíže s gripem.

Specifikem obuvi Ride Concepts je vnitřní vložka. Ta neslouží jen k oddělení šlapky od podrážky boty, ale dodává i něco navíc. RC do ní totiž ve spolupráci s D3o zakomponovalo dva nárazypohlcující panely z materiálu D3o Lightweight Aero. Chytrá pěna by měla absorbovat nárazy a zmenšit jejich přenos na jezdce, samozřejmě to platí jen do určité míry, protože celkový tloušťka pěny je několik milimetrů. Pocitově pohlcení energie ani v ruce, natož na noze nepoznáš. Nezbývá než věřit. Ono totiž velkou část nárazů ztlumí také i relativně vysoká mezipodešev – nejsou to klasické „Prestiže“, ale ani žádné „barefoot“ mokasíny. Pokud hledáš boty s extra nízkou podrážkou, budeš muset sáhnout jinam než po Hellionech.

Osobně bych u vložky i vnitřního profilu podrážky vyzdvihl příkladnou oporu klenby. To je (pro mne) zásadní a kvůli absenci podpory klenby je (pro mne) část bikových a skejtových bot nenositelná. Stejně tak ocením i tuhost, svršek za dobu co je jezdím nijak zásadně nezměkl, nikde nenacházím žádné příznaky sešlapávání apod.

Na hodnocení výdrže je příliš brzy, po několika týdnech ježdění jsou boty stále jako nové. Nikde nejsou patrné jakékoliv známky únavy.

Do testu nám boty dodal český dovozce Katmar, který je na svém webu prodává za částku 3690 Kč. Je to málo či mnoho? Na tuto otázku si musí každý odpovědět sám. Ride Concepts Hellion však nabídnou zajímavé prvky a technologie. Za sebe můžu říct, že Helliony rozhodně nezklamaly.

Infobox

Ride Concepts Hellion
Cena: 3690 Kč

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Leker 26.2.2020 v 9:03

    ha taka kopie od spesl 2FO :))))
    a to jiste vedeli ze ty boty vyrabeji prave tam kde spesl? :)))))))))))))

  • anonymní uživatel hh 26.2.2020 v 9:14

    Nekonecna diskuze okolo bot, pritom Shimana sou na trhu uz dlouho... Problem Solved... Nemate zac! :D

  • profilová fotka Johnas 26.2.2020 v 9:41

    No ja sem po deviti sezonach na kole dojezdil 5.10 impacty. Naprosto nejlepsi boty co sem mel. Nove sem koupil ty same akorat novejsi verzi PRO. A je to uplne zlamani. Nikomu nedoporucuju.

  • anonymní uživatel PTBack 26.2.2020 v 9:51

    No já naopak Impact Pro můžu naprosto doporučit. Měl jsem už dvoje klasický Impacty-a ty Pro jsou jednak minimálně stejně tak dobrý a navíc se mnohem líp obouvají. A jsou lehký, parádně drží na pedálu, atd. prostě Impacty. Nevím proč se vůbec vyrábí jiný boty. Ale každej má svůj styl, žejo. :)

  • anonymní uživatel Koli 26.2.2020 v 12:19

    Leker: akorát že 2FO zrovna moc gripu nepobraly, aspoň ty před lety. Za mě od 5.10 impacty skvělý na FR a DH, po jejich zničení jsem po pár zkouškách s Freeridama na enduru radši přešel na nášlapy... :D

  • anonymní uživatel Sandwolf 27.2.2020 v 12:02

    Jediná škoda že nemají měkkou podrážku jak Freerider od 5.10 .. chybí mi tam ten cit mezi nohou a pedálem pro mě jsou tyhle boty vyhozené peníze .. po dvou měsících jsou pořád stejně tuhé a "nevychozené" takže je už nemůžu ani vrátit a vzít si místo nich zase 5.10 .. :D Velikosti u téhle značky jsou docela oříšek - podle jejich tabulek mám mít - 42i s rezervou jsem měl mít místo ale prd tak vzal jsem 43 a docela vklidu škoda.
    Jakožto jezdec na HT tyhle boty nemůžu doporučit leda by jste opravdu chtěli podražku ve které necítíte pedále pod nohama a navíc ani tak nedrží na 5.10 to nemá ani omylem za mě nejhorší kup

  • profilová fotka Wrist 28.2.2020 v 22:53

    Máte někdo prosím zkušenost s tím jejich druhým "základním" modelem Ride Concept Livewire ? Tuhost atd? dík

  • anonymní uživatel Dan 29.2.2020 v 8:58

    Na závěr recenzí by dost pomohlo srovnání s podobnými botami ostatních výrobců, plusy a mínusy oproti např. FT Freeriden, ION, ONeal,nebo s n atd.,nebo s jinými botami, které jste testovali. Ale jinak super recenze, díky.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí