Novinka: Shimano představuje nové XT Di2 a s ním i automatické řazení!

Autor: Keli, vydáno: 12.7.2022

Japonský výrobce komponentů Shimano představil svoji revoluční novinku v podobě automatického řazení pro elektrokola. Jak funguje?

Jako v autě

Automatická převodovka v autě je věc, kterou jedni miluji a druzí nenávidí. A zřejmě obdobné to bude i s novým systémem Shimano XT Di2, který může fungovat velmi podobně jako automatická převodovka v automobilu. Ale výhradně jen na elektrokolech!

Řadí sám, když nešlapeš

Tradiční řazení, respektive přehazovačky fungují tak, že převody lze měnit pouze v případě, kdy točíme klikami a díky jim je řetěz v pohybu. Nicméně, u elektrokol je pohyb klik a otáčení převodníku nezávislý. Toto si uvědomili u Shimano a v kombinaci s elektronickým řazením Shimano XT Di2 lze měnit převody i když se kliky netočí, v okamžiku kdy jezdec nešlape. Při zmáčknutí tlačítka na řadiči (který s přehazovačkou stále komunikuje skrze metalickou kabeláž), při přeřazení, motor roztočí převodník a zajistí přehození řetězu na odpovídající pastorek. V režimu "Free Shift" by se ti tak nikdy nemělo stát, že po vyjetí na kopec pojedeš dolů se zařazeným lehkým převodem, šaltr si odřadí sám na odpovídající převod dle rychlosti.

   

Řadí i když dupeš jako o život

Shimano jde ale dál, kromě změny převodu při nešlapání přidává i klasické automatické řazení "Auto Shift" řízené dle zátěže, kadence šlapání a rychlosti. Systém vyhodnocuje více parametrů a automaticky řadí převod tak, aby bylo v jakémkoliv okamžiku dosaženo optimální kadence. Systém funguje samostatně, v podstatě nezávisle na jezdci, ale ten má samozřejmě možnost zařazený převod manuálně měnit. Vyladění automatiky řazení, nastavení optimální kadence je možné prostřednictvím aplikace. 
Automatické řazení při nešlapání je k dispozici pro jak 12rychlostní (HYPERGLIDE+ rozsah 10-51 zubů) , tak 11rychlostní (LINKGLIDE rozsah 10-5o zubů) systémy, plně automatický systém fungující i pod šlapáním je aktuálně použitelný pouze s 11rychlostním systémem LINKGLIDE.
Samozřejmě, pro milovníky klasiky zůstal i plně manuální režim řazení. 

Na kolech až za rok

Z počátku bude Shimano tuto technologii nabízet pouze jako OEM varianty, tedy přímo namontované na elektrokolech. Avšak na novinku si budeme muset počkat, protože očekávaný vstup na trh a dostupnost by měla být na konci jara nebo počátkem léta 2023. Kromě automatického řazení Shimano prezentovalo i další novinky jako "nový" motor EP6, který by jako z oka vypadl EP8, ale sází na levnější materiály a je zhruba o 300 gramů těžší.

Budoucnost?

Je automatické řazení budoucnost cyklistiky nebo cestou do pekel? Ocenil by jsi to na svém kole? Dej vědět!

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel mara 12.7.2022 - 14:19

    Na elektrokole je potřeba řadit? Moje máma tam má malý kolečko od doby co to koupila, "aby se to nerozjíždělo tak rychle".

  • anonymní uživatel Roman (sedlcan23 (a) gmail.com) 14.7.2022 - 9:51

    Myšlenka je to dobrá ale tímto tempem pokroků jednoho dne přijde generace která z klasicke prosazování nebude znát natož sním umět zacházet

    • anonymní uživatel MP 14.7.2022 - 9:55

      A nebude to jedno? Jednou přijde generace, co nebude umět ani řadit v autě třeba, ale nebude to potřeba..

    • anonymní uživatel MK 15.7.2022 - 16:11

      Přesně jak píše MP -vždyť je to jedno.. my si už taky neumíme ulovit kořist, nebo ji alespoň stáhnout či vyvrhnout, případně botanika taky neni naše (samozřejmě až na vyjímky).
      Osobně má spíš větší problém s celkovou elektrifikací kol - Je to neskutečný pokrok a funguje to neuvěřitelně a některým to může pomoci v pohybu. Ale když chci na kolo, nechci řešit jestli mám baterky ok či ko. Ostatně vždyť na kole je úžasný to, že mohu využít pouze a jen svoji vlastní sílu..

  • anonymní uživatel Fuck Shu Lin 18.7.2022 - 19:08

    šák jo! oni budu, my nebudem... chcípnem všěci...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí