Novinka: Orange Switch 7 - jednočep s hromadou ložisek

Autor: Keli, vydáno: 5.5.2022

Kola Orange jsou klasikou. Klasikou proslavenou především svým jednočepovým zavěšením zadní stavby, které na svých rámech odjakživa používají. Jednočep je jednoduchý, robustní, odolný, ale v některých jízdních situacích je svojí linearitou chodu limitující. A proto je zde novinka, závodní stroj Orange Switch 7. Ano, stále je to jednočep, ale s hromadou ložisek.

DNA Orange zachováno

K čemu ta hromada ložisek slouží? Kde je? Vždyť kolo vypadá jako každý jiný Orange... Ložiska jsou ukryta v přední části zadní kyvné vidlice. Ta totiž umně maskuje důmyslné přepákování tlumiče. Takže Switch 7 vlastně není klasickým jednočepem, ale přepákovaným jednočepem
Popravdě řečeno, Orange již na svých kolech přepákování používalo, na několika prototypech, nejslavnější byl asi sjezďák Orange 225 z roku 2010.

 

Orange Switch 7 STRANGE Power Link v datech 

Použití: závodní Enduro
Zdvih vidlice: 170mm
Zdvih rámu: 170mm
Materiál: hliníková slitina 6061-T6 
Průměr kol: Mullet (29" přední, 27,5" zadní)

 

Přepákování STRANGE Power Link

Přepákování tlumiče Orange nazval STRANGE Power Link a do zavěšení zadní stavby přidává další čepy a přepákování. Díky nim šlo tlumič umístit výrazně níže (snížení polohy tlumiče a tím pádem se sniží i těžiště) a také hlavně docílit zásadně větší progresivity chodu než při klasickém jednočepovém provedení. Srovnávací graf s klasikou je vše říkající. Jen pro doplnění, progresivita při použití STRANGE Power Link je 36%, takže ani s pružinovým tlumičem potenciální majitel neudělá chybu.

Jak to safra funguje?

Jak přepákování funguje? Zadní kyvná vidlice se stále otáčí kolem hlavního čepu umístěného nad a před šlapací osou, ale při jejím chodu aktivuje přepákování na němž je zavěšen tlumič. Přepákování rotuje kolem skrytého čepu umístěného na sedlové trubce. Dobře je to vidět na videu níže. Dané řešení včetně aplikace Trunnion metrického tlumiče si ale vyžádalo použití deseti ložisek, místo dřívějších dvou...

Díky použití dodatečného přepákování lze upravit i geometrii kola, dle požadavků závodního týmu Orange připravil i druhou verzi přepáky, která zvýší šlapací střed o 5 milimetrů (z 335 na 340 mm) a zvýší hlavový úhel o půl stupně (z 63 na 63,5 st.).

  

Switch 7 není poslední

Narazily klasická jednočepová kola na svůj limit? Ashley Ball, majitel značky Orange, to opatrně přiznává a říká, že STRANGE Power Link uvidíme i na dalších více nazdvihovaných kolech mající v logu plod pomeranče.   

Aktuálně Orange nabízí pouze jednu variantu s označením Switch 7 SE postavenou na odpružení Ohlins (vidlice RXF 38 M.2, tlumič Ohlins TTX2 Air), pohonu Shimano XT s klikami Hope, ráfky Stans Flow Mk4 jsou zapletené na nábojích Hope Pro 4 a vše brzdí brzdy Shimano XT. Switch 7 SE lze předobjednat za cenu 8,400 EUR na webu Orange s dostupností od prvního června. 

 

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel exot (exot (a) prales.xx) 5.5.2022 - 16:01

    Teda ten trunnion v čepu, kde se tlumič podle videa v podstatě vůbec nehýbe mi přijde skoro jako pitomost :)

  • anonymní uživatel šimpanz (šimpywimpy (a) bananovarepublika.cz) 6.5.2022 - 9:48

    málo ložisek...dal bych je zdvojeně. Jistota je jistota!

  • anonymní uživatel smartfish (smartfish (a) seznam.cz) 6.5.2022 - 10:48

    zajimalo by mě kolik lidí co si pořídí kolo s podobnou geo to patřičně ve vhodnym terénu využijou. V čechách mě to smysl dává tak na Špičáckym štrúdlu, nebo ve velkejch rychlostech a nějakejch extra vertikal trailech. Všude jinde se budeš cejtit líp na něčem umírněnějšim.
    Offiko popis je "race bike" tak to smysl dává, ale přijde mě teda ze jiný než racebiky se už nedělaj. Dneska je hold většina rejsařů no.

  • profilová fotka honzasiska 6.5.2022 - 11:20

    celý nový, přitom furt stejně škaredý :)

  • anonymní uživatel Mára 6.5.2022 - 13:00

    Super, další kolo, které bych potřeboval i se svýma 178 cm v Sku.

  • anonymní uživatel Shu Lin 6.5.2022 - 14:07

    XL 1314 mm WB :D dobrej dragster

  • anonymní uživatel Fake Shu Lin 6.5.2022 - 17:41

    pekny kolecko!

  • anonymní uživatel jirka 11.5.2022 - 13:17

    blby je, ze takovy bike ma sedlo nakrivo

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí