Test: boty Vaude Moab All Mountain Mid - kolečko mínus, kotník plus

Autor: Eda, kategorie: Test, vydáno: 11.8.2022

Minulý rok jsem měl v testu platformové boty Vaude Moab Tech s kolečkem BOA a pouze lehce zvýšenou ochranou kotníku na vnitřní straně. Letos jsem dostal do testu kotníkové boty Vaude Moab Mid. Ty už kolečko BOA nemají. Zato mají kotník chráněný opravdu dobře z obou stran. Mode Mid je dle Vaude určen na celý rok. Díky voděodolné úpravě od podzimu do jara a díky prodyšné membráně od jara do podzimu.

 

Boty na basket?

V této modelové řadě je pouze jedna barevná kombinace a to černomodrá. Když jsem měl boty poprvé na sobě, kamarádi se mě ptali, jestli jedu na trénink basketu. Hodně zvýšeným kotníkem mohou tyto boty opravdu připomínat boty na basketbal. Opak je ale pravdou a já v nich jel na kolo. Co se číslování velikostí týká, žádné změny zde neproběhly a velikosti jsou stále trochu větší. Jet o ale fajn, protože chodidlo není v botě zmáčknuté.

 

Vaude, udržitelnost na prvním místě

Jak už je u Vaude zvykem, co největší podíl oblečení je z ekologických a udržitelných zdrojů. Certifikovaná kůže Terracare na svrchní straně boty pochází z německé produkce a vyznačuje se ekologickou výrobou. Pohodlná vložka Ortholite se skládá z ekologické PU pěny Eco Plush a 50 % recyklovaného polyesteru. Použitá ekologická membrána Sympatex chrání před vodou a nečistotami a díky své vynikající prodyšnosti poskytuje nohám dobré mikroklima. Boty mám zatím pouze v letních měsících, ale musím říct, že jsem nepociťoval nějaké zvýšené pocení oproti tomu, jak se potím standardně v podobných botách.

Tkaničky i stahovací pásek

Zavazování je klasické plochými tkaničkami. Zde se žádná invence nekoná. Nad nártem je potom pojistná přezka na suchý zip. Ta zavázání pojistí a nemusíte se tak bát, že by se tkaničky rozvázaly. Zároveň utažení ještě zlepší. Jazyk je z větší části k botě přišitý a díky tomu je zajištěna ještě lepší voděodolnost boty.

Ochrana chodidla výborná

Kožená svrchní vrstva boty má opravdu dobrou odolnost proti otěru. Perforování je pouze neznačené a působí jako designový prvek. Jedinou nevýhodu této kůže je, že se velmi rychle zapráší. Je to daň za matnou povrchovou úpravu. Pata je potom vyztužena ještě jednou vrstvou kůže s modrým potiskem. Na špice je zase vyztužení z gumy, která lépe chrání špičku boty a prsty. Do podrážky je potom vložena EVA pěna pro lepší pohlcování nárazů.

Vodotěsnost boty jsem bohužel vzhledem k velmi suchému počasí nemohl úplně vyzkoušet. Ale lavorový test doma v obyváku dopadnul dle očekávání. Voda se do bot nedostala. Na důkladnější vyzkoušení by to ale chtělo být v mokrém prostředí delší dobu.

Podrážka od SUPTraction

Podrážka je stále v režii švýcarské firmy SUPTraction. Zde se nic nemění. Přijde mi, že je podrážka oproti modelu Moab Tech tužší a trvá delší dobu, než se rozšlápne. Možná je to dané celou konstrukcí boty, která je masivnější než u hodně vzdušného modelu Tech. Co se ale gripu na pedálech týká, je pořád velmi dobrý.

Za jízdy i za chůze je bota velmi pohodlná a nikde netlačí. Piny na pedálu cítit přes podrážku nejsou. Bota drží na pedálech dobře, ale není jako přilepená. Takže když náhodou za jízdy sundáte nohu z pedálu a pak ji nevrátíte do přesně správné pozice, je možnost si nohu při jízdě srovnat. U některých konkurenčních bot se stane, že jak nohu dáte na pedál, už s ní nepohnete a je pak poměrně obtížné nohu srovnat.

 

Na sjezd i enduro

Boty Vaude Moab All Mountain Mid jsou za mě ideální boty na sjezd a enduro. Pevná bota, která má velkou výdrž a ve které se nemusíte bát jezdit i v tom nejnáročnějším terénu. Zvýšená ochrana kotníku možná trochu omezuje pohyb chodidla při šlapání, ale vše vynahradí při cestě z kopce dolů. Pocit bezpečí je k nezaplacení, (doporučená cena Moab All Mountain Mid - 4939.-). Ale po vyzkoušení boty s oboustranným zvýšeným kotníkem se již jen velmi těžko budu vracet k nízkým botám.

Jezdecké fotky: Jara Sijka

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Rttxxt 15.8.2022 - 3:04

    Dost škaredý boty na kolo! :D

  • anonymní uživatel Fuck Shu Lin 15.8.2022 - 8:35

    šak sú hezké!

  • profilová fotka Pavel 15.8.2022 - 11:08

    Za mě zatím asi nejpěknější boty na kolo... jako vážně...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí