Test: Canyon FIX 3-in-1 Minitool - spojuje nářadí, knoty i bombičku

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 13.6.2022

Většina multi klíčů na kolo má poměrně tradiční konstrukci. Na trhu najdeme i modely které se běžnému vzhledu vymykají a některé značky k multiklíčům přistupují i docela inovativním přístupem. Jednou z takových značek je Canyon. Dnes se mrkneme na multiklíč FIX 3-in-1 Minitool, který kromě klasického nářadí v sobě spojuje knoty a ventil na CO2 bombičku.

Malý, akorát do ruky

Rozměry jsou velmi kompaktní, 96 x 16 mm a hmotnost jen 42 gramů. To jsou základní parametry nářadíčka Canyon FIX 3-in-1. Velikostně tak akorát do ruky ani ve sbaleném stavu mnoho místa v kapse nezabere.

   

Bity a Torxy

Jednoduché neoprenové pouzdro skrývá ráčnu a několik oboustranných bitů s nejčastějšími rozměry, které najdeme na kolech. V balení najdeme tyto čtyři oboustranné adaptéry: inbusy 2/2,5/3/4/5/6 a Torxy TX6, TX25. Jednotlivé nástavce zaujmou svojí délkou. Takže nebude problém dosáhnout i na šrouby, které jsou poměrně hůře dostupné. S klasickou délkou bitů občas prostě něco nepovolíš nebo neutáhneš.

Že v Canyonu přemýšleli, dokazuje i fakt, že díky průchozí hlavě ráčny lze bity použít podstatě ve třech délkách, každý bit ma tři místa pro uchycení do ráčny.

Jemný krok rohatky

Rohatka v ráčně má relativně jemný krok, 90 záběrných bodů je slušné číslo, kolik praporků je zároveň v záběru výrobce neuvádí. Asi jich pár bude, když maximální dotahovací moment atakuje hodnotu 30 Nm. Snad vyjma klik na kolech nenajdeš šroub, který by se dotahoval tak na krev. Vzhledem k délce ráčny bude i oněch 30 Nm hodně nadsazených, protože s tak krátkou pákou bude náročné vyvinout takovou sílu.

A jak se 3-in-1 Minitool maká? Skvěle, práce s ráčnou je v mnoha ohledech jednodušší než s klasickým nářadím. Díky subtilnějšímu tvaru ti stačí i míň prostoru a navíc pracuješ rychleji. 

 

Knoty i bombička

Ráčna je stále poměrně tradiční řešení. Ale to, co činí Canyon unikátním je na první pohled očím skryto. Kouzlo je ukryto uvnitř. Vlastně ne jedno, ale dvě kouzla.
Spodní polovina se dá odšroubovat a v ní nalezneme ventil na klasickou CO2 bombičku. Adaptrér na bombičky je osazen tlačným ventilem, takže je možno množství plynu proudícího do pláště dávkovat. Přímé vedení plynu umožní s trochou šikovnosti nahodit i patky pláště. A pokud nemáš bombičku s ochranným obalem, tak jako ochranu proti popálení mrazem při aplikaci lze použít neoprénovým obal na nářadíčko. Úplně ideální to není, ale jako nouzovka funguje v pohodě. 

A navíc, v druhé části najdeme aplikátor na knoty využívající patent americké firmy Dynaplug. Jejich knoty jsou specifické, vypadají jinak než klasické řešení. Jsou totiž vybaveny mosaznou špičkou a trubičkovým zavaděčem. Při opravě defektu špička poslouží jako hrot a usnadní zasunutí knotu do pláště, následně zůstává uvnitř pláště. Jedná se sice o nouzovou opravu, ale mám ověřeno, že funguje bezvadně. Drobnou nevýhodou Dynaplug knotů je jejich poměrně malá tloušťka, takže na jen trochu větší defekt jich budeš potřebovat více.

Canyon bohužel nemyslel na uchování dalších knotů a také třeba improvizovat a vymyslet si nějaký vlastní úložný prostor. Naštěstí v pouzdru zůstávají dvě volné pozice pro bity, takže mě stačily nůžky a trochu plastu a vyrobil jsem si kapsli na další tři knoty. A co dát do poslední volné pozice? No přece rychlospojku na řetěz!

Jen tři detaily a bude dokonalé

Toto nářadí jsem si doslova zamiloval a těžko jsem na něm hledal nějaký nedostatek. Ale našel jsem. Možnost montáže nářadíčka přímo na kolo by byla skvělá, bohužel Canyon žádný takový držáček nemá k dispozici. Stejně tak mi chybí možnost připevnění bombičky k neoprénovému obalu, tak aby jsi měl pouze jeden kompaktní kus a nikoliv dva, nářadí a bombičku samostatně. A ještě něco? Ano, chybí mi v nářadí centrklíč, vše ostatní lze relativně snadno vyřešit, ale nouzové centrování kola pomocí tohoto nářadíčka nezvládneš. Respektive bez trochy improvizace v dílně. Na scénu bude muset nastoupit flexa a centrklíč budu muset vybrousit ze staršího bitu. Pak mne v terénu už nemůže nic překvapit!

Co za to?

Cena za Canyon FIX 3-in-1 Minitool je nemalá, ale pokud si ji rozpočítáš na jednotlivé položky, nářadí, aplikátor knotů a adaptér na bombičky, tak už 1700 Kč není tak strašné.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Luboš 13.6.2022 - 7:18

    Já teda vidím ještě jednu chybu a to, že chybí nýtovač řetězu, k čemu vozit rychlospojku, když jí bez nýtovače stejně nelze použít?

    • profilová fotka Keli 14.6.2022 - 7:24

      Proč by nešla spojka použít bez nýtovače?

      • anonymní uživatel Daniel (Dan.daniel.dz (a) gmail.com) 15.8.2022 - 16:29

        Protoze potrebujes odnytovat poskozeny clanek, kdyz se retez pretrhne, nebo je na to nejaky trik?

  • anonymní uživatel krabica 13.6.2022 - 8:58

    Luboš> Přesně tak.

  • anonymní uživatel Fuck Shu Lin 13.6.2022 - 21:25

    Luboš: jojo. je tak k h*vnu...

  • anonymní uživatel Roman 14.6.2022 - 10:47

    Jak často potřebuješ nýtovačku? Mě to vychází tak jednou za 2-3 roky

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí