reklama

Světový pohár ve sjezdu, Snowshoe: lídři zvětšují náskok

Autor: Keli, kategorie: Report, vydáno: 1.8.2022

Vedoucí jezdci Světového poháru ve sjezdu na horských kolech Camille Balanche a Amaury Pierron zvýšili své bodové vedení vítězstvím v blátivém a náročném závodě ve středisku Snowshoe v Západní Virginii v USA. Zde je vše, co potřebujete vědět.

Po třetím místě v předchozím kole v Andoře se Camille Balancheová snažila zvýšit svůj náskok před soupeřkou o titul Myriam Nicoleovou a vlhké podmínky, které jezdce ve Snowshoe přivítaly, hrály švýcarské závodnici do karet. Svůj plán začala naplňovat již v kvalifikaci, kde předvedla dominantní vítězství s náskokem téměř 10 sekund. Do závodu tak nastupovala jako poslední žena startovního pole a během své jízdy v podstatě neudělala žádnou chybu. Balancheová zvládla nejzrádnější úseky s rozvahou, které se žádná z jejích soupeřek nevyrovnala, a projela cílem v čase 4 m 28,585 s, čímž si zajistila vítězství nad Nicole o něco málo více než čtyři sekundy.
V den závodu se počasí umoudřilo a slunce vysušilo otevřené úseky trati, ale v lesích plných kamení zůstaly podmínky neuvěřitelně kluzké a právě zde Balancheová získala rozhodující rozdíl díky kterém vyhrála.

   

Za Balancheovou a Nicoleovou se na stupních vítězů umístily vítězka závodu ve Fort William Nina Hoffmannová, vítězka z Andorry Valentina Höllová a Monika Hrastniková.

"Je to taková úleva, že jsem dojela bez pádu. Bylo to ale strašně těžké, super náročné," řekla Balancheová. "Mám ale ráda, když je trať taková, to nebudu lhát. Určitě mám v hlavě celkové pořadí, ale nechci měnit strategii. Myriam je hned za mnou a je to úžasný souboj, který se povede až do posledního závodu."

Stejně jako v minulém závodě v Andoře Nicole během finálové jízdy letěla, ale těsně za polovinou trati ztratila kontrolu nad předním kolem a opět upadla. Její náskok však byla takový, že i přes pád se dostala na druhé místo o dvě sekundy před Hoffmannovou.

V závodě mužů byl rozdíl mezi nejlepšími mnohem těsnější, o 0,4 s, ale opět to byl celkový lídr seriálu a nejrychlejší kvalifikant, kdo se dostal na vrchol. Amaury Pierron se vrátil na vítěznou dráhu poté, co v Andoře skončil mimo stupně vítězů. Předtím ve finále zajeli rychlé jízdy Kanaďan Finn Iles a Brit Laurie Greenland, ale neustálý proud závodníků začal zlepšovat své časy. Až do doby, kdy Rakušan Andreas Kolb předvedl úžasnou jízdu a zaslouženě usedl do hot seatu, Na startu zbývalo už jen pět jezdců.

Ronan Dunne ani Loic Bruni Kolbův čas nedokázali vylepšit, Bruni tvrdě spadl a musel odstoupit s poškozenou brzdou. Brit Bernard Kerr předvedl nejlepší jízdu své kariéry a porazil Kolba o 1,3 s. Do konce závodu zbývali na startu už jen Thibault Daprella a Amaury Pierron. Pád vyřadil Daprellu z boje o přední příčky, ale Pierron se nenechal odradit a v druhé polovině trati stáhl ztrátu téměř dvou sekund, aby si o 0,414 sekundy  připsal jako teprve čtvrtý jezdec v historii čtvrté vítězství v jedné sezóně Světového poháru.

Kerr, Kolb a Dunne slavili svá nejlepší umístění v historii na druhém, třetím a čtvrtém místě, stupně vítězů doplnil Greg Minnaar. Podívej se na záznam závodu, stojí za to.

Foto: Red Bull Content Pool

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí