Test: TSG Knee-Sleeve Joint - mega pohodlné kolenní chrániče

Autor: Keli, kategorie: Report, vydáno: 29.6.2022

Drtivá většina kolenních chráničů má poměrně typickou konstrukci. Na nohavičce je připevněn tlumící materiál, pěna nebo cokoliv podobného a ten je překryt buď otěruvzdornou látkou nebo plastem. Takových chráničů je absolutní většina, ale trhu jsou i jiná řešení. Jedním takovým je jsou i kolenní chrániče firmy TSG, konkrétně model Knee-Sleeve Joint.

Pěnovky TSG Knee-Sleeve Joint

V čem se liší je patrné již na první pohled. Hlavní nárazuvzdorný panel je tvořen pěnou, která není ničím překryta. Díky tomu, že absentuje jedna vrstva, chrániče nabídnou mnohem větší flexibilitu a méně omezují pohyb nohy. Flexibilitu navíc ještě prohloubí perforace tlumící pěny. Pěna je díky zeslabený místům dobře ohebná. Ohýbá se mnohem lépe než kdyby zde ona zeslabení nebyla.
Popravdě řečeno konstrukce není úplně unikátní, protože podobný systém používá již delší dobu firma G-Form.

V ruce budí důvěru

Před prvním vyzkoušením jsem příliš důvěry v ochrannou schopnost chráničů této konstrukce nevkládal. Jasně, na ostřejší XC ježdění budou určitě dobrý, protože pohyblivost v nich bude skvělá, ale budou dostatečně chránit pro ostřejší ježdění? Budou. Pěna se sice zdá jako velmi tenká, ale ve skutečnosti má dostatečnou tloušťku, takže jakmile chránič chytneš do ruky budeš mít pro ochrannou schopnost důvěru.

Příjemné na noze

Pěna, konkrétně polyuretanová paměťová pěna chrání primárně přední stranu kolena a trochu boky. K tomu navíc ještě dvojice drobných výstelek na obou stranách. Shrnutí ochrany jednou větou, přední strana skvělá, boky jsou slabší.Všechny výstelky jsou našity na elasťákovině, zadní stranu chrániče pak tvoří prodyšná síťovina s kulatým výřezem v oblasti kolene.
Chránič se velmi snadno obléká a vysvléká. Lycra příjemně stahuje a nikde netlačí. Za jízdy ani chůze nemají chrániče tendenci sjíždět či padat. Zapomenout, že máš na noze chránič? To není problém. 

Nejsou hladké na povrchu

Chrániče TSG se jeví jako ideál. Nicméně mají jeden drobný nedostatek a tím jsou ona zeslabení v chránící pěně. Nejde o zeslabení materiálu, to je najdeme na většině chráničů, protože bez nich by chránič nebyl příliš ohebný. Mám na mysli množství hran, které najdeme na povrchu chrániče. Při případném pádu, když koleny kloužeš po zemi hrozí, že se do těchto hran zachytí kořeny, kameny, prostě jakýkoliv výstupek a chránič ti buď pootočí, stáhne a nebo vezme s sebou i celou nohu. Něco podobného se ti u klasické konstrukce nestane, protože z vnější strany je chránič mnohem více hladší a tudíž šance na zachycení se o nerovnosti je mnohem menší.

Lepší než klasika?

Ale i přes výše zmíněné jsem měl pocit větší ochrany než u nedávno testovaných chráničů TSG Scout, které jsou klasické konstrukce. Velice nerad bych se dostal do situace kdy bych musel vybírat mezi těmito dvěma modely. Oba dva, jak testované Knee-Sleeve Joint, tak Scout jsou totiž skvělé, ale k oběma mám drobné výhrady. Ale jelikož primárně jezdím v dlouhých kalhotech, mým favoritem je právě TSG Knee-Sleeve Joint. Ty navíc lze sehnat i za necelých patnáct set korun.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí