Novinka: stojan Dragonworks Raid - najedeš a hotovo

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 5.12.2022

Stojanů na kolo je velká řada, může se pověsit ze stropu, můžeš ho zavěsit na zeď, zasunout stojánek do středové osy a kdo ví kolik dalších možností je. Zajímavým řešení je novinka od české firmy Dragonworks stojan Raid. Ten funguje na jednoduše. Stačí najet na stojan a nechat pracovat gravitaci. Pojďme se na něj kouknout zblízka.

Specialista na stojany

Firma Dragonworks, za kterou stojí Drahoslav Pánek je na trhu již docela dlouhou dobu, dalo by se říct, že se specializuje na výrobu stojanů na kola. V nabídce jich má celou řadu. Důkaz, že nekecám je recenze stojanu do středové osy, kterou jsem v roce 2017 napsal. Mimochodem, stojan má Dragonworks stále v nabídce!

Inspirováno motorkami

Stojan Raid je jednoznačně inspirován z motorkového světa. Obdobný systém se u nich využívá od nepaměti. Jaká je jeho zásadní výhoda? Pro fixaci není třeba motorku zvedat, stačí jen najet a hotovo. Těžká motorka není kolo. Hmotnost ebiků s velkokapacitními bateriemi se pomalinku hmotnosti motorek blíží, takže proč nevyužít stejný systém stojanu i pro plnotučný ebike? Samozřejmě, stojan je kompatibilní i s klasickými koly bez motoru. Pojme cokoliv s průměrem kol od 26 do 29 palců a s šířkou pláště od 2 do 2,6 palce. Upnout lze jak přední, tak zadní kolo.

Ocel, té můžeš věřit

Stojan se skládá ze dvou "U" profilů zahnutých do tvaru L a dvou stabilizačních nožiček. Ocel, to je materiál obou částí, jeho masivnost dostatečná i hmotnost (3,9 kg) budí důvěru. Na matroši se nešetřilo. 
Systém přichází částečně složený, stačí jen přišroubovat nožičky pomocí šroubů a křížového šroubováku a stojan je připraven ke své činnosti. Spodní část příčných částí výrobce osadil gumovými nožičkami. K nim bych měl drobnou výtku, guma by mohla být měkčí, při použité na velmi hladkém povrchu má stojan tendenci při najíždění malinko sklouznout dozadu. 

Jak to funguje?

V základním, otevřeném stavu tvoří kovové profily při pohledu z boku tvar písmen LL, po najetí kolem se jeden z profilů překlopí, L profily obejmou kolo a vytvoří tvar odpovídající písmenu U. Hmotnost kola působící na základnu jednoho z profilů vytváří skrze páku sílu, která svírá pneumatiku ke druhému profilu. V podstatě by se dalo říci, že čím těžší kolo, tím lépe je ve stojanu zafixováno. Nicméně ale i lehký hardtail vytvoří dostatečnou sílu, aby ve stojanu bezpečně držel.

Na ebike skvělý

Osobně jsem si oblíbil stojan Raid používat při nabíjení ebiku. V místě, kde kolo nabíjím jsem jej doposavad opíral o ponk a stabilita při servisování v průběhu nabíjení nebyla nejlepší. Párkrát už mi kolo spadlo a odnesl to nabíjecí konektor (nic co by ductape neopravil, že). Nyní, s Dragonworks Raid je kolo nesrovnatelně stabilnější. Co se mi líbí je i možnost použití na ne úplně rovné podlaze, s mírně šikmou vyspádovanou podlahou si stojan poradil zcela bez problémů, chytře vymyšlený čep v kolébce šikmost vykompenzoval.
A když už jsme u stability, výrobce deklaruje, že lze stojan použít i jako tzv. "manual machine", trenažér na trénování jízdy po zadním kole. Vyzkoušel jsem a 90 kg jezdce plus kolo zvládl úplně v pohodě.

Infobox

Stojan Dragonworks Raid
Kompatibilita: průměr kola od 26 do 29 palců, šířka pláště od 2 do 2,6 palce
Cena: 1790 Kč

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel biker 5.12.2022 - 6:27

    To by mě zajímalo, jaké jsou výrobní náklady. Předpokládám, že vývoj moc stát nemohl :D

    • anonymní uživatel daywak (daywak (a) gmail.com) 5.12.2022 - 8:42

      Super komentář, děkujeme!

      • anonymní uživatel @daywak 5.12.2022 - 9:16

        Pockej az napise neco chytryho Ados nebo Shu Lin !

        • anonymní uživatel dolekoplower (dole (a) kop.com) 5.12.2022 - 9:56

          Přesně! Dokud se k tomu nevyjádří Shu Lin ,tak to není směroplatné!

          • anonymní uživatel Fuck Shu Lin 5.12.2022 - 14:29

            Já sú na něho také těším:)))

  • anonymní uživatel taky biker 5.12.2022 - 9:18

    za mě super věc...ještě si s tim trochu pohrát a mohlo by se to prodávat i jako startovací zařízení :-)

  • profilová fotka Pavel 5.12.2022 - 10:18

    Bude test e-NS?? Tohle kolo se mi líbí moc...

    • profilová fotka Keli 5.12.2022 000 12:36

      Ano, právě ho mám na vyzkoušení

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí