Novinka: Pole Vikkelä - stejná jako Voima, ale bez motoru

Autor: Keli, vydáno: 3.11.2022

Není zcela obvyklé, aby výrobce představil prvně elektrokolo a až poté klasické kolo, finští Pole nejsou úplně obvyklý výrobce, takže tento přístup nepřekvapí. Pole Vikkelä navazuje tam, kde předešlý model Stamina skončil. Vikkelä a elektrokolo Voima (nedávno jsem měl možnost vyzkoušet, čti zde) byly vyvíjeny souběžně a mají společnou platformu odpružení Sensei. Oba modely byly navrženy s 190 mm zdvihu, ale zároveň tak, aby poskytovaly vyvážený poměr rychlosti, ovládání, hbitosti a zábavy. Stejný je i způsob výroby, rámy i zadní stavby jsou složeny ze dvou polovin vyrobených na CNC stroji a následně slepeny dohromady.

 

Přestože Vikkelä jakoby vypadla z oka modelu Voima s tím, že u ní absentuje motor, tak kola to nejsou úplně identická. Kromě drobných detailů v okolí hlavové trubky, upravené "objímky" sedlovky, masivnější zadní stavbě jsou největší novinkou osy, které drží jednotlivé půlky zadní stavby dohromady. Zadní stavba se totiž skládá z dvojice navzájem nepropojených "hokejek" a jediné jejich spojení je skrze dvojici os procházejících rámem. Racing axles, závodní osy jsou o 30 procent tužší než standardní osy při váhovém nárůstu jen 70 gramů u jedné. Při agresivní jízdě pro určité jezdce nebyla  boční tuhost rámu dostatečná a řešením jsou právě mohutnější osy.

 

Ze začátku budou k dispozici tři varianty, kompletní stavba Vikkelä FastTrack ve velikosti K2 postavená na odpružení a pohonu od RockShoxu bude k mání na začátku prosince v ceně začínající na 4508 Euro. Ve stejné době bude na výběr i verze Vikkelä Complete s možností si trochu poladit komponentové složení, osadit kolo lepší vidlicí, tlumičem, pohonem atp., cena startuje na 5234 Euro. Poslední možností je rámová sada Vikkelä, za cenu 3218 Euro Pole nabízí rámový set s tlumičem Cane Creek Kitsuma Air nebo RockShox SuperDeluxe Ultimate Air. 

 

Jak se vám Pole Vikkelä líbí? Není 19 centimetrů zdvihu pro enduro až moc? Bude vysoko umístěná osa šlapacího středu limitující? Co myslíš? Dej vědět!  

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel mara 3.11.2022 - 8:57

    Kdybych býval uměl jezdit na kole, tak bych to chtěl!

  • anonymní uživatel Martin 3.11.2022 - 15:34

    Geometrie nesmysl.

  • anonymní uživatel Lenny (Lenny (a) atipicky.cz) 4.11.2022 - 6:00

    Ahoj
    Asi ze mě mluví to že se mi líbí netipické a nestandartní stavby kola, ale pro mě je prostě krásný. Všude vidíme variace na styl rámů trek či spešl, a ruku na srdce, i když každá značka to má jiný název, na první pohled je to furt to samé. Tohle se vymyká, zdvihem i vzhledem. Jako můj spindrift. Je to jiné a ať přijedete s takovým kolem kamkoliv, rozhodně se lidi ohlíží. Ale kdy se naposled někdo zajímal o vašeho statuse? Nebo fuela? Nebo reigna? Navíc na dobře postavenym rámu by ani metr zdvihu nevadil, to je jen dnešní dogma že málo zdihu rovná se lepší kolo. Ale soudě dle toho co vidim a každý den zažívám je to spíš méně zdihu rovná se nemusim tolik umět na kole protože se stezky upravují na menší náročnost. Pole mělo vždycky dikutabilní kola, ale upřít se jim nedá vystoupení z davu a přijít s vlastním nápadem. A to se jim daří. Jen ty ceny jsou z vesmíru.

  • anonymní uživatel Retik 4.11.2022 - 15:21

    5234 Euro tzv 127 780 Kč? Nebo k tomu jeste musim pricist dph?

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí